ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Ισραήλ : Μπορεί να ιδρυθεί κουρδικό κράτος

israilkurd_ic

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η συνεχιζόμενη κρίση στο Ιράκ μπορεί να γεννήσει ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζων Κέρι και συζήτησαν την κρίση στο Ιράκ.

Ο Λίμπερμαν είπε στον Κέρι πως ¨Το Ιράκ διασπάται ενώπιον μας¨ και ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους θα είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα.

Παρόμοιo μήνυμα έστειλε και ο Ισραηλινός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σιμον Πέρεζ προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Στην δήλωση που έκανε την Τετάρτη ο Πέρεζ είπε πως ¨Οι Κούρδοι με δημοκρατικό τρόπο ίδρυσαν ντε φάκτο το δικό τους κράτος. Η ισότητα των φύλλων που είναι ένα από τα δείγματα της δημοκρατίας πρέπει να τεθεί υπό κρατική εγγύηση¨.

Το Ισραήλ αναφέρεται πως μετά από αίτημα της Κουρδικής περιοχής διατηρούσε κρυφές τις σχέσεις που είχε με το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Σε δήλωση που έκανε στο Ρόιτερ ο πρώην σταθμάρχης της Μοσσάντ στο Κουρδιστάν Ελιέζερ Τσαφρίρ ανέφερε πως θέλησαν να έχουν ανοιχτές σχέσεις με το Κουρδιστάν και να ανοίξουν και πρεσβεία αλλά όπως είπε οι Κούρδοι αυτό δεν το είχαν δει με θέρμη.

Haber.sol.org 27/6/2014