Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χουσείν Τσελίκ : Φταίει ο Μαλίκι, το Ιράκ διασπάστηκε

celikrudaw_ic

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χουσείν Τσελίκ, υποστήριξε πως είναι ξεκάθαρο πως το Ιράκ έχει διασπαστεί στα τρία και ότι για αυτό φταίει η σεχταριστική πολιτική του Ιρακινού πρωθυπουργού Νουρί Μαλίκι που περιθωριοποίησε τους σουνίτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χουσείν Τσελίκ, έδωσε μια συνέντευξη στο κανάλι Ρουντάου που εκπέμπει στο Ιρακινό Κουρδιστάν στην γραμμή του KDP και προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το κουρδικό θέμα.

Ο Τσελίκ ανέφερε πως για τους ίδιους είναι ξεκάθαρο πως το Ιράκ έχει διασπαστεί στα τρία και ότι σε αυτό ευθύνονται οι σεχταριστικές πολιτικές του Ιρακινού πρωθυπουργού Νουρί Μαλίκι που περιθωριοποίησε τους σουνίτες.

Ο Τσελίκ απέρριψε τους ισχυρισμούς πως η Τουρκία στηρίζει την IŞİD και είπε πως στο Ιράκ υπάρχει κενό αρχής. Ο Τσελίκ υποστήριξε πως η Τουρκία παρά τις αντιρρήσεις της Βαγδάτης θα αναπτύξει τις υπάρχουσες σχέσεις με την διοίκηση της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

Ο Τσελίκ είπε πως λόγω των σεχταριστικών πολιτικών της Βαγδάτης, οι σουνίτες δεν μπόρεσαν να μετάσχουν στην δημοκρατική διαδικασία και ότι αυτό είναι το έδαφος στο οποίο γεννήθηκαν οργανώσεις όπως η IŞİD. Ο Τσελίκ υποστήριξε πως θα μπορούσε να υπάρξει και μια ομόσπονδη περιοχή σουνιτών, όπως υπάρχει και η περιοχή του Κουρδιστάν.

Ο Τσελίκ απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως η Τουρκία στηρίζει την IŞİD δήλωσε ¨Επιθυμώ να αναφέρω πως η Τουρκία περισσότερο από όλα επιθυμεί την καταστροφή του καταπιεστικού συριακού καθεστώτος¨. Ο Τσελίκ που δεν έκρυψε πως επιθυμεί την ανατροπή του Άσαντ, το δικαιολόγησε αυτό επειδή ¨η μειονότητα είναι δικτάτορας πάνω στην πλειονότητα¨.

………………

Haber.sol.org 18/6/2014 

Σχ : Προσέξτε πόσο αδίστακτη και εγκληματική είναι η τουρκική εξωτερική πολιτική. Στην αρχή έβαλε τον σουνίτη πρώην αντιπρόεδρο του Ιράκ Ταρίκ Αλ Χασέμι να βάζει με τους εκπαιδευμένους στην Τουρκία όπως αποδείχθηκε ανθρώπους του, βόμβες σε διάφορα μέρη του Ιράκ για να προκληθεί έχθρα μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Συνελήφθη όλη η συμμορία αυτή, ενώ ο επικεφαλής ο Χασέμι διέφυγε στην Τουρκία που βέβαια αρνήθηκε να τον εκδώσει στο Ιράκ… Και αφού δεν έπιασε αυτό, τώρα έβαλαν τα μεγάλα μέσα, τους δολοφόνους κανιβάλους της ISID… Και βγαίνουν και από πάνω τώρα με θράσος χιλίων πιθήκων και κατηγορούν τον πρωθυπουργό του Ιράκ… Από την μια προκαλούν όλα αυτά τα αίσχη και από την άλλη προβάλλουν και το προφίλ του ¨πιστού μουσουλμάνου¨.