KAΘΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ…

Η Περβίν Χαϊρουλλάχ και ο Σινάν Καβάζ μετείχαν σε συνέδριο στην Βιέννη

pervin sinan

Εκπρόσωποι της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης μετείχαν σε συνέδριο του ΟΑΣΕ στην Βιέννη που είχε τίτλο ¨Ανάπτυξη σχέσεων κοινωνίας και αστυνομικών δυνάμεων στον αγώνα ενάντια στα εγκλήματα μίσους κατά των μουσουλμάνων¨. 

Οι εκπρόσωποι της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, εν προκειμένω η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ και ο δικηγόρος και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Σινάν Καβάζ μετείχαν σε αυτό το συνέδριο.

Ο δικηγόρος Σινάν Καβάζ πήρε τον λόγο στην πρώτη συνεδρία που είχε θέμα τον εντοπισμό των δυσκολιών στην ανάπτυξη σχέσεων κοινωνίας και αστυνομικών δυνάμεων στον αγώνα ενάντια στα εγκλήματα μίσους κατά των μουσουλμάνων και περιέγραψε στους μετέχοντες και στους ειδικούς του ΟΑΣΕ παραδείγματα από τα εγκλήματα μίσους που έχει υποστεί η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης. Ο Σινάν Καβάζ αναφέρθηκε στις επιθέσεις που έγιναν στο νεκροταφείο του Ποσπός, στα αντιτουρκικά συνθήματα που γράφτηκαν στον τοίχο της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, στα προσβλητικά και απειλητικά μηνύματα που στέλνει η Χρυσή Αυγή σε μουσουλμανικούς συλλόγους, στην εκ μέρους του Γ.Γ. του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή παρεμπόδιση ομιλίας στα τουρκικά από τον δημοσιογράφο Εβρέν Ντεντέ σε συνέδριο που οργανώθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ παρά την ύπαρξη επίσημης μεταφράστριας και τέλος και στο πέταγμα ενός κομμένου κεφαλιού γουρουνιού σε τζαμί που προσεύχονται μουσουλμάνοι Τούρκοι στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ που μετείχε στο συνέδριο ως καλεσμένη της International Federation against Injustice and Racism (Διεθνής Ομοσπονδία ενάντια στον Ρατσισμό και την Αδικία) και πήρε τον λόγο στην τρίτη συνεδρία που είχε ως θέμα ¨Προτάσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας κοινωνίας και αστυνομικών δυνάμεων στον αγώνα ενάντια στα εγκλήματα μίσους κατά των μουσουλμάνων¨. Ανέφερε πως ο όρος έγκλημα μίσους είναι ένα μεγάλο θέμα στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και διαπράττονται σε δύο επίπεδα, στα δημόσια που γίνονται μπροστά στα μάτια όλων και στα παρασκηνιακά που γίνονται από διοικούντες και κρατικούς αξιωματούχους. Τόνισε την σημασία των αποτρεπτικών εργασιών και ρώτησε το πώς είναι δυνατόν να αποτραπούν τα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται από κρατικούς αξιωματούχους. Ανέφερε πως είναι ανάγκη οι αρμόδιοι του ΟΑΣΕ και τα κράτη που μετέχουν να εργαστούν με ευαισθησία σε αυτό το θέμα. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως παράλληλα με τους συλλόγους είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν και οι κρατικοί αξιωματούχοι για τα αδικήματα μίσους. Ανέφερε πως στις ερωτήσεις που κάνουν κατά τις έρευνες τους πρακτορεία ειδήσεων, συσχετίζουν γενικά το Ισλάμ με την τρομοκρατία ή το αδίκημα και ως εκ τούτου οι απαντήσεις είναι κατευθυνόμενες. Για αυτό τον λόγο είπε η ρητορική είναι πολύ σημαντική, πρέπει να είναι ανοιχτή και χωρίς προκαταλήψεις. Είπε πως σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας πρέπει να γίνουν βήματα αποτρεπτικά της ισλαμοφοβίας. Η Χαϊρουλλάχ ανέφερε πως η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική και για αυτό το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να σέβεται κάθε πιστεύω και να δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον που θα ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε πως τα εκπαιδευτικά μέσα θα πρέπει να σέβονται κάθε ταυτότητα και να είναι απαλλαγμένα από προκαταλήψεις και λάθος αντιλήψεις. Η Χαϊρουλλάχ αναφέρθηκε στην σημασία των μηχανισμών παρατήρησης και είπε πως χάριν της ευκολότερης ένταξης σε κάθε στάδιο, είναι ανάγκη όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες. Αναφορικά με το θέμα της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας, είπε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος διακρίσεων. Ως ελκυστικό παράδειγμα ανέφερε πως παρά το ότι ο μισός σχεδόν πληθυσμός της δυτικής Θράκης αποτελείται από Τούρκους στην αστυνομία δεν υπάρχει κανένας

………………..

Εφ. Μπιρλίκ 8/5/2014

Σχ : Ρητορικό ερωτήματα : Η κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ πως βιοπορίζεται ; Τι δουλειά (κανονική) κάνει ; Τα επανειλημμένα ταξίδια στο εξωτερικό όπου καταγγέλει την Ελλάδα, ποιός τα πληρώνει ; Από την τσέπη της τα βάζει μήπως ;