ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ Ε.Δ.Α.Δ.

Απόφαση από το ΕΔΑΔ για την ¨Επιχείρηση Κύπρος¨ : αποζημίωση 90 εκ. ευρώ

fft81_mf2168031

Το ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) καταδίκασε την Τουρκία να πληρώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά 90 εκ. ευρώ για την επιχείρηση που έκανε στην Κύπρο το 1974. Μιλώντας πριν από την απόφαση ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως μια τέτοια απόφαση δεν είναι δεσμευτική από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έβγαλε μια απόφαση που μπορεί να επηρεάσει την πορεία των συνεχιζόμενων ανάμεσα στις δύο πλευρές διαπραγματεύσεων. Το δικαστήριο καταδίκασε την Άγκυρα να πληρώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά αποζημίωση ύψους 90 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την είδηση που δημοσιεύει στο NTV o Καϊχάν Καρατζά, 30 εκ. ευρώ θα δοθούν στους αγνοούμενους της επιχείρησης του 1974.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση προσέφυγε στις 22/11/1994 στο δικαστήριο με δικαιολογία τους Ελληνοκύπριους που αγνοούνται μετά από την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας το 1974, τα περιουσιακά και εκλογικά δικαιώματα αυτών που διέφυγαν από τα μέρη τους, τις συνθήκες ζωής των Ελληνοκυπρίων που παρέμειναν στην Βόρεια Κύπρο και την κατάσταση των Τουρκοκυπρίων και Τσιγγάνων που ζούνε στην Βόρεια Κύπρο.

Στην προσφυγή υποστηριζόταν πως μετά από την επιχείρηση του 1974 υπάρχει συνεχής παραβίαση πολλών άρθρων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στα έγγραφα που παρουσίασε η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε αναφέρει πως μετά από το 1974, εξακολουθούν να αγνοούνται 1491 Ελληνοκύπριοι, ενώ 211 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι απομακρύνθηκαν από τα μέρη τους.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή το 1996 και το 2001 κατέληξε σε απόφαση. Το ΕΔΑΔ δικαίωσε την πλειοψηφία των ελληνοκυπριακών θέσεων και με απόφαση της 10/5/2001 έκρινε πως 11 διαφορετικά άρθρα παραβιάστηκαν σε 14 σημεία.

Ως αιτιολογικό στην απόφαση είχε προβληθεί πως ο βοράς του νησιού είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Τότε το ΕΔΑΔ είχε αναστείλει για το μέλλον την ανακοίνωση σχετικά με την υλική και ηθική αποζημίωση.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση το 2011 προσέφυγε εκ νέου το 2011 σχετικά με το τμήμα της αποζημίωσης.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση παλιότερα είχε υποβάλλει διακρατικά 3 μηνύσεις κατά της Άγκυρας το 1974, το 1975 και το 1977, αλλά οι αναφορές και οι μέσες αποφάσεις σε αυτά τα δικαστήρια είχαν λήξει χωρίς καταδίκες.

………………

Mιλώντας σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτολογ είπε : ¨Οι κανονισμοί του ΕΔΑΔ στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα ούτε έχουν κάποια αξία για εμάς¨.

……………

Εφ. Ραντικάλ 12/5/2014