ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ¨ΑΝΤΕ-ΑΝΤΕ¨ !

Αυτό δεν λέγεται θάνατος αλλά δολοφονία

images

8 εργάτες που βίωσαν την σφαγή στην Σόμα, περιγράφουν το σύστημα εργασίας εκεί. Το σύστημα που υπάρχει στο μεταλλείο το λένε ¨Άντε, άντε¨. Όσο πιο πολύ τους βάζουν να δουλεύουν τόσο περισσότερα κερδίζουν. Να οι απίστευτοι ισχυρισμοί από τα στόματα των εργατών…

Μου δείχνει τα χέρια του και τα εγκαύματα που έχει και μου λέει ¨Είμαι συγκολλητής αλλά δεν μου δίνουν καν γάντια¨. Δίπλα του άλλος μου λέει πως ¨εργατικά ρούχα μας δίνουν μόνο όταν έρχεται έλεγχος¨. Οκτώ εργάτες της εταιρίας Soma Holding που μόλις είχαν κηδέψει φίλους τους, μας περιέγραψαν όλο αυτό το ¨άντε¨-σύστημαα, τις υπεργολαβίες που αδιαφορούν για τους θανάτους, τους ελέγχους που γίνονται μετά από ειδοποίηση και το συνδικάτο που παραμένει μόνο στα χαρτιά, όλα αυτά δηλαδή που οδήγησαν στην σφαγή.

Σύστημα ¨άντε¨

Το παρατσούκλι που έχουν αποδώσει ι εργάτες στο σύστημα εργασίας του μεταλλείου είναι το ¨άντε¨. Διότι αυτή είναι η κουβέντα που ακούνε πολύ. ¨Παίρνεις μια αναπνοή πέντε λεπτά και τότε έρχεται ένας με λάμπα στο χέρι και λέει «άντε, άντε, άντε». Εσύ του λες πως εδώ θα καταρρεύσει και αυτός λέει «άντε, άντε, άντε».

Διότι παίρνουν εντολές για να βγει κάρβουνο περισσότερο από το καθορισθέν. Μιλάμε για τους υπεργολάβους. Υπάρχουν 10-15 υπεργολάβοι εδώ. Και όσο περισσότερο βάζουν τους εργάτες να δουλέψουν, τόσο περισσότερα λεφτά μπαίνουν στις τσέπες τους . Εάν ένας εργάτης δεν έρθει μια μέρα στην δουλειά του κόβουν τρία ημερομίσθια και δεν του δίνουν και το μηνιαίο πριμ.

KΡΥΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ

Όταν συμβεί ένα μεγάλο ατύχημα ή ακόμη και αν πεθάνει ένας μεταλλωρύχος, δεν ενημερώνονται οι άλλοι για να μην σταματήσει η παραγωγή. Ένας από τους εργάτες περιγράφει πως τους λένε πως ¨Ο φίλος σας πέθανε εκεί, εσείς συνεχίστε την δουλειά και θα μάθετε σχετικά μετά το πέρας του ωραρίου¨.

Στο μεταξύ χτες σε άλλο μεταλλείο της εταιρίας είπαν σε εργαζόμενους πως ¨θα δουλέψετε κανονικά¨. Σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι εργάτες κάθε χρόνο συμβαίνουν θάνατοι σε μεταλλεία της εταιρίας. Το τελευταίο περιστατικό με θάνατο συνέβη τον Ιανουάριο. Ένας εργάτης στις 8:05 πιάστηκε στην ταινία και έμεινε εκεί κρεμασμένος μισή ώρα. Ο εισαγγελέας ήρθε στις 12 έριξε μια ματιά και έφυγε. Και μετά είπαν στους εργαζόμενους συνεχίστε να δουλεύετε¨.

 ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ

Τον Ιανουάριο όταν πέθανε ένας εργάτης έριξαν το φταίξιμο σε αυτόν, δόθηκαν περίπου 50 χιλιάδες λίρες στην οικογένεια και το θέμα έκλεισε. Σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι εργάτες, άτομα που πεθαίνουν εκεί κάτω, καταγράφονται ως θανόντες κατά την μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Με αυτό τον τρόπο η εταιρία γλυτώνει από συγκεκριμένες ευθύνες. Για αυτό και υπάρχουν ειδικά έγγραφα κάτω από τα οποία υπογράφουν συγκεκριμένοι γιατροί

ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ;

Ρωτάω «και το συνδικάτο ;». Απαντούν λέγοντας «Δεν υπάρχει συνδικάτο. Τον προηγούμενο μήνα έγιναν εκλογές στο συνδικάτο αλλά εμείς ούτε πήγαμε. Διότι επικεφαλής γίνεται όποιος καθοριστεί από την εταιρία, ο εκπρόσωπος του συνδικάτου είναι άνθρωπος της εταιρίας. Άτομο που δούλευε 22 χρόνια εκεί τον απέλυσαν ακριβώς επειδή εναντιώθηκε στο συνδικάτο.»

Ένας από τους εργάτες λέει πως ¨Και οι πατεράδες μας δούλευαν ως μεταλλωρύχοι. Αλλά αυτοί όταν χρειαζόταν μπορούσαν να αφήσουν τον κασμά και να πούνε στον μηχανικό «μπες εσύ». Αλλά αυτό πλέον δεν είναι δυνατόν¨.

 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ¨ΣΙΓΑΣΤΗΡΕΣ¨

Όταν 3-4 άτομα συνομιλώντας παραπονιούνται για τις συνθήκες δουλειάς, 5 μόλις λεπτά αργότερα καλούνται από την διοίκηση. Τους εργάτες αυτούς που λειτουργούν ως ¨καρφιά¨ οι άλλοι εργάτες τους αποκαλούν ¨σιγαστήρες¨. Ο διευθυντής τον εργάτη που παραπονιέται ενίοτε τον προσβάλει, τον δέρνει ή βάζει να τον δείρουν¨. Όταν απορημένος ρωτάω ¨δέρνει ;¨, μου απαντάνε ¨φυσικά και το κάνει είτε εκεί είτε το βράδυ όταν πάει στο σπίτι του ή βγαίνοντας από το καφενείο…¨

……………….

Όταν ρωτάω αν υπάρχουν ¨δωμάτια επιβίωσης¨, η απάντηση που μου έδωσαν ήταν πως ¨Εμείς για χρόνια δουλεύουμε εδώ και τέτοιο πράμα δεν είδαμε. Στην γαλαρία αυτή ακόμα και τα μέρη όπου μπορεί ο εργάτης να σηκωθεί όρθιος και να περπατήσει είναι λίγα. Πηγαίνουμε σερνόμενοι μέσα στις λάσπες¨.

Ένας από τους εργάτες στο τέλος της συνομιλίας μας, για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνει αυτή τη φράση : ¨Κοίτα, αυτό γράψε το οπωσδήποτε, αυτά δεν είναι θάνατος αλλά δολοφονίες¨.

¨ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ¨

 Οι εργάτες που μίλησαν στην Ταράφ ανέφεραν πως πριν από τον έλεγχο που γίνεται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, η εταιρία ενημερώνεται σχετικά ένα μήνα πριν. Πριν να έρθουν αυτοί μεταφέρθηκαν ηλεκτρικοί πίνακες. Και για λόγους επίδειξης παραμένουν εκεί την συγκεκριμένη μέρα. Μετά μας λένε πως πλέον λειτουργούν οι παλιοί πίνακες. Ένας άλλος λέει ¨Σε κανονικές συνθήκες από την σκόνη εγώ δεν μπορώ να δω τον διπλανό μου φίλο, αλλά όταν είναι η ώρα για τον έλεγχο όλα και παντού ποτίζονται και καθαρίζονται.

Οργισμένος ένας άλλος εργάτης μπαίνει στην συζήτηση και λέει ¨Έρχονται οι ελεγκτές, τρώνε σαν τα πουλάρια το γεύμα τους έξω και μετά τραβάνε και φεύγουν¨. Σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι εργάτες, οι ελεγκτές από τα 2 χλμ της γαλαρίας οι ελεγκτές κοιτάνε μόνο τα πρώτα 100 μέτρα της εισόδου. Ένας άλλος εργαζόμενος μας δείχνει τα εγκαύματα στα χέρια του λέγοντας πως αν και εργάζεται ως συγκολλητής δεν του δίνουν τα γάντια που πρέπει αλλά του δίνουν νάιλον γάντια. Οι εργάτες ως ρούχα δουλειάς φοράνε τα τζίν που φοράνε μόνοι τους από το σπίτι. Ρούχα εργασίας τους δίνονται μόνο μια μέρα πριν να έρθει έλεγχος.

ΑΛΛΑΓΗ ΒΑΡΔΙΑΣ

Εντυπωσιακά είναι και τα όσα περιγράφουν οι εργάτες για την αλλαγή βάρδιας. Λένε πως ενώ παλιά η αλλαγή βάρδιας γινόταν πάνω στην γη, τώρα τελευταία γίνεται κάτω στην γαλαρία για να μην υπάρξει απώλεια χρόνου. Μου λένε πως ¨Δεν μπορούμε να βγούμε αν δεν δούμε τους φίλους μας. Αυτοί κατεβαίνουν, εμείς ανεβαίνουμε¨ και πως ¨Ο ένας αφήνει τον κασμά, ο άλλος τον πιάνει¨.

Εφ. Ταράφ 16/5/2014