ΧΑΟΣ

Το συνδικάτο Maden-Sen ρώτησε : Που είναι οι 288 εργάτες ;

maden-sen-sordu-288-isci-nerede-11216-669x321

Την ώρα που η ασάφεια σχετικά με το πόσοι είναι οι νεκροί στο μεταλλείο συνεχίζεται, το συνδεόμενο με την ομοσπονδία συνδικάτο Maden-Sen ρώτησε πόσοι ακόμη βρίσκονται μέσα στο μεταλλείο. Στην ανακοίνωση του συνδικάτου αναφέρεται ¨Σύμφωνα με τους αρμόδιους την ώρα του ατυχήματος μέσα ήταν 787 άτομα. 282 πέθαναν. 75 τραυματίστηκαν. Λέχθηκε πως 148 άτομα βρίσκονται στο μεταλλείο. Ρωτάμε που είναι τα άλλα 288 άτομα; ¨.

…………….

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ¨Η Τουρκία βίωσε την μεγαλύτερη εργατική δολοφονία της ιστορίας της. Ούτε η μεταλλευτική εταιρία, ούτε το υπουργείο Εργασίας, ούτε κάποιος κυβερνητικός αρμόδιος δεν κάνει μια ξεκάθαρη δήλωση σχετικά με το πόσοι εργάτες κατέβηκαν μέσα και πόσοι εξ αυτών πέθαναν.

Τα νεκροτομεία και οι θάλαμοι ψύξης της περιοχής είναι γεμάτοι με πτώματα. Μεταξύ των θανόντων περιλαμβάνονται νέοι και μη καταγεγραμμένοι εργάτες. Το δε συνδικάτο που φερόμενο σαν εκπρόσωπος του εργοδότη, επιχειρεί να καλύψει τα κουσούρια της εργοδοσίας, συνεχίζει να διατηρεί την σιωπή του. Σύμφωνα με τους αρμόδιους την ώρα του ατυχήματος μέσα ήταν 787 άτομα. 282 πέθαναν. 75 τραυματίστηκαν. Λέχθηκε πως 148 άτομα βρίσκονται στο μεταλλείο. Ρωτάμε που είναι τα άλλα 288 άτομα ; Η ιδιωτικοποίηση των μεταλλείων, το καθεστώς της υπεργολαβίας, η λόγω κόστους μη εφαρμογή των μέτρων σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργατών, η απληστία του κέρδους και η πλεονεξία των αφεντικών, καθημερινά προσθέτουν εργατικές δολοφονίες και στον επιχειρηματικό τομέα των μεταλλείων. Το συνδικάτο μας θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι την κατάργηση της υπεργολαβικής δημοκρατίας και το σταμάτημα των εργατικών δολοφονιών.

Δεν ξέρουν τον αριθμό των εργατών

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας εργασίας Λιντέρ Καντίρ Γκιουλεσέν που το 2007 έκανε την άσκηση του στο ανθρακωρυχείο στην Σόμα, λέει πως είναι αδύνατο να μην ξέρουν τον αριθμό των εργατών προσθέτοντας πως ¨ Την περίοδο που εργάστηκα εγώ εκεί ιδιοκτήτης ήταν η Σομα Α.Ε. Στην βάρδια δούλευαν στο μεταλλείο 1000 άτομα. Σε αυτό το μεταλλείο εργάζονται με το σύστημα της κάρτας. Συγκεντρώνονται με στρατιωτική πειθαρχία. Οι εργάτες παραλαμβάνονται από τα σπίτια και μεταφέρονται στο μεταλλείο. Οι περιοχές όπου συγκεντρώνονται μπροστά στο μεταλλείο είναι σαφείς. Υπάρχουν επίσης μηχανήματα ανάγνωσης κάρτας. Το πόσα άτομα υπάρχουν εκεί είναι σαφές. Στο εν λόγω περιστατικό είναι αδύνατο να μην ξέρουν πόσα άτομα βρισκόταν κάτω. Δεν μπορεί να είναι τόσο λίγοι όπως λένε λόγω αλλαγής βάρδιας. Μπορεί να έχουν πεθάνει πάνω από 1000 άτομα¨.

Haber.sol.org 16/5/2014