ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Στην Τουρκία πάει το πράσινο

020520141605203051555

Πρόεδρος της Κοινότητας Δημοσιογράφων Τουρκίας (TGC) Oλτσάιτο : Η ελευθεροτυπία είναι η βασικότερη διασφάλιση των σύγχρονων δημοκρατιών

Ο πρόεδρος της TGC Τουργκάι Ολτσάιτο δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με την 3η Μαΐου- Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας. Στην ανακοίνωση του Ολτσάιτο που έχει τίτλο ¨Η ελευθεροτυπία είναι η βασικότερη διασφάλιση των σύγχρονων δημοκρατιών¨ περιέχονται οι εξής φράσεις :

¨Δημοσιογράφοι που παλεύουν για το δικαίωμα της κοινής γνώμης να ενημερώνεται και να μαθαίνει την αλήθεια, κατά την 3η Μαΐου –Παγκόσμια Μέρα Ελευθεροτυπίας αντιμετωπίζουν βαριές πιέσεις. Η εξουσία η οποία αποφεύγει να κάνει βελτιώσεις στους νόμους που κρατούν όμηρο τον τύπο, με την αρνητική της στάση ενάντια στις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και τηλεοράσεις και στους δημοσιογράφους που ασκούνε το δικαίωμα κριτικής, όπως και με τις απαγορεύσεις που εμποδίζουν την ελευθερία έκφρασης, καταστούν αδύνατο στους δημοσιογράφους να παράγουν σωστές ειδήσεις.

Η ελευθεροτυπία η οποία στις σύγχρονες δημοκρατίες αποτελεί την βασικότερη διασφάλιση τους, πλέον με νόμους που έβγαλε η κυβέρνηση στην βουλή, έχει χάσει την ισχύ της. Κεκαλυμμένη λογοκρισία, αυτολογοκρισία, απολύσεις αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων με προέλευση από την εξουσία, εφημερίδες που συνεχώς κλείνουν ή μικραίνουν, συνιστούν τα βασικά θέματα του τομέα του τύπου στις μέρες μας.

40 δημοσιογράφοι και διανομείς είναι στην φυλακή

Ακόμη και σήμερα 40 δημοσιογράφοι και διανομείς εφημερίδων δοκιμάζονται στις φυλακές. Ζούμε μια εποχή στην οποία ιδιαίτερα τα έντυπα και τηλεοπτικά main stream ΜΜΕ, δεν σέβονται το δικαίωμα πληροφόρησης και σωστής ενημέρωσης του κόσμου, ενώ αποκρύπτουν από την κοινή γνώμη ειδήσεις και εικόνες που καταστούν στόχο την εξουσία.

………………..¨

DHA 2/5/2014

Σχ : Ο χάρτης στην φωτογραφία δείχνει τις χώρες με την εξής κατάταξη. Με πράσινο οι χώρες που έχουν ελεύθερο τύπο, με κίτρινο οι χώρες με εν μέρει ελεύθερο τύπο και με μοβ οι χώρες με ανελεύθερο τύπο. Η κατάταξη έγινε από την αμερικανική οργάνωση Freedom House.