ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΥΤΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗ

Moυσταφάογλου : Η καρδιά μας δεν συμφωνεί στο να ανοίξει η θεολογική σχολή της Χάλκης

taner mustafa baskan

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης-Τουρκίας Τανέρ Μουσταφάογλου ευρισκόμενος σε πρωινό οργανωθέν από την νεολαία του συλλόγου Ανδριανούπολης , ανέφερε πως η θεολογική σχολή της Χάλκης είναι το μόνο σχετικό με τα μειονοτικά δικαιώματα θέμα στην Τουρκία και είπε πως ¨Στα χέρια της Τουρκίας δεν έχει απομείνει άλλο ατού πέραν του ανοίγματος της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Απευθύνομαι στους αρμόδιους του κράτους μας. Εμείς ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης για όσο –παρά την καλή βούληση της εγγυήτριας Τουρκικής Δημοκρατίας- δεν ρυθμίζονται τα θέματα μας, δεν συμφωνούμε στο να ανοίξει η θεολογική σχολή της Χάλκης¨.

………………………..

Ο Μουσταφάογλου στην ομιλία του είπε : ¨Ο σύλλογος ιδρύθηκε από μεταναστεύσαντες στην Τουρκία Δυτικοθρακιώτες με καθήκον την επίλυση των κοινωνικών, πολιτιστικών και καθημερινών προβλημάτων τους, ενώ ένα άλλο καθήκον είναι οι εργασίες διαφύλαξης των πηγαζόντων από την Λοζάννη μειονοτικών δικαιωμάτων της τουρκομουσουλμανικής κοινότητας που έμεινε στην Δυτική Θράκη . Ανέφερε πως τα προβλήματα στην Δυτική Θράκη συνεχίζονται και πρόσθεσε πως ως σύλλογος κάνουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση τους.

……………………..

Η Τουρκική Δημοκρατία προσπαθεί να εκπληρώνει κάθε υποχρέωση της. Στην Τουρκία το τουρκικό κράτος καταβάλει προσπάθεια να εξαλείψει αναδρομικά κάθε έλλειψη σχετικά μ τις μειονότητες. Στην Ελλάδα δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι έτσι. Η Ελλάδα επωφελούμενη από αυτή την κατάσταση και το περιβάλλον φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία προσπαθεί να πάρει πίσω αυτά που έχουμε κερδίσει εκεί ως τουρκική κοινότητα και προσπαθεί να τα εξαφανίσει. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Να ο νόμος των 240 ιμάμηδων. Πλέον χοτζάδες-άτομα αρμόδια για την θρησκεία που διορίζονται από χριστιανούς ορθόδοξους αρχίζουν μαθήματα Κορανίου και αύριο μεθαύριο θα είναι και δάσκαλοι στα σχολεία μας¨.

…………………..

…………………..

Εφ. Μπιρλίκ 6/4/2014