¨ΜΕΓΑΛΩΣΕ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ¨

Μεγάλωσε η απόσταση Τουρκίας-E.E. 

fft81_mf2095573 

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Τουρκίας ζήτησε χάριν της επιτάχυνσης των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας να ανοίξουν τα κεφάλαια ¨ελευθερίας και ¨δικαιοσύνης¨

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Τουρκίας γνωστή και ως ¨επιτροπή Σοφών¨ που συστήθηκε για να παρακολουθεί την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. , ανακοίνωσε την 3η της αναφορά. Στην αναφορά περιγράφεται πως η απόσταση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία μεγάλωσε και ότι εμβαθύνθηκε ο φαύλος κύκλος. Αυτοί που ετοίμασαν την αναφορά υπενθυμίζουν πως στο διάστημα 2010-2013 δεν άνοιξε κάποιο νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εκφράζουν την πίστη τους πως το 2014 θα αποτελέσει μια νέα αρχή και υποστηρίζουν πως είναι ανάγκη το συντομότερο να ανοίξουν τα κεφάλαια ¨ελευθερίας και ¨δικαιοσύνης¨. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Τουρκίας με την στήριξη του Ιδρύματος Ανοιχτή Κοινωνία είχε ετοιμάσει επίσης αναφορές το 2004 και το 2009. Η Τρίτη αναφορά της ανακοινώθηκε χτες με συνέντευξη τύπου. Στην χτεσινή εμφάνιση της επιτροπής πρόεδρος της οποίας από το 2008 είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι, μετείχαν ο πρώην πρέσβης και πρόεδρος του ιδρύματος Ανοιχτή Κοινωνία Μουράτ Σουγκάρ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και μέλος της Επιτροπής της Ε.Ε. , η Ιταλίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Άμπερτ Ρόχαν και η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Ρώμης και συντάκτρια της αναφοράς Νάταλι Τότζι.

Η επικεφαλίδα της 3ης αναφοράς που ετοίμασε η επιτροπή είναι η φράση ¨¨Η Τουρκία στην Ευρώπη : Το αναπόφευκτο της αλλαγής¨. Η συντάκτρια Τότζι έκανε μια παρουσίαση σχετικά με το περιεχόμενο της αναφοράς. Η Τότζι εστίασε στο ότι αυξήθηκε ο φαύλος κύκλος στις σχέσεις Ε.Ε. και Τουρκίας και υποστήριξε πως από το 2010 και εντεύθεν η Ε.Ε. αποσύρθηκε στην δική της εσωτερική κρίση ενώ η διεύρυνση πήγε στην τελευταία θέση της λίστας της.

Έγιναν πίσω βήματα

Η Τότζι ανέφερε πως στο διάστημα που πέρασε έγιναν κάποια θετικά βήματα και είπε : ¨Στο θέμα των σχέσεων πολιτών-στρατιωτών η Τουρκία πλέον δεν είναι η παλιά Τουρκία. Προσέγγισε τα στάνταρς των χωρών της Ε.Ε. Σχετικά με τις σχέσεις με τους Κούρδους έγιναν ιστορικά βήματα. Ο δρόμος είναι με ανηφόρες και κατηφόρες. Σε σχέση με πριν από 10 χρόνια υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Υπήρξαν κάποιες μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε θέματα όπως ελευθερία έκφρασης, ανεξαρτησία δικαιοσύνης, προτεραιότητα του νόμου και διαχωρισμός αρμοδιοτήτων αλλά έγιναν και πολλά βήματα προς τα πίσω¨.

…………….

Eφ. Ραντικάλ 8/4/2014