ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ DEB ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΗ

Κείμενο του ιστολόγιου 14/4/2014

Σας παρουσιάζουμε σήμερα το δεύτερο μέρος από την μετάφραση της ομιλίας που έκανε ο πρόεδρος του τουρκοκόμματος Τσαβούς στην Οργάνη στις 11/4/2014. Δεν είναι όλη η ομιλία αλλά μαζί με το πρώτο μέρος είναι τα 30 απο τα 40 λεπτά της ομιλίας του.

IMG_2099[1]

¨Ναι υπάρχουν οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ . Μα αν υπήρχε καλή βούληση η λύση θα μπορούσε να βρεθεί. Αλλά εμείς, εσείς αγαπητοί νέοι, Αϊσέ, Φατμέ, Χατιζέ και Μεχμέτ, δεν σας δίνουν δουλειά στο δημόσιο διότι είστε μουσουλμάνοι και Τούρκοι. Μία είναι η λύση για αυτό. Όπως έγινε και στο παρελθόν θα κινηθούμε πάλι με ενότητα και ομοψυχία. Θα γίνουμε μια γροθιά. Εάν δεν γίνουμε μια γροθιά τότε το μέλλον μας είναι σκοτεινό. Εγώ όμως εμπιστεύομαι τους Τούρκους της δυτικής Θράκης και την μειονότητα μας. Όπως έγινε στο παρελθόν, έτσι και στις 25/5 θα βγάλουν μια μεγάλη φωνή. Να εδώ εγώ τότε την Αθήνα που κλίνει τα μάτια της και βουλώνει τα αυτά της, να δω εγώ τότε.

Η μειονότητα , η Ελλάδα παλεύουν με την οικονομική κρίση. Προσέξτε το λέω ανοιχτά. Σε εμάς υπάρχει μια παροιμία. Μην πάρεις το δίκιο του αθώου, θα σου βγει σε βάρος σου πολλαπλάσιο. Μην παίρνετε λοιπόν κύριοι τα δίκαια των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, θα βγει σε βάρος σας πολλαπλάσιο. Λέμε στο ελληνικό κράτος πως ¨στο παρελθόν κάνατε πολλά λάθη, μην τα κάνετε πια». Σε αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή την υπάκουη και καλόβουλη μειονότητα, πλέον αποδώστε τους τα δικαιώματα τους. Βοηθήστε οικονομικά. Εδώ στην πλέον πίσω οικονομικά περιοχή της Ελλάδας. Για ποιο λόγο , ξέρετε ; Ασκούνε μια συστηματική πολιτική, να μην μου λένε ανοησίες. Η μειονότητα μέχρι σήμερα στάθηκε όρθια και θα συνεχίσει να είναι έτσι. Οι υπολογισμοί τους θα ματαιωθούνε. Η έκκληση μου όμως προς εσάς είναι ότι πρέπει πρώτα εμείς να μάθουμε να είμαστε πολίτες πρώτης τάξης σε αυτή τη χώρα. Όταν εμφανίζεται ένας Γιώργος ή Κώστας πλέον δεν σηκωνόμαστε όρθιοι. Όση αξία έχει εκείνος ο Κώστας και ο Γιώργος, άλλη τόση έχει και ο Αχμέτ και ο Μεχμέτ. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτε. Η μειονότητα μας όμως και ιδιαίτερα οι νέοι, πλέον αυτό το έχουν πετάξει. Πλέον αυτός ο φόβος έχε πεταχτεί. Παλιά μας έλεγαν πως «Τα παιδιά σας σπούδασαν στην Τουρκία και ήρθαν εδώ» Μα τώρα τα παιδιά τελειώνουν σε ελληνικά πανεπιστήμια και τα ελληνικά τους είναι καλά. Και σπούδασαν μαζί με τα δικά σας παιδιά. Γιατί δεν τους δίνετε δυνατότητα για δουλειά ; Γιατί επιτρέπετε να κάθονται μόνο στα καφενεία ; Γιατί επιτρέπετε να δουλεύουν στα χωράφια στην δουλειά του πατέρα και της μητέρας ; Mα διαθέτουμε νέους ικανούς. Γιατί το κάνουν ξέρετε ; Γιατί στην Δυτική Θράκη κάθε χριστιανός έχει τρεις υπαλλήλους. Στην χώρα υπάρχει κρίση αλλά στην Δυτική Θράκη εγώ δεν πιστεύω πως υπάρχει κρίση. Σε κάθε οικογένεια χριστιανών μπαίνουν τρεις διαφορετικοί μισθοί. Οι μισοί εξ αυτών των μισθών ποιανών είναι ξέρετε ; Είναι οι μισθοί των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Είναι μισθοί της πιο υπάκουης και καλόβουλης μειονότητας στον κόσμο.

Αγαπητοί Τούρκοι της Δυτικής Θράκης εάν δεν έχουμε ενότητα και ομοψυχία θα μας συμβούν πολλά ακόμη. Προσέξτε, για πολλά χρόνια από την συνθήκη της Λοζάννης ως τώρα, η συνθήκη της Λοζάννης είναι μια διεθνή συνθήκη και με αυτήν μας δέχτηκαν εδώ παρακαταθήκη. Αλλά στηρίζουν όμως την παρακαταθήκη; Οι πρόγονοι δεν μας άφησαν εδώ για να γίνουμε δούλοι. Αλλά χρόνια τώρα ότι δικαιώματα είχαμε, αυτοί συνεχίζουν να μας τα παίρνουν από τα χέρια μας.

Υπάρχει το θέμα της μουφτείας. Η μειονότητα επέλεξε τους μουφτήδες της. Η μειονότητα επέλεξε τους μουφτήδες της αλλά αυτοί ακόμα λένε ¨Εγώ δεν αναγνωρίζω τους εκλεγμένους μουφτήδες¨ και επιμένουν στον διορισμό άλλων. Μα ακούστε πια την φωνή της μειονότητας. Τι θα γινόταν μήπως αν γινόταν το θέλημα της μειονότητας ; Και σαν να μην έφτανε αυτό έρχονται και λένε πως ¨Άνθρωποι μέσα από εσάς θα διδάξουν το μάθημα των θρησκευτικών και το ιερό βιβλίο σας¨. Θα διδάξουν δηλαδή το Κοράνι στα ελληνικά. Μα το καταπίνει η μειονότητα αυτό ; Το λέω ξεκάθαρα. Αυτοί οι οποίοι παίρνουν μέρος στον νόμο των 240 ιμάμηδων, δεν θα μπορέσουν να το δικαιολογήσουν αυτό έναντι στη μειονότητα. Εξ αυτών ιμάμης και δάσκαλος δεν μπορεί να βγει, το πολύ πολύ να βγει παπάς. Το λέω ξεκάθαρα. Αυτό είναι κάτι που δεν δέχεται κανείς.

Η γλώσσα της μειονότητας, η μητρική γλώσσα είναι η τουρκική. Ξέρετε οι πρόγονοι μας το 1928 ίδρυσαν την Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Iδρύθηκε το 1928 και την έκλεισαν το 1984. Για ποιο λόγο ; Μα επειδή στη ονομασία της υπήρχε η λέξη ¨τουρκική¨. Το ίδιο έγινε για την Ένωση Τούρκων Δασκάλων και για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Εντέλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε απόφαση υπέρ ημών. Ε μα είμαστε μέλη της Ε.Ε. για ! Ακόμη και αυτό δεν το αναγνωρίζουν. Μα καλά αυτοί οι Τούρκοι μήπως εξατμίστηκαν μέσα σε μια μέρα. Μέχρι το 1984 ήταν Τούρκοι και μετά έγιναν μουσουλμάνοι ; Δόξα τον Αλλάχ είμαστε μουσουλμάνοι. Τώρα κάποιοι λένε πως το DEB κάνει ¨παιχνίδι¨ με το Ισλάμ και θα μαζέψει τους μουσουλμάνους της χώρας και έτσι θα μπει στην βουλή. Μα φυσικά θα γίνει αυτό που προβλέπετε. Δόξα τον Αλλάχ είμαστε μουσουλμάνοι. Αλλά έχουμε και την καταγωγή μας. Η τιμή και η περηφάνια μας έρχεται από την τουρκική μας καταγωγή. Προσέξτε το κραυγάζω από εδώ. Εμείς προερχόμαστε από την τουρκική φυλή. Τούρκοι γεννηθήκαμε και Τούρκοι θα πεθάνουμε. Σχετικά με αυτό να μην περιμένουν τίποτε άλλο.

Τώρα σχετικά με τα γυμνάσια και τα λύκεια της μειονότητας. Εκεί πλέον δεν παίρνουν τα παιδιά μας καθώς δεν είναι επαρκή. Προσπαθούν να τα στριμώξουν στο γυμνάσιο και λύκειο Κομοτηνής και Ξάνθης. Είπαμε να ανοίξουμε ένα μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο στην περιοχή Αρριανών. Όλοι μαζί ως Συμβουλευτική Επιτροπή αποφασίσαμε έτσι. Αλλά τι μας λένε ξέρετε ; ¨Δεν υπάρχει για εσάς μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο. Τα παιδιά σας να πάνε στα ελληνικά σχολεία¨. Και μετά εφηύραν μια ανοησία. Προσέξτε όμως εδώ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Λένε πως ¨η μειονότητα δεν στέλνει τα παιδιά της στα μειονοτικά σχολεία¨. Και λένε πως τα στέλνουν στα ελληνικά γυμνάσια και λύκεια. Όχι αυτό είναι λάθος ! Διότι εκεί στα μειονοτικά δεν υπάρχει μέρος για τα παιδιά. Και υποχρεώνονται να κάνουν μαθήματα σε τάξεις που η μία είναι πάνω στην άλλη. Δεν δίνουν άδεια για εσάς. Μάλιστα δεν χρειαζόμαστε ένα αλλά τουλάχιστον τρία γυμνάσια και λύκεια. Γιατί το κάνουν ; Γιατί να μην μορφωθούν καλύτερα τα παιδιά της μειονότητας ; Εάν τα παιδιά της μειονότητας πάρουν καλύτερη μόρφωση δεν θα υπηρετήσουν καλύτερα αυτή τη χώρα ; Μα όταν σαν κράτος κινείσαι έτσι με αυτή τη λογική τι θα γίνει ; Τι θα γίνει ; Μήπως στοχεύετε σε μια αμόρφωτη μειονοτική νεολαία ; Όχι κύριοι, εμείς θα τα σπουδάσουμε τα παιδιά μας. Στο θέμα των νηπιαγωγείων βγαίνετε και μας λέτε πως ¨οπωσδήποτε θα στείλετε τα παιδιά σας στα νηπιαγωγεία όπου θα εκπαιδεύονται στα ελληνικά¨ . Μα γιατί αυτή η επιμονή. Ξέρουμε πως εσείς λέτε πως ¨Εμείς δεν θα εντάξουμε την μειονότητα αλλά θα την αφομοιώσουμε ¨. Μα αυτό το δοκιμάσατε για πολλά χρόνια και δεν έγινε . Δεν μπορεί να γίνει. Δηλαδή αν ανοίγατε δίγλωσσα σχολεία τι θα γινόταν ; Και όμως δεν το επιτρέπετε. Η μειονότητα έχει ένα σωρό προβλήματα .Μα τα δικό μου παιδία αν δεν μάθει πρώτα καλά την δική του την γλώσσα – και αυτό είναι αποδεδειγμένο από εκπαιδευτικούς – την μητρική του γλώσσα, τότε εν μπορεί να μάθει καλά και την ξένη γλώσσα, δηλαδή τα ελληνικά. Για αυτό πάντα θα θέτουμε το θέμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων. Μην επιμένετε μάταια καθόλου στα νηπιαγωγεία μιας γλώσσας.

Κάποιοι λένε ¨Για ποιο λόγο το κόμμα μας μέχρι τώρα αφέθηκε στο ψυγείο να περιμένει ; ¨. Για ποιο λόγο ξέρετε ; Μα υπάρχει το εκλογικό πλαφόν του 3%. Που υπάρχει στον κόσμο το εκλογικό πλαφόν του 3% για τους ανεξάρτητους υποψήφιους ; Π.χ. εσείς κατεβαίνετε υποψήφιοι στον νομό Ροδόπης, αλλά ακόμη και αν πάρετε όλες τις ψήφους της Ροδόπης , δεν μπορείτε να πάτε στην βουλή. Μα που υπάρχει τέτοιος εκλογικός νόμος ; Πουθενά στον κόσμο δεν έχει φανεί τέτοιος εκλογικός νόμος. Ο νόμος αυτός βγήκε αποκλειστικά και μόνο για να μην εκλεγεί ως ανεξάρτητος βουλευτής ο αείμνηστος ηγέτης μας Δρ. Σαδίκ Αχμέτ και ακόμη επιμένουν σε αυτόν το νόμο. Και αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Κοιτάξτε, εγώ ως πρόεδρος κόμματος στην Ελλάδα, λέγοντας όλα αυτά ντρέπομαι. Πραγματικά ντρέπομαι. Αλλά έλα που δεν ντρέπεται το ελληνικό κράτος. Επιμένουν και πάλι επιμένουν. Η εικόνα μπροστά μας δεν είναι θετική.

………………

Σχετικά με τον τύπο μας. Υπάρχουν εβδομαδιαίες εφημερίδες και μηνιαία περιοδικά. Αλλά και αυτά θέλουν να τα φιμώσουν. Άρχισαν πριν από 2-3 χρόνια στο χωριό Δέρειο. Υπάρχει μια δίκη Χαράς Νικοπούλου. Σε εκείνες τις υποθέσεις επιβλήθηκαν ποινές αστρονομικών ποσών στις εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ. Ποινές που δεν είχαν επιβληθεί πουθενά στον κόσμο σε τοπικές εφημερίδες, επιβλήθηκαν στις εφημερίδες Μιλλέτ και Γκιουντέμ. Για ποιο λόγο ; Μα ¨για να κλαδέψουμε την φωνή της μειονότητας και να απειλήσουμε¨. Αλλά εμείς ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης θα στηρίξουμε τον τύπο μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε.

Αξιότιμοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης εάν θέλουμε σε αυτό τον αγώνα να έχουμε αποτελέσματα πρέπει να κατανοήσουμε και να δούμε καλά το παρελθόν. Τα άλλα κόμματα μόλις άκουσαν πως το κόμμα DEB, δηλαδή ο πρώτος και μόνος πολιτικός φορέας της μειονότητας, το τουρκικό δηλαδή κόμμα κατεβάζει λίστα, αμέσως αγχώθηκαν. Και τώρα έρχονται και σας λένε πως θα στείλουμε υποψηφίους από εσάς στο ευρωκοινοβούλιο.

……………

……………