ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟΥΑΛΕΤΑ…

Σε αυτή την κατάσταση έφεραν την εκκλησία που την έκαναν τζαμί

kilisevefa_ic

Στο τζαμί Μολλά Γκιουρανί που έγινε τζαμί από εκκλησία που ήταν, σβήνεται η ιστορία. Στο 800 ετών κτίσμα το δωμάτιο του ιερέα (σημ. μεταφρ ; το ιερό της εκκλησίας) μετατράπηκε σε τουαλέτα. Τα μωσαϊκά ασβεστώθηκαν. Στην είσοδο έγινε προκατασκευασμένο σπίτι και προστέθηκε όροφος.

Σύμφωνα με το άρθρο του Σερντάρ Κορουτζού από την Ραντικάλ, ιστορικά ίχνη στο τζαμί Μολλά Γκιουρανί στην Βέφα σβήνονται. Το 800 ετών κτίσμα που ήταν ναός Αγίου Θεοδώρου και είχε μετατραπεί σε τζαμί από τον δάσκαλο του σουλτάνου Μωάμεθ-Πορθητή παίρνοντας και το όνομα του το Μολλά Γκιουρανί, αν και περιλαμβάνεται στην λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, έχει εγκαταλειφτεί στην μοίρα του.

Το κτίσμα στην Βέφα είναι γνωστό ως ¨εκκλησία τζαμί¨ και στο τμήμα που κατά την βυζαντινή εποχή χρησιμοποιούνταν ως ¨δωμάτιο ιερέα¨ έβαλαν πλακάκια και το μετέτρεψαν σε ιερέα, ενώ στις πύλες της ίδιας εποχής έριξαν μπετόν και τις έκλεισαν. Μεγάλο τμήμα από τις κολόνες και τα διακοσμητικά σκεπάστηκαν με σοβά, με μπογιά ή και με χαλί.

Στην είσοδο του ναού κατασκευάστηκε ένα προκατασκευασμένο ¨σπίτι¨, ενώ σχηματίστηκε ένα ¨διαμέρισμα¨ με πρόσβαση μέσω σκάλα δίπλα από την τουαλέτα. Επίσης στην κλειστή αυλή του τζαμιού Μολλά Γκιουρανί κατασκευάστηκε και ένα παράπηγμα. Δηλαδή η παλιά εκκλησία έφτασε να γίνει χώρο όπου μπορούν να ζήσουν τρεις οικογένειες.

Μετά από την εμφάνιση της σχετικής είδησης το 2010, η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων αποφάσισε το 2011 να το επισκευάσει, αλλά παρά το ότι πέρασαν τρία χρόνια από τότε, δεν υπήρξε καμμία αλλαγή.

……………..

Haber.sol.org 9/4/2014

Μοιραστείτε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email