ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ισχυρισμός  πως ουκρανικά όπλα καταλήγουν στους οπαδούς της τζιχάντ στην Συρία μέσω Γερμανίας

sryic 

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε αναφορά με βάση την οποία όπλα από την Ουκρανία μεταφέρονται στους τζιχαντιστές μέσω της Γερμανίας.

Το περιοδικό αναφέρει πως κρατικός ουκρανικός φορέας παρέδωσε όπλα στην Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει πως δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται, ενώ η αναφορά που δημοσιεύεται στο περιοδικό θέτει το ερώτημα ¨μήπως χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Συρία;¨.

Σύμφωνα με το περιοδικό κρατικός ουκρανικός φορέας παραδίδει όπλα στην Γερμανία.

Το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική επερώτηση των Πρασίνων, είπε πως όντως η κρατική ουκρανική εταιρία Ukroboronprom εξήγαγε ημιαυτόματα όπλα στην Γερμανία. Η εισαγωγή αυτή έγινε δεκτή από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Από την άλλη όμως το υπουργείο δεν διαφωτίζει καθώς δήλωσε πως επειδή πρόκειται για επιχείρηση της εταιρίας αυτής με Γερμανούς, αποτελεί εμπορικό μυστικό και δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες, προσθέτοντας μόνο πως εισήχθησαν για ¨τροποποιήσεις¨.

Το γνωστό για τις στενές του σχέσεις με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ίδρυμα Amerikan Jamestown υποστήριξε πως τα όπλα στέλνονται στους τζιχαντιστές της Συρίας μέσω της Γερμανίας. Το ίδρυμα υπολογίζει πως με αυτό τον τρόπο στάλθηκαν στο διάστημα 2011-2012 περίπου 54 χιλιάδες όπλα. Αναφέρεται πως τα όπλα ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν σε κρυφές επιχειρήσεις.

……………

Haber.sol.org 28/4/2014