ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ !

Τα δίδυμα μπαίνουν φυλακή

αρχείο λήψης

Έτος 2011 

Η Μουλκιγιέ Ντεμίρ Κιλίντς εργάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσοποταμία, στην καφετέρια και στην πώληση βιβλίων. Μι μέρα έρχεται ένας πελάτης ονόματι Ερχάν και ζητά κάποια βιβλία των Ελίφ Σαφάκ, Ναζίμ Χικμέτ και Τουργκένιεφ.

Επειδή κάποια από αυτά που αναζητά έχουν εξαντληθεί, αφήνει το τηλέφωνο του στην Μουλκιγιέ ώστε μόλις έρθουν να τον ενημερώσουν.

Όταν ήρθαν τα βιβλία, η Μουλκιγιέ τον παίρνει τηλέφωνο, ο Ερχάν έρχεται παίρνει τα βιβλία και φεύγει.

Στις 16 Νοεμβρίου η Μουλκιγιέ την ώρα που βγαίνει έξω συλλαμβάνεται. Την επoμένη αυτή αρραβωνιαζόταν, αλλά την κρατάνε και την ανακρίνουν επί 4 μέρες. Kατηγορείται για συνέργεια προς το ΠΚΚ. Ο Ερχάν πριν να μεταφέρει τα βιβλία εκείνα στο βουνό, συλλαμβάνεται και στην κατάθεση του που δόθηκε υπό άγνωστες συνθήκες, είπε πως η Μουλκιγιέ ήταν ενήμερη πως τα βιβλία ¨θα πήγαιναν¨ στο βουνό. Τώρα αν ρωτήσετε αν υπάρχουν άλλες αποδείξεις για την ενοχή της, η απάντηση είναι όχι.

Η Μουλκιγιέ όντας Κούρδισα πίστεψε πως η σύλληψη της ήταν ένα από τα κανονικά ¨ατυχήματα¨ και δεν το πήρε στα σοβαρά πιστεύοντας πως θα αθωωθεί.

Και όμως τα μέλη του δικαστηρίου πήραν την υπόθεση σοβαρά. Παρά το ότι στο δικαστήριο ο Ερχάν καταθέτει πως η Μουλκιγιέ δεν ήξερε πως τα βιβλία θα πήγαιναν στο βουνό, η σύνθεση του δικαστηρίου καταλήγει στην απόφαση πως υπήρξε όντως συνέργεια εκ μέρους της.

Και ενώ η Μουλκιγιέ αφελώς πίστευε πως ο Άρειος Πάγος θα απέρριπτε την απόφαση, τελικά η κρίση του δικαστηρίου εγκρίθηκε ταχύτατα.

Στο διάστημα που μεσολαβεί από την σύλληψη της μέχρι την κρίση από τον Άρειο Πάγο, συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή της. Παντρεύεται, μένει έγκυος και λίγες μέρες μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου μεταφέρεται στο χειρουργείο για να γεννήσει δίδυμα.

…………….

Η Μουλκιγιέ δεν θέλει να μπει φυλακή μαζί με τα παιδιά της επειδή πούλησε μερικά βιβλία. Και δεν θέλει να τα βυζαίνει μέσα στους τέσσερεις τοίχους της φυλακής.

………………

Το κυβερνητικό κόμμα συνεχώς μιλά για ¨ειρηνευτική διαδικασία¨ αλλά πριν από την ειρήνη είναι οι άνθρωποι. Και ενώ για την διάσωση του μέλλοντος πρέπει πρώτα να πειστούν τα παιδιά, εν προκειμένω φυλακίζονται μωρά. Για την ειρήνη δεν αρκεί το Ίμραλι και η εγκατάλειψη των όπλων… Πρέπει να ειρηνεύσουν και οι άνθρωποι. Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να θέσει επί τάπητος αυτή την υπόθεση και τουλάχιστον να αναστείλει τη επιβολή της ποινής μέχρι να μεγαλώσουν λίγο τα μωρά.

Εφ. Χουρριέτ 19/4/2014