¨ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΠΑΝΤΡΕΨΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ¨….

Θα παντρέψει την μικρή του κόρη έναντι χρέους για το ρεύμα !

fft81_mf2034810

Στην Σανλιούρφα ο πατέρας 6 παιδιών Χαμέτ Αγί, οποίος λόγω ασθένειας σε καρδιά και νεφρό αδυνατεί να εργαστεί εδώ και 5 χρόνια, δήλωσε πως για να μπορέσει να πληρώσει το 8 χιλιάδων λιρών χρέος του για το ρεύμα θα παντρέψει έναντι χρημάτων (başlık parası) την 14χρονη κόρη του την Γκιουλέρ.

Ο Χαμέτ Αγί λέει πως πριν από 3 χρόνια πάντρεψε έναντι 4 χιλιάδων λιρών την 13χρονη τότε κόρη του και τώρα δηλώνει πως ¨Τώρα είμαι υποχρεωμένος να παντρέψω έναντι των χρημάτων του başlık parası την κόρη μου. Διαφορετικά θα χάσουμε και το δύο δωματίων μας σπίτι¨

Ο κάτοικος της συνοικίας Γεσίλντιρέκ Χαμέτ Αγί, πριν από πέντε χρόνια άρχισε να μην μπορεί να δουλέψει από ασθένεια σε καρδιά και νεφρό. Ο Χαμέτ Αγί καθώς παλιότερα δούλευε ανασφάλιστος σε οικοδομές δεν μπόρεσε να βγει στην σύνταξη και όταν του αφαιρέθηκε το ένα νεφρό, άρχισε να κάνει αιμοκάθαρση. Καθώς δεν μπορούσε να δουλέψει δεν μπορούσε να πληρώσει και το ρεύμα και αναφέρεται πως το 2011 πάντρεψε έναντι 4 χιλιάδων λιρών την 13χρονη τότε κόρη του Ναμπιχά με άτομο που ήταν 7 χρόνια μεγαλύτερος της.

Ο Χαμέτ Αγί λέει πως καθώς ο ίδιος είναι άρρωστος η γυναίκα του και οι άλλες του κόρες μαζεύουν παλιοσίδερα και δηλώνει : Είμαι πατέρας 5 κοριτσιών και ενός αγοριού. 2 κορίτσια μου και ο γιός μου παντρεύτηκαν. Το 2011 για να μπορέσω να πληρώσω το κατασχετήριο που ήρθε για το ρεύμα πάντρεψα έναντι 4 χιλιάδων λιρών την 13χρονη κόρη μου την Νεμπιχά. Προσπαθούμε να χορτάσουμε την κοιλιά μας με την βοήθεια των γειτόνων μας. Επειδή είμαι άρρωστος κανένας δεν ενδιαφέρεται για εμάς. Δεν έχω λεφτά να αγοράσω τα φάρμακα μου. Προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα χαρτιά και τα παλιοσίδερα που συγκεντρώνουν η σύζυγος και τα παιδιά μου¨.

………………

Η Γκιουλέρ Αγί λέει ότι υπήρξε μάρτυρας του γάμου της αδερφής της με κάποιον που δεν γνώριζε καθόλου, μόνο για να καλυφθεί το χρέος του ρεύματος και προσθέτει πως δεν θέλει να έχει την ίδια μοίρα και αυτή. Η Γκιουλέρ Αγί λέει πως λόγω του χρέους για το ρεύμα θα μαυρίσει η ζωή της, ότι σε περίπτωση που την παντρέψουν θα αυτοκτονήσει και δηλώνει : ¨Είμαι και εγώ άνθρωπος και δεν θέλω να μαυρίσει η ζωή μου λόγω ενός λογαριασμού. Δεν θέλω μια δυστυχισμένη ζωή σαν την αδερφή μου. Θέλω να γίνω δασκάλα. Αλλά με απομάκρυναν από το σχολείο και τώρα θέλουν να με παντρέψουν για να πληρωθεί το χρέος. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα πιω δηλητήριο και θα αυτοκτονήσω¨.

ΜΗΤΕΡΑ : ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ

Η μητέρα-Ζεχρά Αγί με δάκρυα στα μάτια περιγράφει πως καθώς είναι φτωχοί αν δεν πληρωθεί το χρέος θα τους πάρουν το σπίτι και αναφέρει τα εξής : Καθώς ο άντρας μου είναι άρρωστος κανένας δεν μας φροντίζει. Προσπαθούμε να γεμίσουμε την κοιλιά μας με φαγητά από τους γείτονες. Πάντρεψα την μια την κόρη μου επειδή εξαναγκάστηκα. Αντί να χάσω το σπίτι μου πάντρεψα την κόρη μου. Κανένας δεν πουλάει την κόρη του, αλλά εμείς υποχρεωθήκαμε λόγω του χρέους για το ρεύμα και την παντρέψαμε. Με τα χαρτιά και τα παλιοσίδερα που μαζεύουμε το ρεύμα δεν πληρώνεται. Πάντρεψα την μια την κόρη μου λόγω χρέους. Αντί να παίζει με τις κούκλες τώρα παίζει με το δικό της το μωρό. Ένεκα αυτού του γάμου η ζωή της έγινε εφιάλτης. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι για να πληρώσουμε το χρέος να παντρέψουμε έναντι των χρημάτων του başlık parası την Γκιουλέρ. Kαθημερινά έρχονται προξενητάδες και χτυπούν την πόρτα μας, δυστυχώς η ζωή του κοριτσιού μου είναι συνδεδεμένη με αυτό το χρέος¨.

Εφ. Ραντικάλ 8/3/2014