ΠΡΟΓΡΑMΜΑ ATMACA

Πότε θα ενταχθεί σε υπηρεσία ο πύραυλος ATMACA

atmaca..-700x350

Την ώρα που συνεχίζονται οι εργασίες για την παραγωγή του πρωτότυπου πυραύλου ATMACA που αναπτύσσεται από την εταιρία ROKETSAN για την κάλυψη των αναγκών του ναυτικού, άρχισαν να εμφανίζονται και τα χαρακτηριστικά του.

Μετά από μακρές εργασίες στην Διοίκηση Ερευνητικού Κέντρου (ARMERKOM) σχετικά με την ανάπτυξη πυραύλου κατά πλοίων, το 2009 υπογράφηκε η συμφωνία με βασικό ανάδοχο την ROKETSAN. Στο σχέδιο αυτό παίρνει μέρος και η ASELSAN. To σχέδιο ATMACA προχωρά σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Στα πλαίσια του προγράμματος, τους περασμένους μήνες μηχανικοί της ROKETSAN έκαναν εργασίες στην κορβέτα TCG BÜYÜKADA. Έγιναν μετρήσεις στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένο το βασικό όπλο του σκάφους TCG BÜYÜKADA, που είναι οι πύραυλοι HARPOON. Έγιναν έρευνες στους εκτοξευτές των HARPOON. Παλιότερα παρόμοια εργασία είχε γίνει και στο πολεμικό σκάφος τύπου G.

ATMACA ENANTI TOY HARPOON

O πύραυλος ATMACA που αρχικά είχε σχεδιαστεί να έχει ικανότητες παρόμοιες με τον πύραυλο Εξοσέτ, αργότερα με απόφαση που λήφθηκε, επιδιώκεται τα χαρακτηριστικά του να είναι ίδια ή και ανώτερα με αυτά του πυραύλου HARPOON Blok II. Το βεληνεκές του πυραύλου ATMACA σχεδιάζεται να είναι 120 μίλια (190 χλμ +). Ο πύραυλος θα διαθέτει και Data-Link. Ο πύραυλος εκτός από στόχους επιφανείας στην θάλασσα θα χρησιμοποιείται και για χερσαίους στόχους. Μετά από συναντήσεις που έγιναν, άρχισαν εργασίες άνω σε διάφορα μοντέλα του πυραύλου. Προς αυτή την κατεύθυνση αυξημένες είναι τα αιτήματα του ναυτικού.

…………………

Εάν δεν προκύψουν προβλήματα στο σχέδιο ATMACA , αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2016

Kokpit.aero 17/3/2014