ΤΟΥΡΚΙΑ, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αποτέλεσμα ντροπή για την Tουρκία

120220141530370408800_2

Στην λίστα της ελευθερία τύπου της Οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) η Τουρκία μεταξύ 180 χωρών πήρε την 154η θέση

Η οργάνωση που έχει έδρα το Παρίσι δημοσίευσε την λίστα με τους χειρότερους και τους καλύτερους στην ελευθεροτυπία. Στην λίστα αυτή η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα στην Γκάμπια και το Ιράκ. Πέρσι μεταξύ 179 χωρών η Τουρκία πάλι είχε την ίδια θέση. Στην ανακοίνωση της RSF τονίζεται πως η Τουρκία δεν κατέβαλε καμμία προσπάθεια και ότι είναι η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για δημοσιογράφους. Στην ανακοίνωση σχολιάζονται οι καταπιεστικές μέθοδοι των δυνάμεων ασφαλείας στην περίοδο του πάρκου Γκεζί και ο κίνδυνος από τις λαϊκίστικες ομιλίες του πρωθυπουργού.

Με βάση την ελευθερία του τύπου οι καλύτερες χώρες είναι Η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία, ενώ οι χειρότερες είναι η Συρία, το Τουρκμενιστάν, η Β. Κορέα και η Ερυθραία.

…………

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως το γεγονός πως ότι στην Τουρκία βρίσκονται 60 δημοσιογράφοι στην φυλακή, την καθιστά την μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο και τονίζεται πως η πλειοψηφία των προφυλακισμένων και καταδικασμένων δημοσιογράφων είναι στην φυλακή με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που έμεινε κληρονομιά από τα χρόνια της καταπίεσης.

…………………..

Σχετικά με τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί αναφέρεται πως ¨υπογραμμίστηκε η νοσταλγία της τουρκικής κοινωνίας για την ελευθερία¨ και ότι ¨οι διαδηλώσεις αποκάλυψαν την έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας των δυνάμεων ασφαλείας και τον κίνδυνο της συγκέντρωσης των ΜΜΕ σε επιχειρηματίες σχετιζόμενους με την κυβέρνηση¨.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής : ¨ Τα ΜΜΕ στις διαδηλώσεις που διήρκεσαν από τον Μάϊο μέχρι τον Σεπτέμβριο, πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την παρακολούθηση των περιστατικών, με τραυματισμό 153 δημοσιογράφων και με 39 συλλήψεις δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι συστηματικά στοχοποιήθηκαν άλλοτε από αστυνομικούς και άλλοτε από διαδηλωτές. Αρθρογράφοι που έγραψαν αντικυβερνητικά άρθρα, χρήστες ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και ξένοι ανταποκριτές χαρακτηρίστηκαν ως πράκτορες ξένων δυνάμεων που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση ή ακόμη και τρομοκράτες¨.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στα τηλεοπτικά κανάλια που μετέδωσαν τις διαδηλώσεις, εφαρμόστηκε αυτολογοκρισία, 14 δημοσιογράφοι απολύθηκαν, 22 παραιτήθηκαν, ενώ αστρονομικά αναφέρει ήταν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε κανάλια που παρακολούθησαν από κοντά τα επεισόδια.

DHA 12/2/2014