ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ

Ταφικό μνημείο και μεστζίτ πάνω σε ερείπια εκκλησίας 1600 ετών

020220141025309950734_2

Υπήρχε ανάγκη για μεστζίτ δίπλα στο Ουλού τζαμί ;

Βοηθητικά κτίσματα 1600 ετών ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής εκκλησίας που βρέθηκαν σε ανασκαφή που έγινε το 2007 στο Ντιγιαρμπακίρ, παρά το ότι ανακηρύχτηκαν χώρος πρώτου βαθμού προστασίας, καθώς δεν προστατεύτηκαν, αρχικά λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν και τώρα η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων αρχίζει να κατασκευάζει πάνω τους τον λεγόμενο τάφο του Σασά σουλτάνου και μεστζίτ.

Στον χώρο όπου βρίσκονται τα ερείπια μπήκαν σιδερένιες κολόνες με τρόπο μη σύμφωνο με επιστημονικά και τεχνικά κριτήρια και αναφέρεται πως στους επόμενους μήνες θα αρχίσει να κατασκευάζεται το ταφικό μνημείο και το μεστζίτ. Ο Διευθυντής του τμήματος Ντιγιαρμπακίρ της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων Μετίν Εβσέν, αναφέρει πως στα αρχεία εμφανίζεται ταφικό μνημείο του Σασά σουλτάνου και μεστζίτ αλλά ότι στις ανασκαφές που έγιναν δεν βρέθηκε κάτι τέτοιο, και προσθέτει πως ότι κάνουν είναι σύμφωνο με τις αποφάσεις του συμβουλίου. Ο Νετζατί Πιριντσίογλου-πρόεδρος του Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου Ντιγιαρμπακίρ, ισχυρίστηκε πως τα αποκαλυφθέντα στην εκσκαφή ερείπια εκκλησίας εσκεμμένα καταστράφηκαν και τώρα αρχίζουν την κατασκευή ταφικού μνημείου και μεστζίτ.

………………..

Στην εκσκαφή που άρχισε τον Νοέμβριο του 2007 και διήρκεσε 20 μέρες, βρέθηκε κτίσμα 200 τ.μ. , 1600 ετών και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Πιστεύοντας πως το εν λόγω κτίσμα ανήκε στην εκκλησία του Αποστόλου Θωμά που υπήρχε εκεί πριν από την κατασκευή του τζαμιού Ουλού, ενημερώθηκε σχετικά το Συμβούλιο Διατήρησης Φυσικής Κληρονομιάς και η αναφορά εγκρίθηκε από το συμβούλιο.

…………………….

Μιλώντας σχετικά με το θέμα ο Νετζατί Πιριντσίογλου-πρόεδρος του Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου Ντιγιαρμπακίρ, είπε :

¨Κάποιοι κύκλοι και η Διεύθυνση Βακουφίων εσκεμμένα δεν πήραν μέτρα για να μην καταστραφεί ο χώρος και δεν νοιάστηκαν. Ο τάφος του σουλτάν Σασά μεταφέρθηκε εδώ το 1925. Δεν είμαστε φυσικά ενάντιοι στην κατασκευή τζαμιού και μεστζίτ. Αλλά υπάρχει μήπως τέτοια ανάγκη, ώστε δίπλα στο Ουλού τζαμί που είναι το 5ο στον κόσμο τζαμί τύπου Haremi Şerif, να κατασκευάσουν μεστζίτ πάνω στα ιστορικά μνημεία ; Κάποιοι κύκλοι διεξάγουν μια εκστρατεία να αλλάξουν την ταυτότητα αυτής της πόλης που είναι πολύγλωσση με διάφορες πίστεις και πολιτισμούς. Αυτό δεν είναι μια σωστή προσέγγιση. Είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε τα ιστορικά μας κτίρια¨.

……………….

……………….

Μετά από την καθιέρωση του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας έγιναν μια σειρά από προσθήκες και άρχισε να χρησιμοποιείται η εκκλησία του Αγίου Θωμά. Όταν ισλαμικός στρατός κατέκτησε την περιοχή στα 639 η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί και στην θέση της σήμερα βρίσκεται το Ουλού τζαμί που είναι το 5ο στον κόσμο τζαμί τύπου Haremi Şerifi.

Εφ. Ραντικάλ 3/2/2014

Μοιραστείτε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email