ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ

Eπίσκεψη στον Εχίνο από την νομαρχιακή οργάνωση Ξάνθης

139271329096005

Η νομαρχιακή οργάνωση του DEB Ξάνθης στα πλαίσια των επισκέψεων στα χωριά, επισκέφτηκε το απόγευμα της 16/2/2014 ένα από τα μεγαλύτερα χωριά, τον Εχίνο.

Η επιτροπή του DEB με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής των γραφείων Ξάνθης του κόμματος Οζάν Αχμέτογλου συναντήθηκαν αρχικά στην βιβλιοθήκη του χωριού με τις Eχινιώτισσες μητέρες που το 2012 έδωσαν έναν υποδειγματικό αγώνα με το αίτημα τους για μειονοτικά νηπιαγωγεία που θα παρείχαν εκπαίδευση σε ελληνικά και τουρκικά. Η επιτροπή αργότερα είχε την ευκαιρία να περάσει από καφενεία του χωριού και να συνομιλήσει με τον κόσμο.

 ¨ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ¨

Σε ομιλία που έκανε στην βιβλιοθήκη του χωριού ο Οζάν Αχμέτογλου, απευθυνόμενος στις μητέρες, είπε πω ο αγώνας που το 2012 έδωσαν οι Εχινιώτισσες μητέρες θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους και ότι ως κόμμα DEB συγχαίρουν εγκάρδια αυτές τις μητέρες. Συνέχισε την ομιλία του λέγοντας : Καταρχήν ευχαριστώ εσάς τις Εχινιώτισσες γυναίκες που μας υποδεχτήκατε σήμερα με τον καλύτερο τρόπο. Ο αγώνας που δώσατε το 2012 για τα μειονοτικά νηπιαγωγεία που θα παρείχαν εκπαίδευση σε ελληνικά και τουρκικά, είναι ένας αγώνας που θα πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα για ολόκληρη την μειονοτική κοινότητα. Οι προσπάθειες σας υπήρξαν ο θεμέλιος λίθος στον αγώνα της μειονότητας μας για τα νηπιαγωγεία. Το ελληνικό κράτος δυστυχώς στο θέμα των νηπιαγωγείων που θα παρέχουν εκπαίδευση σε ελληνικά και τούρκικα –κάτι που αποτελεί το πιο φυσικό δικαίωμα- μας στενοχώρησε και συνεχίζει να μας στενοχωρεί. Είναι πολύ πικρό ότι αν και ως κόμμα DEB δύο φορές μεταφέραμε γραπτώς στο υπουργείο το σχετικό αίτημα, αυτό το δημοκρατικό μας αίτημα απορρίφθηκε με επίκληση διάφορων παράξενων λόγων. Το κράτος αντιστέκεται και δεν κάνει θετικό βήμα στο θέμα τω νηπιαγωγείων που θα παρέχουν εκπαίδευση σε ελληνικά και τούρκικα. Εμείς παρά τις όποιες αρνητικές απαντήσεις πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Ως κόμμα DEB είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας σε αυτό το θέμα. Προσπαθούμε να θέτουμε το θέμα των δίγλωσσων (τουρκικών-ελληνικών) νηπιαγωγείων σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο. Όπως θυμόσαστε μια από τις επιτροπές που είχαμε φέρει από την Ευρώπη είχαν έρθει και στον Εχίνο και τους είχαμε φέρει σε επαφή με εσάς τις Εχινιώτισσες μητέρες. Στο τέλος της συνάντησης που είχε μαζί σας ο πρόεδρος της FUEN είχε τονίσει πόσο σημαντικός ήταν ο αγώνας σας λέγοντας πως ¨εάν υπήρχε βραβείο νόμπελ θάρρους, θα υποδείκνυα ως υποψήφιες αυτές τις μητέρες¨. Ο λόγος που σας επισκεπτόμαστε σήμερα είναι να υπενθυμίσουμε πως ο αγώνας εκείνος δεν ξεχάστηκε, αλλά και για να σας ευχαριστήσουμε για τον αγώνα – υπόδειγμα για όλους μας που δώσατε. Πολύτιμες μητέρες μας, για μια ακόμη φορά σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω. Από το κράτος προσδοκούμε το εξής : Ακούστε παρακαλώ την έκκληση αυτών των μητέρων. Το συντομότερο δυνατό αναγνωρίστε και αποδώστε το πηγάζον από το διεθνές δίκαιο εκπαιδευτικό δικαίωμα της μειονότητας¨.

Στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν ο καταγόμενος από τον Εχίνο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, Εχινιώτες θρησκευτικοί λειτουργοί και δάσκαλοι, όπως και ο πρώην διευθυντής του δημοτικού σχολείου Εχίνου Χασάν Κουράκ που τότε μετά από τα γεγονότα του 2012 απομακρύνθηκε από την θέση του.

……………………

¨ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ¨

………….

Ο Οζάν Αχμέτογλου είπε : Πολύτιμοι ομογενείς μου, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να αποτελέσουμε την ελεύθερη και ανεξάρτητη πολιτική φωνή της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο, επισκεπτόμαστε τα χωριά μας όπου μεταφέρουμε το μήνυμα μας, ενημερώνουμε για τις εργασίες μας και σχολιάζουμε τα θέματα της επικαιρότητας της μειονότητα μας. Όπως γνωρίζετε τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα της μειονότητας μας βρίσκεται ο γνωστός ως ¨νόμος των 240 ιμάμηδων¨ και το μέτρο που χτυπά την θρησκευτική ελευθερία της μειονότητας μας. Είναι πολύ κρίμα ότι παρά το ότι πολλές φορές αναφέραμε πως δεν επιθυμούμε αυτό το μέτρο, το κράτος συνεχίζει να μας αγνοεί και να το εφαρμόζει. Συζητείται πως μετά από τα πρώτα 23 άτομα που τοποθετήθηκαν στα σχολεία, θα αρχίσει και μια δεύτερη ομάδα. Αντιλαμβανόμαστε δηλαδή πως το κράτος δεν προτίθεται να αλλάξει γνώμη για αυτή την αντιδημοκρατική πρακτική. Ως μειονοτική κοινότητα πρέπει να αντιδράσουμε έντονα ενάντια σε αυτό το μέτρο. Καταρχήν αυτό που θα κάνουμε είναι να μη στέλνουμε τα παιδιά μας σε αυτό το μη υποχρεωτικό μάθημα των θρησκευτικών στα ελληνικά. Είναι ανάγκη όλοι να γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι το εν λόγω μάθημα είναι κατ΄επιλογήν. Καμμιά οικογένεια δεν είναι υποχρεωμένη να στείλει το παιδί της σε αυτό. Είναι ανάγκη όλοι να φανούν ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα. Παράλληλα με αυτό το μέτρο που αποσκοπεί στην θρησκευτική μας ελευθερία και θέλει να πάρει από τα χέρια μας τα τζαμιά, δυστυχώς δεν υπήρξε καμμία εξέλιξη στα επί πολλά χρόνια άλυτα θεμάτων της μειονότητας μας, όπως των μουφτειών, των βακουφίων, της απόρριψης της τουρκικής ταυτότητας και του ίσως σημαντικότερου-του εκπαιδευτικού. Δυστυχώς οι αρμόδιοι της χώρας μας που τους προσεγγίζουμε πάντα με ειλικρίνεια, δεν επιδεικνύουν την ίδια ειλικρίνεια. Ως μειονοτική κοινότητα το μόνο που ζητάμε είναι η απόδοση των δικαιωμάτων μας. Ελπίζουμε το συντομότερο να γίνουν τα δέοντα βήματα σε αυτό το θέμα¨

………………

Ιστοσελίδα του DEB 18/2/2014