ΔΥΣΟΙΩΝΗ ΕΞEΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ 17ΗΣ ΔEKΕΜΒΡΙΟΥ

Δήλωση του νέου εισαγγελέα της έρευνας για την 17η Δεκεμβρίου : Θα γράψω από την αρχή το κατηγορητήριο

fft81_mf1945623

Ο εισαγγελέας Εκρέμ Αϊντινέρ που μετά τις μεταθέσεις ανέλαβε πλέον μόνος του την υπόθεση της 17ης Δεκεμβρίου, δήλωσε πως δεν θα λάβει υπόψη του το κατηγορητήριο που είχε ετοιμάσει ο προηγούμενος εισαγγελέας ο Τζελάλ Καρά, αλλά θα το γράψει ξανά από την αρχή.

Μετά από την αφαίρεση από τον εισαγγελέα Τζελάλ Καρά του φακέλου της υπόθεσης της 17ης Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της οποίας προφυλακίστηκαν γνωστοί επιχειρηματίες και παιδιά υπουργών, ο εν λόγω φάκελος δόθηκε στον μετέπειτα ελθέντα εισαγγελέα Εκρέμ Αϊντινέρ. Σύμφωνα με πηγές από την εισαγγελία ο νέος εισαγγελέας δεν θα λάβει υπόψη του το κατηγορητήριο που είχε ετοιμάσει ο προηγούμενος αλλά θα γράψει άλλο από την αρχή.

Σύμφωνα με τον Φιράτ Αλκάτς από την εφημερίδα Χουριέτ, ο εισαγγελέας Εκρέμ Αϊντινέρ δήλωσε πως ¨Καθώς συνεχίζεται η έρευνα, δεν έγραψα ακόμη κατηγορητήριο, θα το γράψω ¨.

Μετά από την τοποθέτηση του Χαντί Σαλίχογλου στην θέση του αρχιεισαγγελέα Κωνσταντινούπολης, εντύπωση προκάλεσε η αφαίρεση της υπόθεσης από τους εισαγγελείς που ¨έτρεχαν ¨ την υπόθεση των ¨μεγάλων ρουσφετιών¨. Μετά από αυτή την εξέλιξη τα βλέματα στράφηκαν στους εισαγγελείς. Σύμφωνα με πηγές από την εισαγγελία, σχετικά με την έρευνα για τα άτομα μεταξύ των οποίων ήταν οι Ρεζά Ζαράμπ, Σουλεϊμάν Ασλάν, Μπαρίς Γκιουλέρ και Κάαν Τσαλαγιάν ετοιμάστηκαν δύο κατηγορητήρια.

Σε αυτά ο Ζαρράμπ αναφερόταν ως Νο 1 ύποπτος. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα ο Ζαρράμπ μετείχε σε πάνω από 100 περιστατικά δωροδοκίας. Επίσης γίνεται λόγος και για λαθρεμπόριο χρυσού εκ μέρους του. Στην δίκη του θα αντιμετώπιζε συνολικά ποινή 37 ετών.

Το κατηγορητήριο σχετικά με τον Μπαρίς Γκιουλέρ-γιό του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, θα ζητούσε την ποινή των 137 ετών, ενώ για τον Κάαν Τσαλαγιάν-γιό του πρώην υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαλαγιάν ανέφερε πως μεσολάβησε σε 28 περιπτώσεις δωροδοκίας ύψους 52 εκ. $, και ζητούνταν για αυτόν συνολική ποινή 336 ετών.

Αλλά καθώς τα κατηγορητήρια αυτά δεν είχαν παρουσιαστεί ακόμη ενώπιον του δικαστηρίου και οι εισαγγελείς μετατέθηκαν, πλέον θεωρούνται άκυρα.

Εφ. Ταράφ 1/2/2014