ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΙΤ

Να η ¨ ειδικής δικαιοδοσίας¨ ΜΙΤ

mit

Oι σχετικές με την ΜΙΤ διατάξεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία με τιτλο ´¨ Τροπολογία για αλλαγές στις Κρατικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και στον κανονισμό της ΜΙΤ ¨ που υπέβαλλαν οι βουλευτές του ΑΚΡ Ιντρίς Σαχίν και Αλπασλαν Καβακλίογλου, αναφέρουν προκαλώντας εντύπωση : Η ΜΙΤ αν παραστεί ανάγκη θα έρχεται σε επαφή με τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα μέλη της ΜΙΤ θα μπορούν να συναντώνται με άτομα που είναι φυλακισμένα σε σωφρονιστικά ιδρύματα με την προϋπόθεση να έχουν ενημερώσει και θα δύνανται να έχουν επικοινωνία με δομές που απειλούν την εθνική ασφάλεια και ακόμη και με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Εάν η ΜΙΤ δηλώσει πως ¨ εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους¨, οι εισαγγελείς δεν θα μπορούν να ασκήσουν δίωξη κατά μελών της. Η ΜΙΤ θα δύναται να πάρει κάθε είδους πληροφορίες από δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες. Η ΜΙΤ θα δύναται επίσης να ζητά από τα δικαστήρια κάθε είδους έγγραφα και πληροφορίες που σχετίζονται με κάποια αδικήματα.

Θα μπορεί να κάνει κάθε είδους υποκλοπές και παρακολουθήσεις. Δημοσίευση εγγράφων της ΜΙΤ θα επιφέρει ελάχιστη ποινή φυλάκισης 3 ετών όχι μόνο για τον δημοσιογράφο και τον αρχισυντάκτη αλλά και για το αφεντικό του ΜΜΕ.

Η ΜΙΤ θα μπορεί να κάνει υποκλοπές και στο εξωτερικό. Εάν χρειάζεται θα μπορεί να υποκλέπτει συνομιλίες και από προπληρωμένα τηλέφωνα.

Η ΜΙΤ θα μπορεί να περνά από ανιχνευτή ψεύδους τα στελέχη της και αυτούς που προσλαμβάνει.

Η ΜΙΤ θα δύναται να ζητά βίζα, απέλαση και άλλες ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές.

Περιορισμοί στις καταθέσεις : ( Τα μέλη της ΜΙΤ και αυτοί που έχουν διατελέσει μέλη της δεν καταθέτουν σχετικά με στοιχεία που αφορούν τα καθήκοντα και τις δραστηριότητες της ΜΙΤ). H κατάθεση τους θα γίνεται όταν το απαιτούν τα κρατικά συμφέροντα και μετά από ´άδεια του διοικητή της ΜΙΤ, ενώ ο ίδιος ο διοικητής θα καταθέτει μόνο μετά από άδεια του πρωθυπουργού.

 Νέα πεδία καθηκόντων

Στην τροπολογία προστέθηκαν και τα εξής καθήκοντα στην ΜΙΤ :

Να εκτελούν κάθε καθήκον που θα τους δοθεί από το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την εξωτερική ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Διενέργεια κάθε είδους τεχνικής παρακολούθησης σχετικά με ξένες μυστικές υπηρεσίες, εθνική άμυνα, καταπολέμηση τρομοκρατίας, διεθνή εγκλήματα και ψηφιακή ασφάλεια.

Παρακολούθηση και εφαρμογή των μεθόδων και που χρησιμοποιούν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες και των τεχνολογικών εξελίξεων.

Εφ. Ραντικαλ 21/2/2014