ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

Ιμπραήμ Σερίφ : Δεν πρέπει να προσβάλλεται τόσο η μειονότητα

ibrahimserif2

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ σχολίασε στην εφημερίδα Γκιουντέμ το πέρασμα στην πράξη του ¨νόμου των 240 ιμάμηδων¨ 

Άρχισε η εφαρμογή του ¨νόμου των 240 ιμάμηδων¨ στον οποίο είχε αντιδράσει η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης. Κατ΄εφαρμογή του νόμου οι ιεροδιδάσκαλοι που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε κρατικά σχολεία και σε τζαμιά, διορίστηκαν σε σχολεία. Παρά τις αντιδράσεις της μειονότητας ο νόμος ψηφίστηκε από την βουλή τον Ιανουάριο του 2013 και πλέον άρχισε και επίσημα να εφαρμόζεται.

Οι πρώτοι διορισμοί έγιναν και η πρώτη ομάδα από τους 23 ιεροδιδάσκαλους ανέλαβαν καθήκοντα σε γυμνάσια και λύκεια.

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ σχολιασε στην εφημερίδα Γκιουντέμ το πέρασμα στην πράξη του ¨νόμου των 240 ιμάμηδων

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής και μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ ανέφερε πως ο νόμος συνδέεται στενά με την θρησκευτική ελευθερία και την θρησκευτική εκπαίδευση της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης.

O Σερίφ δήλωσε : ¨Γινόμαστε μάρτυρες της εφαρμογής ενός παντελώς λανθασμένου μέτρου. Το λάθος γίνεται από την πλευρά του κράτους και από την πλευρά μελών της μειονότητας. Η τουρκική μειονότητα παρά το ότι δεν το ζήτησε, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιβολή. Τα μέλη της μειονότητας που αποδέχονται αυτό το λάθος και παίρνουν μέρος σε αυτό κάνουν ένα μεγάλο λάθος¨.

¨Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΤΟΣΟ¨

Ο μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ λέει πως κηδεμόνες μαθητών εκφράζουν παράπονα για το μέτρο : ¨Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μέτρο που πραγματικά προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Οι γονείς των μαθητών που πάνε σε κρατικά σχολεία είναι πολύ ανήσυχοι για αυτό το θέμα. Ακούμε πως ετοιμάζονται να κινηθούνε μαζικά. Υπάρχει μια τέτοια κίνηση. Μάλιστα κάποιοι κηδεμόνες μαθητών ήρθαν και μας κοινοποίησαν τα παράπονα τους. Στο σημείο της θρησκευτικής εκπαίδευσης υπάρχουν μεγάλες ιδιορρυθμίες και παραξενιές. Δάσκαλοι Τούρκοι, μαθητές Τούρκοι αλλά το μάθημα περιγράφεται στα ελληνικά.

………………….

Στο θέμα της θρησκευτικής εκπαίδευσης των παιδιών μας, η μειονότητα δεν έπρεπε να προσβληθεί τόσο. Κανείς δεν ωφελείται από αυτό. Είναι απαραίτητο το συντομότερο να υπάρξει αλλαγή σε αυτό το λάθος.

¨ΘΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ¨

Ο Ιμπραήμ Σερίφ αναφέρει πως ο κόσμος είναι πολύ ανήσυχος σε αυτό τι θέμα και δηλώνει πως ¨Θα λάβουμε υπόψη την αντίδραση του κόσμου μας και τον απόηχο από το περιστατικό και θα κινηθούμε ανάλογα. Αυτός ο νόμος και η εφαρμογή του είναι κάτι ενάντιο στα αιτήματα της μειονότητας, στις προσδοκίες της, στον πολιτισμό, στις θρησκεία της, στα έθιμα της και σε ότι άλλο έχει¨.

Εφ. Γκιουντέμ 16/1/2014