ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

100 εκ. βαρέλια πετρελαίου από το Β. Ιράκ προς τον κόσμο

22769672

H Περιφερειακή Διοίκηση του Β. Ιράκ (KRG)ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πουλήσει μέσω του αγωγού που καταλήγει στο Τζεϊχάν πετρέλαιο 2 εκ. βαρελιών. Στην ανακοίνωση που έκανε η KRG στην ιστοσελίδα της, αναφέρει πως η ποσότητα του πετρελαίου που θα πουληθεί τον Φεβρουάριο φτάνει τα 4 εκ. βαρέλια και τον Μάρτιο θα φτάσει τα 6 εκ. βαρέλια.

Το πετρέλαιο του Β.Ιράκ που με μια νέα γραμμή συνδέθηκε με τον αγωγό Κερκούκ-Γιουμουρταλίκ, από τα τέλη του μήνα θα αρχίσει να πωλείται στις αγορές του κόσμου.

……………….

Παλιότερα το πετρέλαιο που παράγονταν στο Β. Ιράκ φορτώνονταν στο Κερκούκ-Γιουμουρταλίκ και πωλούνταν μέσω της Κρατικής Ιρακινής Εταιρίας Εμπορίας Πετρελαίου (SOMO). Aλλά η KRG που αντιμετώπιζε προβλήματα με τις πληρωμές από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, με αυτήν την νέα σύνδεση αρχίζει να δίνει από μόνη της ανεξάρτητη το πετρέλαιο της στον αγωγό Kερκούκ-Γιουμουρταλίκ. Δηλαδή στον δίδυμο αγωγό Kερκούκ-Γιουμουρταλίκ, η μια γραμμή δίνει το πετρέλαιο της Βαγδάτης και η άλλη του Έρμπιλ. Η πώληση του πετρελαίου του Β. Ιράκ θα γίνεται μέσω της νεσυσταθείσας ΚΟΜΟ (Εταιρία Εμπορίας Πετρελαίου Κουρδιστάν). Ερώτημα αποτελεί το πώς θα επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται ανάμεσα σε Βαγδάτη και Έρμπιλ. Η Βαγδάτη επιδίωκε οι εξαγωγές πετρελαίου να γίνονται μέσω της SOMO και τα έσοδα να συγκεντρώνονται στο ευρισκόμενο στην Ν. Υόρκη Ίδρυμα Ιρακινής Ανάπτυξης. Η Βαγδάτη υποστηρίζει πως έχει δικαίωμα στο σύνολο του Ιρακινού πετρελαίου και έχει αντιρρήσεις για τα θέματα των συμφωνιών που συνήψε με την Τουρκία η KRG και για τους νέους αγωγούς.

Το πλεονέκτημα τιμής θα έρθει στην τιμή του αερίου

Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ σε δήλωση του των προηγούμενων ημερών τόνισε πως το κουρδικό πετρέλαιο που θα αποθηκεύεται στο Τζεϊχάν δεν θα μπορεί να πωλείται χωρίς την συναίνεση της Βαγδάτης. Πηγή που ρωτήσαμε σχετικά με το ποιο θα είναι το πλεονέκτημα που θα προσφέρει στην Τουρκία το ιρακινό πετρέλαιο μας είπε πως ¨Ο ερχομός του πετρελαίου σημαίνει πως θα έρθει και αέριο. Η Τουρκία θα διασφαλίσει σημαντικό πλεονέκτημα με το αέριο. Οι τιμές στο αέριο εμφανίζουν μεγάλες διαφορές. : Ενώ στις ΗΠΑ πωλείται 4 $, στην Ιαπωνία φτάνει τα 16 $. Ενώ στο πετρέλαιο δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην τιμή. Θα υπάρχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα. Καταρχήν κέρδος αποτελεί η εγγύτητα σε μια τέτοια πηγή. Μια νέα εναλλακτική πηγή εμφανίζεται, όταν παρουσιάζονται προβλήματα στο πετρέλαιο που έρχεται από Λιβύη και Ιράν¨.

Υπόσχεση 10 ετών

Σε χτεσινό τους άρθρο οι FINANCIAL Times αναφέρουν πως ¨Η υπόσχεση για τον πετρελαϊκό πλούτο του Κουρδιστάν, τα τελευταία 10 χρόνια, έμεινε υπόσχεση¨. Οι FT αναφέρουν πως τα πετρελαϊκά αποθέματα που η εταιρία Wood Mackenzie τα υπολογίζει σε 12 δις βαρέλια, και εκτιμά πως ¨Οι νέες συμφωνίες μεταξύ KRG και Τουρκίας, αναζωπύρωσαν τις ελπίδες για αύξηση στις εξαγωγές πετρελαίου¨. Από την άλλη μεριά σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Al Monitor, υποστηρίζεται πως υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στην συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την KRG και αναφέρει πως ¨Στην Τουρκία δεν υπάρχει διαφάνεια για αυτό το θέμα. Δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το από ποιόν αγωγό θα φτάνει το κουρδικό πετρέλαιο. Υπάρχει κάποιος νέος αγωγός στην Τουρκία ; Εάν υπάρχει ποιος τον έκτισε, ποιος τον χρηματοδότησε και ποιος τον λειτουργεί ; ¨.

Εφ. Χουριέτ 10/1/2014

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone