ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ DΕΒ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

Κόμμα DEB : Με αυτό το μέτρο η δημοκρατία της χώρας πήγε προς τα πίσω

fodebkiii2

Το κόμμα DEB αντέδρασε στην εφαρμογή του μαθήματος των θρησκευτικών στα ελληνικά στα κρατικά σχολεία, που γίνεται στα πλαίσια του ¨νόμου των 240 ιμάμηδων¨

Το κόμμα DEB δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με τον νόμο των 240 ιμάμηδων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ¨Με τον γνωστό ως νόμο των 240 ιμάμηδων, τίθεται σε κίνδυνο η θρησκευτική ελευθερία της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, κάτι που αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για την δημοκρατία της περιοχής και της χώρας¨.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως κατά τις περασμένες μέρες άρχισε η εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την διδασκαλία Κορανίου και του Ισλάμ στα ελληνικά για τους μαθητές που πηγαίνουν στα κρατικά δημοτικά,. Επίσης υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά, πως όλοι οι φορείς και εκπρόσωποι της μειονότητας είχαν αντιδράσει σε αυτό τον νόμο και είχαν ζητήσει να μην εφαρμοστεί.

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στην ανακοίνωση του DEB αναφέρονται τα εξής : ¨Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης θέλει να έχει δικαίωμα λόγου στην θρησκευτική εκπαίδευση των παιδιών και των νέων της. Αυτό είναι το πλέον φυσικό και δημοκρατικό δικαίωμα της μειονότητας. Η ρύθμιση αυτή που επιφέρει χτύπημα στην ελευθερία συνείδησης και θρησκείας της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και η οποία όταν ετοιμαζόταν δεν λήφθηκε υπόψη η άποψη της μειονότητας, είναι ξεκάθαρο πως για την μειονότητα έχει αμφισβητούμενη νομιμοποίηση.

Κάνουμε έκκληση προς τον κόσμο μας να είναι ευαίσθητος απέναντι σε αυτή την λογική του ¨για την μειονότητα παρά την μειονότητα¨, που στοχεύει στην ελευθερία συνείδησης και θρησκείας και στην θρησκευτική εκπαίδευση των παιδιών μας

Η εφαρμογή του ¨νόμου των 240 ιμάμηδων¨ που αναφέρεται στην ελευθερία θρησκείας, συνείδησης και λατρείας και θρησκευτικής εκπαίδευσης, που στοχεύει στην αφαίρεση αυτού του δικαιώματος από την μειονότητα, όπως και η αγνόηση των σχετικών εκκλήσεων της μειονότητας για αυτό το θέμα, οδήγησαν ένα βήμα πίσω την δημοκρατία της Ελλάδας. Η κατάσταση αυτή αποτελεί μια μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης αλλά για την δημοκρατία της χώρας¨.

 Εφ. Γκιουντέμ 22/1/2014