ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ¨ΤΑΓΙΠΙΚΟ¨ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ…

Δολοφονία στο διαδίκτυο

internette-cinnet_8798_b

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εναλλακτικών Προγραμματιστών προειδοποιεί : Με τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση για την λογοκρισία, το διαδίκτυο της Τουρκίας θα κλείσει προς τον κόσμο όπως αυτό της Κίνας. Η Τουρκία θα είναι σαν την Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Η κυβέρνηση που προβαίνει σε διάφορες κινήσεις για να μπορέσει να ελέγξει την διαδικασία που άρχισε με την επιχείρηση κατά της διαφθοράς, τώρα έχει στην επικαιρότητα της ρύθμιση σχετικά με το διαδίκτυο. Εντός του υπ.αρ. 5651 νόμου που πέρασε από υποεπιτροπή της βουλής, εμπεριέχεται ρύθμιση που προβλέπει σημαντικές αλλαγές στον νόμο για το διαδίκτυο. Οι ξέροντες δηλώνουν πως με την ρύθμιση αυτή ¨το διαδίκτυο μας θα σκοτεινιάσει¨ και ότι ¨κάθε βήμα μας θα παρακολουθείται¨, αλλά καθώς το θέμα είναι και τεχνικό και πολυδιάστατο, δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό.

Εμείς λοιπόν ρωτήσαμε τον Αλή Ριζά Κελές- πρόεδρο της Ένωσης Εναλλακτικών Προγραμματιστών που υπερασπίζεται τα ψηφιακά δικαιώματα. Ο Κελές που εργάζεται ως προγραμματιστής είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης.

…………………..

– Ας πούμε πως εγώ πιστεύω πως προσβάλλομαι από το περιεχόμενο μια ιστοσελίδας ειδήσεων. Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση μπορώ να προσφύγω δικαστικά και να βγάλω απόφαση παρεμπόδισης πρόσβασης σε αυτήν. Αυτό δεν είναι κάτι το υπέροχο για το θύμα ;

– Υπέροχο αλλά ξέρουμε στα αλήθεια αν είσαι θύμα ; Με τι κριτήριο θα κρίνει μέσα σε 24 ώρες ο δικαστής ; Εάν χρειαστεί να ρωτήσει εμπειρογνώμονα θα μπορεί ; Μπορεί εκείνη η ιστοσελίδα να παραμείνει κλειστή άδικα. Για παράδειγμα ένας από τους λόγους που προκρίνεται ως αίτιο παρεμπόδισης είναι η ¨χυδαιότητα¨. Αλλά χυδαιότητα με βάση ποιόν και με βάση τι ; Επίσης ασαφής είναι και ο όρος προσβολή. Π.χ. το να πει κάποιος τον πρωθυπουργό ¨φασίστα¨ είναι προσβολή ; Εάν αναλογιστούμε το ιστορικό μας, βλέπουμε πως η σύντομη λήψη αποφάσεων δεν φέρνει καθόλου καλά αποτελέσματα.

– Είναι δυνατόν σε μια στιγμή ένα άτομο να θέσει ενώπιον του δικαστή σε μια στιγμή, εκατοντάδες άρθρα που γράφτηκαν για το άτομο του. Τότε λοιπόν ο δικαστής θα εξετάσει ένα-ένα τα άρθρα ; Πως θα αποφασίσει ;

– Ας πούμε ότι αποφάσισε. Και αν όμως μέσα σε 24 ώρες παραχθεί νέο περιεχόμενο, τότε τι θα κάνει ; Θα προσφύγει ξανά ; Βλέπετε πως μιλάμε για ένα πολύ δυναμικό περιβάλλον. Θα χρειάζεται να κάθεται κάποιος και να λέει ¨αυτό είναι καλό, αυτό είναι κακό¨. Ανοησία ! Άλλωστε η παρεμπόδιση πρόσβασης δεν αίρει πραγματικά την θυματοποίηση.

……………

– Θα μπορούνε να βλέπουν τα τσατ που κάνω ;

– Θα υπάρχει η δυνατότητα να το δούνε. Στην πραγματικότητα αυτό πάντα υπήρχε. Τώρα όμως θα υπάρχει η υποδομή για να γίνεται αυτό συστηματικά και πολύ πιο εύκολα.

……………..

– Το κράτος θα μπορεί να πει στον πάροχο διαδικτύου ¨Μάθε τι συζητά αυτό το άτομο και με ποιόν¨ ;

Όχι αλλά η υποδομή του διασφαλίζει αυτή την δυνατότητα. Όταν ιδρυθεί το σύστημα θα είναι μια τεράστια δύναμη παρακολούθησης. Και θα ήταν αφέλεια να πιστέψουμε πως δεν θα χρησιμοποιηθεί. Τα δεδομένα αυτά θα έχουν πολύ μεγάλη αξία και εμπορική και από πλευράς πληροφοριών. Σε μια έκτακτη κατάσταση, το κράτος θα μπορεί μέσω παράνομων οδών –γιατί το κράτος διαπράττει και παρανομίες- να κάνει χρήση εκείνων των πληροφοριών και έτσι οι πολίτες να γίνουν θύματα. Το φακέλωμα είναι μεγάλο πρόβλημα, ποιος ξέρει τι ξημερώνει στον καθένα. Και εσείς ως πολίτης είστε πολύ αδύναμος ενάντια στο κράτος.

– Προς το παρόν οι πάροχοι διαδικτύου δεν κρατάνε τα αρχεία μας ;

– Ναι αλλά τώρα πλέον η κράτηση των στοιχείων θα είναι πολύ πιο λεπτομερής και ο χρόνος κράτησης τους θα είναι 1-2 χρόνια. Και μάλιστα ο νόμος λέει ¨κράτα τα¨, αλλά δεν λέει ¨Εξαφάνισε τα, και αν δεν τα εξαφανίσεις αυτή είναι η ποινή¨. Η προσέγγιση του είναι του τύπου ¨Κράτα τα σε μια τσέπη και βλέπουμε αργότερα¨

……………………..

O καθένας έχει ένα πρόβλημα, χυδαιότητα, εμπορική φήμη, πνευματικά δικαιώματα, θρησκευτική ευαισθησία, εθνική ευαισθησία, ιδιωτική ζωή…Πλέον ο καθένας θα μπορεί πολύ εύκολα να βγάλει μια απόφαση παρεμπόδισης πρόσβασης. Θα αυξηθούν πολύ οι σελίδες που θα κλείσουν με βάση την ηλεκτρονική διεύθυνση (URL). Και όσο θα παίρνονται αυτές οι αποφάσεις, τόσο θα κλείνουμε και εμείς στον κόσμο. Μετά από 1, 1,5 χρόνο θα έχουμε τέτοιο διαδίκτυο που θα είναι αποκομμένο από τον κόσμο, ένα φιλτραρισμένο διαδίκτυο… Και εμείς σιγά σιγά θα μοιάσουμε στην Κίνα. Μετά από κάποιο διάστημα θα φτάσουμε να μην ξέρουμε τι είναι λογοκριμένο.

……………………

……………………

Εφ. Ταράφ 14/1/2013