ΤΟΥΡΚΟΜΕΒΛΙΤ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χαρά για το Μεβλίτ στην Θεσσαλονίκη

sel cuneyt

Τελετή Μεβλίτ οργανώθηκε στο ¨Οθωμανικό Μεστζίτ¨ από τον Σύλλογο Μουσουλμάνων Αν. Μακεδονίας & Θράκης που ιδρύθηκε από ομογενείς μας που ζούνε στην Θεσσαλονίκη

Στην τελετή μετείχαν ο Τούρκος πρόξενος Θεσσαλονίκης Τουγρούλ Μπιλτεκίν, υποπρόξενοι, εργαζόμενοι του προξενείου, ο Οσμάν Ισμαήλογλου-πρόεδρος του συλλόγου, μέλη του Δ.Σ. και μουσουλμάνοι που ζούνε στην Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή την ευλογημένη νύχτα στην Θεσσαλονίκη, οι θρησκευτικοί λειτουργοί Τζουνέιτ Σαδίκ και Ισμάηλ Αμπντάλ Ναζίφ της Ένωσης Θρησκευτικών Λειτουργών Τζαμιών Δυτικής Θράκης της Κομοτηνής, με τα τμήματα από Κοράνι και το μεβλίτ που ανέγνωσαν, βοήθησαν στο να ανανεωθούν για μια ακόμη φορά τα θρησκευτικά συναισθήματα των ομογενών μας που ζούνε στην Θεσσαλονίκη.

Στην δήλωση που έκανε στην εφημερίδα Μπιρλίκ ο πρόεδρος του συλλόγου Ισμαήλογλου είπε : ¨ Πολίτες και ομογενείς μας που κατοικούν στην Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν και μαζί με τον πρόξενο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη κύριο Τουγρούλ Μπιλτεκίν και το προσωπικό του, όλοι μαζί με την βοήθεια του Θεού τιμήσαμε σε αυτή την ευλογημένη νύχτα τον Προφήτη μας Μωάμεθ, στο μεστζίτ αυτό που διαμορφώσαμε με τις περιορισμένες δυνατότητες μας. Η ψυχή μας θα ήθελε αυτού του τύπου τις θρησκευτικές τελετές να τις οργανώναμε στο παρακείμενο τζαμί Φετίχγιε. Μακάρι από τώρα και μετά αυτή μας η επιθυμία να πραγματοποιηθεί.

sel konsolos

sel halk

Εφ. Μπιρλίκ 13/1/2014

Σχ : Σημαντική λεπτομέρεια : Οι Οθωμανοί όταν καταλάμβαναν μια πόλη το μνημείο -συνήθως εκκλησία- στο οποίο έκαναν την πρώτη τους προσευχή Παρασκευής μετατρέποντας το σε τζαμί, το ονόμαζαν ¨Φετίχγιε τζαμί¨, δηλαδή ¨Τζαμί κατάκτησης¨. Έτσι και η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως για πολύ καιρό ονομαζόταν ¨Φετίχγιε Τζαμι¨.  Προφανώς δηλαδή ο εν λόγω χώρος που διεκδικούν  στην Θεσσαλονίκη οι ιδρύσαντες το ¨Οθωμανικό μεστζίτ¨ (….)  ήταν ΕΚΚΛΗΣΙΑ πριν από την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς.  Τώρα βέβαια αν εμείς είμαστε τόσο ¨μεγαλόψυχοι¨….