ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ TZAMI 1200 ATOMΩΝ ΣΤΟ ΚΙΡΤΖΑΛΙ

Tζαμί 1200 ατόμων στο Κίρτζαλί

kirc2

Tζαμί 1200 ατόμων θα κατασκευαστεί στο Κίρτζαλι, ενώ το συγκρότημα του θα διαθέτει μουφτεία, μαθήματα Κορανίου και άλλες κοινωνικές δράσεις. Το τζαμί θα κατασκευαστεί από τον δήμο του Κίρτζαλι.

Ο Χασάν Αζίζ-δήμαρχος του Κίρτζαλι σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Αναντολού, ανέφερε πως από το 2006 και εντεύθεν καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την κατασκευή αυτού του τζαμιού. Ο Αζίζ ανέφερε πως αρχικά βρήκαν ένα χώρο 3.500 τ.μ., μετά έδωσαν προτεραιότητα στον σχεδιασμό του έργου και είπε πως την άδεια για την κατασκευή την υπέγραψαν και οι μη μουσουλμάνοι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Αζίζ τονίζει πως η λήψη αδείας για κατασκευή τζαμιού στην Βουλγαρία είναι σημαντικό θέμα , πως τα σχετικά θέματα έχουν λυθεί κατά 99% και ότι έφτασαν στο στάδιο της κατασκευής.

Ο Αζίζ εστιάζει στο ότι το Κίρτζαλι είναι η περιοχή της Βουλγαρίας στην οποία ζει ο πιο πυκνός πληθυσμός Τούρκων και μουσουλμάνων και δηλώνει πως ¨Τα τζαμιά στο Κίρτζαλι δεν επαρκούν. Ιδιαίτερα τις Παρασκευές και γιορτές ο κόσμος υποχρεώνεται να προσεύχεται έξω. Και αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει κατά τις κρύες και βροχερές μέρες¨.

Ο Αζίζ αναφέρει πως σύμφωνα με τους νόμους της χώρας το σύνολο του κτίσματος πρέπει να είναι έτοιμο μέσα σε 5 χρόνια και ότι αυτό σημαίνει πως για την κατασκευή του τζαμιού πρέπει να εργαστούν σκληρά για την εξεύρεση χρημάτων.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ

Ο Αζίζ αναφέρει πως επιθυμούν να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό την κατασκευή του τζαμιού και λέει πως ¨Το σχέδιο και η οικοδομική άδεια ολοκληρώθηκαν. Επιθυμούμε το συντομότερο να αρχίσουμε να σκάβουμε. Στην πραγματικότητα αν ζοριστούμε το τζαμί αυτί ορούμε να το κάνουμε με εγχώριους πόρους της αυτοδιοίκησης, αλλά επιθυμούμε να το κάνουμε μαζί με την Τουρκία. Οι συναντήσεις μας συνεχίζονται. Είθε το συντομότερο να καταλήξουμε¨.

Στο θέμα της στήριξης ο Αζίζ ανέφερε πως συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Προύσας Ρετζέπ Αλτεπέ και με αρμοδίους από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας και ότι πρόκειται για ένα σημαντικό και περιεκτικό έργο. Ο Αζίζ περιέγραψε πως προσδοκεί θετική απάντηση από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, και ότι την στήριξη τους παρείχαν τα άλλα τζαμιά και μεστζίτ της πόλης και των χωριών.

Ο Μπαχρί Ομέρ-δήμαρχος του Τζεμπέλ ανέφερε πως η ολοκλήρωση του σχεδίου για την κατασκευή του Τζαμιού και Πολιτιστικού Κέντρου του Κίρτζαλι θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους νέους λέγοντας ¨Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό το σχέδιο. Η δική μας γενιά έμαθε την ισλαμική θρησκεία μόνο από την μητέρα και από τον πατέρα τους. Μακάρι με την πραγμάτωση αυτού του σχεδίου οι νέοι μας να μαθαίνουν με πιο σωστό τρόπο την ισλαμική θρησκεία¨.

Εφ. Γκιουντέμ 20/1/2014

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone