ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΜΟΒΟΡΟ ΕΧΘΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ !

O Tούρκος πρόξενος Θεσσαλονίκης μετείχε στα εγκαίνια του ¨Μαυσωλείου του Γκαζί Εβρενός Μπέη¨ 

evrenos 1

Το ευρισκόμενο στο Γενιτζέ-ι Βαρντάρ (Γιαννιτσά) μαυσωλείο, μετά από μια μεγάλη αναστήλωση που του έγινε, άνοιξε για τους επισκέπτες στις 10/1/2014 με μια τελετή που έγινε από τον δήμο Πέλλας και την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στην εκδήλωση εκτός από τον πρόξενο κύριο Τουγρούλ Μπιλτεκίν, μετείχαν ο Αθανάσιος Κοτσιώνης-Διευθυντής του Γραφείου -Θεσσαλονίκης-Εξωτερικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Ιορδάνης Συμεών Τζαμτζής, η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η Διευθύντρια του τομέα Προϊστορικών και Κλασσικών Μνημείων Νικολέτα Βαλάκου, η Διευθύντρια του τομέα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Ευγενία Γερούση, ο δήμαρχος των Γενιτζέ-ι Βαρντάρ Γρηγόρης Στάμκος, τοπικοί αξιωματούχοι και πολύς κόσμος.

Στην ομιλία που έκανε η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε την ικανοποίηση της για τα εγκαίνια του ¨Μαυσωλείου του Γκαζί Εβρενός Μπέη¨, και δήλωσε πως καταβάλλουν μια μεγάλη προσπάθεια για την αναστήλωση των μνημείων της Οθωμανικής περιόδου.

evrenos 3

Ταυτόχρονα με τα εγκαίνια, στον χώρο του μαυσωλείου έγιναν και τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο ¨Έντουαρτ Λίρ : Το ταξίδι που έκανε καλλιτέχνης βικτωριανής εποχής στην περιοχή των Γιαννιτσών¨.

Μετά από τα εγκαίνια ο πρόξενος κύριος Τουγρούλ Μπιλτεκίν πήγε στην αρχή του ¨Μαυσωλείου του Γκαζί Εβρενός Μπέη¨, προσευχήθηκε και φάνηκε πως υπήρξαν συγκινητικές στιγμές

Ώρες επισκέψεων του ¨Μαυσωλείου του Γκαζί Εβρενός ¨ είναι Πέμπτη-Κυριακή 09:00-15:00. Οι ώρες αυτές προβλέπεται να αλλάξουν το επόμενο διάστημα σε 10:00-17:00.

evrenos 4

evrenos 5

evrenos 6

evrenos 8

evrenos 10

 

Εφ. Μπιρλίκ 13/1/2014

Σχ : Δείτε τώρα τι λέει μεταξύ άλλων το Wikipedia για αυτόν τον Οθωμανό στρατηγό :

¨Το πραγματικό του όνομα ήταν Εβρενόζ (εκ του “Ουρανός”), αλλά μεταξύ των ελληνικών πληθυσμών αναφέρονταν και ως Εβρενέζ ή με παρόμοια ονόματα [1]. Υπηρέτησε τον Οθωμανικό στρατό από το 1359 ως στρατηγός υπηρέτησε με το Σουλεϊμάν Πασά, Μουράτ Α΄, Βαγιαζήτ Α΄ και Σουλεϊμάν Τσελεμπή συμμετείχε σε πολλές σημαντικές μάχες των Οθωμανών. Κατέκτησε τη ρωμαίικη (βυζαντινή) Θράκη, τη Μακεδονία, και κατέκτησε την Κόρινθο το 1397. [1]Οι Ρωμιοί χαρακτήριζαν με αρνητικό τρόπο τον Εβρένο. Ο βασιλεύς αυτοκράτωρ Μανουήλ Β’ αναφέρει σε γραπτό του έργο, το 1409, ότι ο Εβρενός ήταν αιμοβόρος με “απαράμιλλη” έχθρα για τους Χριστιανούς. [1]¨

Εμείς λοιπόν δαπανήσαμε χρήματα για την μνήμη ΑΥΤΟΥ ! Τι να πεις και τι να σχολιάσεις…