ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΑΛΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠ.ΕΞ…..

Έκκληση από της FUEN προς την προσωρινή προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε.

 

d8794a67ae1824f707399985a6ec7b71FUEN : Ζητάμε από την προσωρινή προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε. να σεβαστεί τα πηγάζοντα από την συνθήκη της Λωζάννης δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Η ¨Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων¨ (FUEN), δημοσίευσε δελτίο τύπου με το οποίο ζητά από την Ελλάδα που ανέλαβε στις 1 Ιανουαρίου την προσωρινή προεδρία της Ε.Ε. , να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η FUEN που κατά τα έτη 2012 και 2013 επισκέφτηκε τρεις φορές την Δυτική Θράκη και συναντήθηκε εκεί με συλλόγους και με θρησκευτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, αναφέρει ότι πλέον η κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα – που από τότε που έγινε μέλος στην Ε.Ε. αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την προεδρία της Ε.Ε,- είναι σε ανησυχητικό επίπεδο

Η FUEN αναφέρει πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στην Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και καλεί την Ελλάδα που αναγνωρίζει θρησκευτικά την μειονότητα κάνοντας λόγο για ¨μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη¨, να δείξει σεβασμό στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας.

Η FUEN αναφέρει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το 2008 έκρινε πως η Ελλάδα κλείνοντας τρεις συλλόγους που έφεραν στην ονομασία τους τον όρο ¨τουρκικός¨, παραβίασε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η FUEN υπογραμμίζει την σημασία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις και να επιτρέψει την ίδρυση συλλόγων που θα φέρουν εθνική ονομασία ή και τον όρο ¨μειονοτικός¨.

Η FUEN αναφέρει πως σύμφωνα με την Λωζάννη η εκπαίδευση της μειονότητας είναι αυτόνομη και ότι αυτή η αυτόνομη δομή μέσα στα χρόνια που πέρασαν καταστράφηκε. Η FUEN αναφέρει πως κατά την επίσκεψη της στην περιοχή εντόπισε πως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι η έλλειψη δίγλωσσων νηπιαγωγείων και προσθέτει ότι συναντήθηκε με οικογένειες 20 παιδιών που δεν μπορούσαν να γραφτούν στο μειονοτικό δημοτικό επειδή δεν είχαν πάει στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Η FUEN ζητά από την Ελλάδα να επιτρέψει την ίδρυση νηπιαγωγείων που θα παρέχουν εκπαίδευση σε τουρκικά και ελληνικά.

Η FUEN αναφέρει πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους θρησκευτικούς εκπροσώπους που εξελέγησαν από την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, αλλά δια της κρατικής χείρας διόρισε άλλους.

………………

………………..

Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί 24/1/2014

 Σχ : Η FUEN υιοθετεί όλα τα αιτήματα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά όταν αντιπρόεδρος της έφτασε να γίνει ο γνωστός ανθέλληνας Χαλίτ Χαμπίπογλου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης τι να περιμένει κανείς….

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone