ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΤΩΝ Τ.Ε.Δ. ΜΕ ΠΛΟΙΟ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Yποβρύχιο χτύπησε πλοίο

denizalti-gemiye-carpti_2096_b

Στα ανοιχτά της Κύπρου υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο που μετέφερε ξηρό φορτίο. Ανακοινώθηκε πως το υποβρύχιο TCG Yıldıray απώλεσε την δυνατότητα πλοήγησης του.

Την ώρα που διαρκεί ακόμη ο απόηχος από την καταστροφή με το ρυμουλκό στην Σμύρνη, ένα ακόμη άσχημο νέο ήρθε από την Μεσόγειο. Έγινε γνωστό πως υποβρύχιο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ευρισκόμενο στα ανοιχτά της Κύπρου συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο ξηρού φορτίου.

Η σύγκρουση ανάμεσα στο πλοίο και στο υποβρύχιο TCG Yıldıray έγινε μεταξύ Μερσίνας και Κύπρου. Λόγω της επαφής που υπήρξε το υποβρύχιο απώλεσε την δυνατότητα πλοήγησης, ενώ αναφέρεται πως δεν υπήρξε καμμία απώλεια ζωής. Το TCG Yıldıray που είναι το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο, αρχικά επειγόντως τραβήχτηκε σε λιμάνι με ρυμουλκό που στάλθηκε από το λιμάνι της Μερσίνας. Οι υπεύθυνοι του λιμανιού απέφυγαν να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες. Αναφέρεται πως το διασωθέν υποβρύχιο θα μεταφερθεί με ρυμουλκό του Πολεμικού Ναυτικού για επισκευή στα στρατιωτικά ναυπηγεία του Γκιόλτζουκ. Το Γενικό Επιτελείο δεν έβγαλε καμμία ανακοίνωση για το θέμα. Το TCG Yıldıray (S-350) καθελκύστηκε το 1979 στο ναυπηγείο του Γκιόλτζουκ και πήρε τον τίτλο του πρώτου υποβρυχίου που παρήχθη στην Τουρκία. Στο TCG Yıldıray που είναι κατηγορία μήνα υπηρετούν 9 αξιωματικοί, 25 υπαξιωματικοί και 2 ΕΠΟΠ. Δεν έγινε γνωστό για ποιο λόγο είχε ανέβει στην επιφάνεια της θάλασσας. Τα υποβρύχια πριν ανέβουν στην επιφάνεια σηκώνουν το 14 μέτρων περισκόπιο τους και ελέγχουν κατά 360Ο την περιοχή. Στην δεκαετία του 70 ένα υποβρύχιο που είχε βγει στην επιφάνεια είχε συγκρουστεί με το βαπόρι Πασάμπαχτσέ. Καθώς τα υποβρύχια αυτού του τύπου αποτελούνται από ένα τμήμα και σε περίπτωση εισροής νερού δεν υπάρχουν τμήματα προς απομόνωση, επιβεβαιώνεται η σκέψη πως το TCG Yıldıray που το περίβλημα του είναι από ατσάλι 2,5 cm, υπέστη βλάβη στο πίσω μέρος όπου βρίσκεται και η προπέλα. Τον Οκτώβριο του 2010 υπήρξε παρόμοιο ατύχημα. Η φρεγάτα TCG Gökçeada που είχε σταλεί στα ανοιχτά της Κένυας για την καταπολέμηση των πειρατών, αναγκάστηκε να γυρίσει στην Τουρκία όταν προσάραξε στον βυθό. Το πλοίο-ναυαρχίδα που είχε σταλεί για την καταπολέμηση των πειρατών, απώλεσε τότε την δυνατότητα κίνησης και το τράβηξαν πίσω στην Τουρκία ρυμουλκά που στάλθηκαν. Οι Τ.Ε.Δ. είχαν επιδιώξει να κρύψουν το περιστατικό, ενώ η Ταράφ το αποκάλυψε σε άρθρο με τίτλο ¨Προσάραξε στον βυθό του ωκεανού¨.

Εφ. Ταράφ 25/12/2013