ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 34 ΦΤΩΧΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

2 χρόνια από το Ρομπόσκι, ξέρουμε τους δράστες !

1(1)

Έτος 1993. Εξορίστηκαν δια της στρατιωτικής βίας από τον οικισμό Ταρλάμπασι της περιοχής Ουλούντερέ του νομού Σιρνάκ. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έριξαν 150 βολές πυροβολικού. Με τις οβίδες να πέφτουν βροχή πάνω στα σπίτια τους έφυγαν και με το ζόρι διασώθηκαν. Και αυτό δεν ήταν αρκετό, ο στρατός τους είπε πως ¨θέλουμε 40 άτομα-πολιτοφύλακες¨. Αρχικά έγιναν 40 άτομα πολιτοφύλακες. Η συνέχεια ήρθε με καταπίεση. Όσοι δεν δέχτηκαν να γίνουν πολιτοφύλακες είδαν τις οικογένειες τους να δέχονται απειλές πως θα τους σκοτώσουν και θα κάψουν τα σπίτια τους.

Τους πήραν τους κήπους που είχαν, δηλαδή το μόνο τους περιουσιακό στοιχείο και τα χάρισαν στις Τ.Ε.Δ. για να γίνουν ναρκοπέδια. Εγκαταστάθηκαν στο Μπιζούχ(Γκιουλγιαζί) και στο Ρομπόσκι (Ορτάσου). Αντίτιμο για τις εκτάσεις που αφαιρέθηκαν δεν τους έδωσαν. Αφέθηκαν πάμφτωχοι. Το μόνο που τους έμενε ήταν μια και μόνη δουλειά, το συνοριακό εμπόριο. Η με την ονομασία που χρησιμοποιεί το κράτος υπονοώντας πως τους έπρεπε ο θάνατος που τους συνέβη : Λαθρεμπόριο !

Όπως η λογική των εθνικών συνόρων της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν μπόρεσε να διασπάσει τους δεσμούς συγγένειας, έτσι και το κράτος είδε το εμπόριο στις 4 περιοχές του Κουρδιστάν να συνεχίζεται αδιάκοπα. Σε αυτήν την οδό υπήρξαν δεκάδες περιστατικά τύπου Ρομπόσκι. Χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν από τον στρατό με δικαιολογίες του τύπου ¨δεν υπάκουσαν στο ΑΛΤ¨, είτε για εκφοβισμό, είτε για απειλή.

Η 28/12/2011 που άρχισε σαν μια συνηθισμένη μέρα, έληξε με μια σφαγή κόσμου. Το πιο σημαντικό στοιχείο και η διαφορά της επιχείρησης στην οποία έχασαν τη ζωή τους 34 ¨λαθρέμποροι¨, ήταν το ότι σκοτώθηκαν από αεροσκάφη τα οποία διατάχθηκαν από την Άγκυρα.

Ήταν ένα σχέδιο που πραγματοποιούνταν ; ΄Η μήπως επαναλαμβανόταν η μοίρα του Κουρδικού λαού που ο θάνατος του δεν έχει αξία να γίνει είδηση ;

Ίσως και τα δύο μαζί…

…………….

Η επιλογή του να γίνει κάποιος πολιτοφύλακας ήταν επιλογή παραμονής στην ζωή. Αλλά μετά από την σφαγή των 34 ατόμων της 28/12, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτοφυλάκων της περιοχής άφησαν τα όπλα. Η νομαρχία δεν αποδέχτηκε τις παραιτήσεις αλλά δεν στέλνει και σε καθήκοντα αυτούς που έχασαν τα παιδιά τους. Οι δε μητέρες απορρίπτουν κατηγορηματικά την ιδιότητα του πολιτοφύλακα λέγοντας πως ¨Δεν μπορεί στον ίδιο τοίχο να είναι κρεμασμένες οι φωτογραφίες των 34 και το όπλο μαζί !¨.

……………

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Νουσιρβάν Ελτσί δήλωσε : Σε αυτά τα δύο χρόνια δεν έγινε τίποτε για να αποκαλυφθούν οι δράστες . Ο φάκελος στάλθηκε στην στρατιωτική εισαγγελία και έκαναν ότι μπορούσαν για να κουκουλωθεί το θέμα. Και αυτό δεν ήταν αρκετό. Κόπηκε ακόμη και πρόστιμο στις οικογένειες αυτών που πήγαν – και σε μερικές που δεν πήγαν !- να εναποθέσουν γαρύφαλλα εκεί που πέθαναν τα παιδιά τους κατά την 500η μέρα από τότε. Σε αυτόν τον αγώνα ΜΚΟ, διανοούμενοι, ΜΜΕ και όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκράτες, πρέπει όλοι να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Είναι ένας αγώνας που δεν θα τελειώσει και πρέπει συνεχώς να δίνεται. Οι οικογένειες του Ρομπόσκι ένα αίτημα έχουν μόνο. Ζητάνε να βρεθούν οι δράστες. Δεν θέλουν αποζημίωση. Ούτε ζήτησαν. Πρόκειται για μια ευγενική στάση. Καταβάλλουν προσπάθειες για να αποκαλυφθούν οι δράστες. Οι οικογένειες αυτές στα δύο αυτά χρόνια έδωσαν δύσκολες εξετάσεις. Εξετάσεις επιμονής και υπομονής.

……………..

Μιλήσαμε με πολιτοφύλακες και ¨λαθρέμπορους¨ στο Ρομπόσκι και στο Μπιζούχ σχετικά με την σφαγή του Ρομπόσκι. Οι χωρικοί αναφέρουν πως αυτό που κάνουν δεν είναι ¨λαθρεμπόριο¨ όπως περιγράφουν τα ΜΜΕ αλλά διασυνοριακό εμπόριο και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να κάνουν αυτή τη δουλειά

¨Και βαθμοφόροι στρατιωτικοί κάνουν διασυνοριακό εμπόριο¨ ( 20 ετών – κάνει διασυνοριακό εμπόριο)

10 χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά. Μια μέρα πριν γίνει η σφαγή είχα πάει εγώ. Εκείνη την μέρα δεν είχα μπιτόνια. Δεν είχα μπορέσει ακόμη να πουλήσω το μαζούτ μου. Για αυτό και δεν είχα πάει. Εάν είχα πάει σήμερα δεν θα υπήρχα ! Και σήμερα πηγαίναμε. Και θα πηγαίνουμε. Δεν είναι κάτι το λαθραίο. Εκεί έχουμε συγγενείς.

……………..

¨Έκαψαν τις καρυδιές μας και έκαναν την περιοχή ναρκοπέδιο¨( 27 ετών, ασχολείται με το διασυνοριακό εμπόριο)

¨Είμαι υποχρεωμένος να κάνω αυτή τη δουλειά. Σε μια οικογένεια 13 μελών μόνο εγώ εργάζομαι. Μας πήραν τα χωράφια μας , έκαψαν τις καρυδιές μας και έκαναν την περιοχή ναρκοπέδιο. Μόνο αυτή τη δουλειά μας άφησαν. Όταν θέλησαν να αυξήσουν το αριθμό των πολιτοφυλάκων, μας απείλησαν, και με τις νάρκες που τοποθέτησαν σκότωσαν και σακάτεψαν συγγενείς μας. Δια του εκφοβισμού έκαναν κάποιους πολιτοφύλακες. Αυτοί που δεν φοβούνται, εν γνώσει του κινδύνου συνεχίζουν να πηγαίνουν για χάρη των 100 λιρών εβδομαδιαίως. Ένα μουλάρι έχω, Αν λείψει αυτό θα πεινάσουμε.¨.

 ¨Κάθε φορά που πάω εκεί βιώνω τις ίδιες στιγμές¨ (21 ετών , κάνει διασυνοριακό εμπόριο)

¨Πάω εκεί δύο φορές την εβδομάδα. Κερδίζω πάνω κάτω 80-90 λίρες. Για μια οικογένεια 11 ατόμων εγώ μεριμνώ. Άλλη δουλειά δεν υπάρχει. Πολιτοφύλακας και να με σκοτώσουν δεν γίνομαι. Πάμε ξέροντας πως θα μας σκοτώσουν. Ο αδερφός μου σκοτώθηκε στην σφαγή. Εκεί όπου σκοτώθηκε είναι ο οικισμός μας. Σύνορα λέει είναι εκεί, σύμφωνα με τα μυαλά τους χαράζουν σύνορα. Κάθε φορά που περνάω από εκεί που πέθανε, κλαίω σαν τη πρώτη μέρα. Eνίοτε όταν κάποιος περνώντας από εκεί αρχίζει να κλαίει, σταματάνε όλοι. Και αρχίζουν όλοι να κλαίνε. Κραυγάζουμε προς τον ουρανό να πάρει και τις δικές μας ψυχές. Υπάρχει δηλαδή ένα τραύμα που δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Πέρσι δήλωσα αντιρρησίας συνείδησης. Αρνούμαι και τον στρατό και τα όπλα. Δεν θα πάω !¨

Δεν αποδέχονται την παραίτηση μου (48 ετών- πολιτοφύλακας)

¨Μας πήραν τον οικισμό μας και χάραξαν σύνορα. Με απειλές μας έκαναν πολιτοφύλακες. Άλλη οδό δεν μας άφησαν. Γίναμε πολιτοφύλακες. Επί 20 χρόνια υπηρέτησα αυτό το κράτος. Και έναντι τούτου μου έδωσαν το διαμελισμένο σώμα του γιού μου. Παραιτήθηκα πολλές φορές και δεν αποδέχονται την παραίτηση. Ούτε με στέλνουν σε καθήκοντα γιατί δεν με εμπιστεύονται. Έτσι μείναμε στην μέση. Στον τοίχο του σπιτιού δεν μπορούμε να κρεμάμε και το όπλο και τις φωτογραφίες των 34. Εγώ πλέον δεν είμαι πολιτοφύλακας. Δεν το δέχομαι. Όχι αποζημίωση, και τον κόσμο όλο να μου δώσουν δεν το αλλάζω με τον γιό μου. Και δεν θα αλλάξω¨.

Κουρδικό πρακτορείο Φιράτ 27/12/2013