MIA ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

Κομοτηνή 4/12/2013

αρχείο λήψης

Προς τους αξιότιμους κύριους βουλευτές του Ν.Ροδόπης

κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, , κ. Καρά Γιουσούφ Αιχάν, κ. Χατζή Οσμάν Αχμέτ

Κύριοι, απευθυνόμαστε σε σας σ’ αυτή την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για τη δημόσια υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη και θέλουμε να σας ενημερώσουμε τόσο για το έργο που παράγεται στη ΝΜΥ Κομοτηνής όσο και για τους κινδύνους που θα υπάρξουν απότις μεταρρυθμίσεις που το υπουργείο υγείας προτίθεται να εφαρμόσει .

Στη ΝΜΥ εξετάζονται καθημερινά 360 ασθενείς κατά μέσο όρο, από τους οποίους 250 με προγραμματισμένα ραντεβού και 110 με έκτακτα. Οι ασθενείς έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις εξής ειδικότητες παθολόγος, παιδίατρος, καρδιολόγος, χειρουργός, ορθοπαιδικός, γυναικολόγος,ουρολόγος ,οφθαλμίατρος,νευρολόγος,ψυχίατρος,οδοντίατρος, πνευμονολόγος, ωρλ. Επιπλέον στο ακτινολογικό εργαστήριο 35 ασθενείς κάνουν καθημερινά τις απαραίτητες ακτινολογικές εξετάσει(70ακτινογραφίες και 10 υπερήχους). Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο το εξυπηρετεί μέχρι 100 ασθενείς καθημερινά. Υπάρχει τμήμα φυσιοθεραπείας στο οποίο εξυπηρετούνται εντελώς δωρεάν , μετά από ραντεβού 12 ασθενείς για 45λεπτες συνεδρίες ημερησίως. Υπάρχει πλήρως στελεχωμένο φαρμακείο που προμηθεύει φάρμακα για ειδικές ασθένειες που δε μπορούν οι ασφαλισμένοι να προμηθευτούν από αλλού. Κατά το ελεγκτικό έργο της ΝΜΥ εξυπηρετούνται καθημερινά 225 ασφαλισμένοι. Στους μήνες Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Σεπτέμβριος εξεταστήκαν προληπτικά από οφθαλμίατροκαρδιολόγο παιδίατρο και οδοντίατρο πάνω από 400 μαθητές της Α τάξης του δημοτικού σχολείου και ισάριθμοι μαθητές του νηπιαγωγείου . Επίσης εξυπηρετήθηκαν για τη συμπλήρωση του ατομικού δελτίου υγείας του μαθητή μαθητές της Γ και Ε τάξης του δημοτικού, Α τάξης Γυμνασίου και Ατάξης Λυκείου. Πρόκειται για υποχρεωτικές εξετάσεις πριν την εγγραφή των παιδιών και με τον τρόπο αυτό απαλλάχθηκαν οι γονείς των μαθητών από σημαντικό χρηματικό κόστος κι απώλεια χρόνου. Γιατροί της μονάδας στελεχώνουν πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υγιεινομικές επιτροπές ανικανοτήτων και παροχών καθώς και πρωτοβάθμιες και δευτερο-βάθμιες επιτροπές αναπηριών ΚΕΠΑ που διενεργούνται σχεδόν καθημερινά στη ΝΜΥ ΕΟΠΥΥ Κομοτηνής. Με τις αλλαγές που το υπουργείο επιχειρεί να εφαρμόσει οι ασφαλισμένοι θα χάσουν όλες αυτές τις παροχές.

Λαμβάνοντας υπ όψιν το γεγονός

α) ότι το νοσοκομείο της Κομοτηνής παρουσιάζει ήδη σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει επιπλέον τον όγκο των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί τώρα ο ΕΟΠΥΥ.

β) το γεγονός ότι πολύ λίγοι ιδιώτες ειδικευμένοι ιατροί έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά ιατρεία τους

γ)τη μεγάλη ανεργία και οικονομική δυσπραγία που βιώνουν οι συμπολίτες μας φοβόμαστε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στις οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι συμπολίτες μας θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο με κίνδυνο για την υγεία τους.Γι αυτό και σας καλούμε να σταθείτε απέναντι στο πρόβλημα με γνώμονα το συμφέρον του λαού της Ροδόπης με ευαισθησία ευθύνη και γνώση. Προτείνουμε τη συνέχιση λειτουργίας της Μονάδας Υγείας πλήρως στελεχωμένης και εξοπλισμένης με όλες τις κλινικές κι εργαστηριακές ειδικότητες. Η συμμετοχή όλων των ιατρικών ειδικοτητών στην ΠΦΥ είναι απαραίτητη διότι οι ιατροί γενικής ιατρικής και παθολόγοι είναι λίγοι σχετικά και η συμπλήρωση του θεραπευτικού έργου στην ΠΦΥ με τις άλλες ιατρικές ειδικότητες είναι επιτακτικά αναγκαία

Μετά τιμής

Οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ Κομοτηνής