Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΥΦΛΗ ΕΝΙΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ…

O Μπερκίν και Χακάν 7 μήνες τώρα περιμένουν την δικαιοσύνη

berkin8_0

Καθημερινά ετοιμάζεται και ένα νέο κατηγορητήριο για αυτούς που μετείχαν στην αντίσταση του πάρκου Γκεζί. Την ώρα που κατά τους 7 μήνες που πέρασαν από τότε συνεχίζονται οι δίκες εκατοντάδων ανθρώπων, δεν ασκήθηκε καμμία απολύτως δίωξη σε βάρος των αστυνομικών που τραυμάτισαν τους Χακάν Γιαμάν και Μπερκίν Ελβάν.

7 μήνες πέρασαν από τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί που σφράγισαν την Τουρκία. Οι έρευνες και οι δίκες για τα γεγονότα που κλόνισαν όλη την χώρα συνεχίζονται. Τελευταία ετοιμάστηκε ένα νέο κατηγορητήριο κατά 255 ατόμων με κατηγορίες όπως ¨μπήκαν με τα παπούτσια στο τζαμί, λέρωσαν χώρο προσευχής¨.

Και ενώ μέχρι τώρα ετοιμάστηκαν 40 κατηγορητήρια και υποβλήθηκαν μηνύσεις σε 500 άτομα, σχετικά με τους πολίτες που τραυματίστηκαν ή και έχασαν το μάτι τους από τους αστυνομικούς, δεν κινήθηκε καμμία διαδικασία.

7 μήνες τώρα ούτε ένα βήμα στην έρευνα

Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις ο οδηγός βαν Χακάν Γιαμάν το βράδυ της 3/6 ενώ πήγαινε στο σπίτι του, χτυπήθηκε από δακρυγόνο στο κεφάλι. Ο Γιαμάν από την σκληρότητα του χτυπήματος έχασε την ικανότητα της όρασης, σύρθηκε από αστυνομικούς και πετάχτηκε στην φωτιά, ενώ οι σχετικές εικόνες διέρρευσαν στον τύπο. Παρά το ότι πέρασαν 7 μήνες δεν ασκήθηκε καμμία δίωξη κατά των αστυνομικών που έφεραν τον Γιαμάν σε αυτή την κατάσταση.

Και ενώ σχετικά με το περιστατικό δεν υπήρξε καμμία εξέλιξη από πλευράς εισαγγελίας, τελευταία η οργάνωση Διεθνούς Αμνηστίας άρχισε καμπάνια για να βρεθούν και να δικαστούν αυτοί που έφεραν τον Γιαμάν σε αυτή την κατάσταση. Ο πατέρας δύο παιδιών Γιαμάν αυτή τη στιγμή αδυνατεί να εργαστεί και έχει οικονομικά προβλήματα. Πριν από πέντε μέρες λόγω καταγμάτων στο πρόσωπο έκανε πάλι εγχείρηση και συνεχίζει να ζει με πόνους.

192 μέρες προσμένει δικαιοσύνη

Ο Μπερκίν Ελβάν που το πρωί της 16 Ιουνίου πήγε να πάρει ψωμί από φούρνο της γειτονιάς, ακόμη δεν μπόρεσε να γυρίσει. Ο 14χρονος τραυματίστηκε βαριά από δακρυγόνο που τον πέτυχε στο κεφάλι κατά την αστυνομική επέμβαση στο Οκμεϊντανί. Επί 192 μέρες νοσηλεύεται στην εντατική του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Νοσοκομείου του Οκμεϊντανί και δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στην κατάσταση του. Σχετικά με αυτό το περιστατικό η Αστυνομική Διεύθυνση του Σίσλι προσπάθησε να σκεπάσει το περιστατικό απαντώντας πως ¨Στις εικόνες των καμερών κυκλοφορίας και στον δρόμο που χτυπήθηκε ο Μπερκίν δεν υπήρχαν αστυνομικοί¨. Ο εισαγγελέας μετά την μήνυση που υπέβλήθη μέσω δικηγόρων, δεν άσκησε καμμία δίωξη. Ο φάκελος της υπόθεσης ακόμη παραμένει ανενεργός.

Οι Γιαμάν και Ελβάν είναι μόνο κάποιοι από τους τραυματισθέντες στο Γκεζί. Πέρα από αυτούς υπάρχουν δεκάδες ακόμη πολίτες που τραυματίστηκαν ή έχασαν μάτια για την υπόθεση των οποίων δεν έχει υπάρξει καμμία έρευνα για τους αστυνομικούς που το προκάλεσαν.

Ριφάτ Ντογάν 

Haber.sol.org 11/12/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone