ΠΕΡΙ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΩΝ…

Εάν το φακέλωμα είναι ευτέλεια τότε πράξτε τα δέοντα

baransu

Η κυβέρνηση που έβαλε την υπογραφή της στο έγγραφο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του 2004 για ¨Τελείωμα των Νουρτζού και της ομάδας Γκιουλέν¨, μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην κοινή γνώμη έστησε την αμυντική της στρατηγική λέγοντας πως είναι κάτι ανύπαρκτο. Σχετικά όμως με τα έγγραφα για το φακέλωμα εν έτει 2013 υποχρεώθηκε να δώσει πιο ρεαλιστικές απαντήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ¨το φακέλωμα είναι κάτι ευτελές αλλά δεν ήμασταν εμείς που προκαλέσαμε αυτά τα έγγραφα¨. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Χουσείν Τσελίκ υποχρεώθηκε να δηλώσει πως ¨Δεν υπάρχει καμμία σχέση με τον Χακάν Φιντάν, πρόκειται για δουλειά κατώτερου επιπέδου¨.

……………

……………

Δηλαδή η σχέση ΜΙΤ-Πρωθυπουργίας είχε βγει από τα συνηθισμένα . Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Σουσουρλούκ, είχε καταστεί πια συνήθεια το κράτος να βγαίνει εκτός ρουτίνας. Αυτά το οποίο πρέπει να ερωτηθούν τώρα είναι τα εξής :Ποιος θα λογοδοτήσει για αυτή την παράνομη πρακτική ; Το κράτος θα αναζητήσει ευθύνες για αυτό ; Τα δικαστήρια θα αρχίσουν κάποια έρευνα ; Τα θύματα θα υποβάλλουν καταγγελίες ; Αυτή δηλαδή η ¨ευτέλεια¨ που έβγαλε ¨εκτός ρουτίνας¨το κράτος, θα εκκαθαριστεί ; Ή μήπως θα ξεκαθαρίσουν με ένα ¨δεν αλλάζουν όλα με έναν Χακάν¨ όπως είπε και ο Χουσείν Τσελίκ, και θα ¨στείλουν τον λογαριασμό¨ στα κατώτερα στελέχη ; Και όμως τα έγγραφα είναι ξεκάθαρα. Το αίτημα φακελώματος προήλθε από την Πρωθυπουργία και από την Διεύθυνση Πρωθυπουργίας. Εντολέας είναι ο Χακάν Φιντάν. Το φακέλωμα είναι συνταγματικό αδίκημα. Αλλά η εξουσία που έχει ο Ερντογάν να μην επιτρέπει την διεξαγωγή έρευνα σε βάρος στελεχών της ΜΙΤ, τους ανοίγει τον δρόμο.

……………

Παλιότερα στην Τουρκία τα φακελώματα τα έκαναν οι Τ.Ε.Δ. και καθώς υπήρχε ο θώρακας της στρατιωτικής δικαιοσύνης, κανείς δεν λογοδοτούσε. Τώρα το νέο κέντρο ισχύος που κάνει αυτές τις δουλειές είναι η ΜΙΤ και καθώς υπάρχει η εγγύηση πως ο πρωθυπουργός δεν επιτρέπει έρευνα σε βάρος τους, κανείς πια δεν λογοδοτεί.

Εάν ως Ταράφ δεν είχαμε αποκαλύψει τον νέο νόμο της MIT και ερχόταν αυτός ο νόμος στην βουλή , τότε θα ιδρύονταν ένα πλήρως αστυνομικό κράτος. Τώρα με την προστασία από τον Ερντογάν βιώνουμε ένα ημι-αστυνομικό κράτος.

Ο Ερντογάν για τον διορισμό κάποιου στην Εθνική Παιδεία αντί να το αφήνει στο υπουργείο, ρωτά την ΜΙΤ, ενώ το ίδιο εφαρμόζει και στην κεντρική πολιτική. Για την εξωτερική πολιτική δεν συνομιλεί με το προσωπικό του ΥΠΕΞ αλλά με την ΜΙΤ, για την εκπαιδευτική πολιτική δεν συνομιλεί με το αντίστοιχο υπουργείο αλλά με την ΜΙΤ, σχετικά με τα άτομα που κερδίζουν διαγωνισμούς του δημοσίου δεν συνομιλεί με το υπουργείο Οικονομικών αλλά με την ΜΙΤ. Όπως κάνει και ο Άσαντ…Βιώνουμε το πολύ γνωστό κράτος των μυστικών υπηρεσιών των καθεστώτων του ενός ανδρός. Η αξία μας είναι ότι γράφει ο φάκελος μας.

Εφ. Ταράφ 16/12/2013