AΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ.-ΡΟΔΟΠΗΣ ΔΑΜΩΝΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Καλημέρ-Χαμπά

225851_11213774932_6165_n

Του Δάμωνα Δαμιανού

Η επιλογή της στασιμότητας στην μειονοτικά ζητήματα

Σε μια κρίσιμη αποκάλυψη σε σχέση με τα μειονοτικά ζητήματα στην Θράκη και τον χειρισμό τους από την κυβέρνηση, προέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του στο 2ο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Κουβέλης προκειμένου να υπερασπισθεί την θέση του ότι το κόμμα του δεν εισακουγόταν από την κυβερνητική πλειοψηφία ενόσω συμμετείχε στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στην περίφημη υπόθεση των ιμάμηδων (ιεροδιδασκάλων) και της σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε από την Βουλή για τον διορισμό τους σε δημόσια σχολεία τον Ιανουάριο του 2013. Είπε λοιπόν ο κ Κουβέλης ότι την προηγούμενη της ψήφισης της τροπολογίας οι τρεις αρχηγοί που στήριζαν την κυβέρνηση (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) συμφώνησαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία και να επανεξεταστεί το ζήτημα υπό το πρίσμα μιας διαφορετικής θεώρησης που δεν θα επέβαλε την εμπλοκή του κράτους στα εσωτερικά ζητήματα διορισμού θρησκευτικών λειτουργών ενός θρησκευτικού δόγματος με ειδικές διαδικασίες που παρέκαμπταν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στα δημόσια σχολεία.

Την επόμενη, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, η απόφαση της πλειοψηφίας άλλαξε αιφνιδιαστικά, χωρίς να ενημερωθεί ο ίδιος επισήμως. Όταν τηλεφώνησε στον υπουργό Επικρατείας για να ενημερωθεί για το τι συνέβη, εκείνος του απάντησε επί λέξη: «λυπάμαι κύριε πρόεδρε, αλλά υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από τους βουλευτές της Ν.Δ.». Και πρόσθεσε ο κ. Σταμάτης: « όπως είναι στο δικό σας DNA, τα εργασιακά ζητήματα, στο δικό μας DNA είναι τα εθνικά». Ο κ. Κουβέλης αντέδρασε αγαναχτισμένα τονίζοντας του, «ότι αυτό δεν είναι λειτουργία κυβέρνησης», αλλά το θέμα έμεινε εκεί και δεν άλλαξε η τελική απόφαση με αποτέλεσμα η τροπολογία για τους ιμάμηδες να ψηφιστεί από τους βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και να ακολουθήσουν για τους λεγόμενους «εθνικούς λόγους», οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

Πριν από λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε ο διορισμός των ιεροδιδασκάλων σε Κομοτηνή και Ξάνθη και υποτίθεται ότι από εδώ και πέρα θα ξεκινήσουν τα μαθήματά τους στα δημόσια σχολεία όπου πρόκειται να διοριστούν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μαθητές της μειονότητας ερωτώνται στα σχολεία αν στο πλαίσιο της προεραιτικότητας επιθυμούν να δηλώσουν την παρακολούθηση των μαθημάτων των θρησκευτικών.

Την ίδια στιγμή η μειονοτική εκπαίδευση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Προβλήματα θεσμικά, λειτουργικά, γραφειοκρατικά, αμιγώς εκπαιδευτικά, προβλήματα που καθημερινά οδηγούν στην απαξίωσή της στην συνείδηση μαθητών και γονέων. Προβλήματα που περιγράφονται στα αλλεπάλληλα έγγραφα που συντάσσονται από τους συλλόγους δασκάλων της ΕΠΑΘ και των θεσμικών φορέων της μειονότητας καθώς και των αιρετών εκπροσώπων της και έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση των δασκάλων καθώς και την περαιτέρω κατάρτισή τους ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο δύσκολο και επίπονο εκπαιδευτικό τους έργο. Τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία ως αίτημα της μειονότητας απορρίφθηκαν με μια μονοκονδυλιά από την παρούσα κυβέρνηση, κάτι σαν «πράξη νομοθετικού περιεχομένου», με το επιχείρημα ότι τα παιδιά της μειονότητας υποχρεούνται εκ των πραγμάτων να εγγράφονται στα δημόσια νηπιαγωγεία αφού σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούν να εγγραφούν στο δημοτικό σχολείο. Και οι κρούσεις της ΠΕΚΕΜ για την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για τους μαθητές της μειονότητας τα οποία θα υπάγονται ασφαλώς στην εθνική νομοθεσία που διέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην Ελλάδα, απορρίπτονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνήθως με επιχειρήματα που δεν απαντούν επί της ουσίας των ζητημάτων.

Η μειονοτική εκπαίδευση αποτελεί σταθερά για την ελληνική διοίκηση ένα ζήτημα μάλλον «εθνικό» παρά εκπαιδευτικό. Και τα στεγανά στην αντιμετώπισή του διευρύνονται αντί να εξαλείφονται με το πέρασμα του χρόνου. Η στασιμότητα και οι χρυσές μετριότητες κυριάρχησαν και το 2013 χωρίς να διαφαίνεται κάποια ουσιώδης αλλαγή στο νέο έτος. Το κράτος έχει την ανάγκη να επιβεβαιώνει έναν ρόλο κυριαρχίας και όχι συνεργατικότητας, διαλόγου και εξεύρεσης κοινά αποδεκτών τόπων και λύσεων.

Η λογική αυτή είναι βαθιά συντηρητική και παραπέμπει σε εποχές αναντίστοιχες με την σημερινή εξέλιξη των κοινωνιών και την πορεία των μειονοτικών δικαιωμάτων τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

Κλείνοντας, θα επικαλεστώ ένα σχόλιο Ελληνίδας εκπαιδευτικού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη Νταβούτογλου στον σύλλογο Ιμβρίων στην Νέα Σμύρνη της Αθήνας. Σχολιάζοντας λοιπόν αυτή την επίσκεψη, σημείωσε πως δεν έχουμε δει ποτέ μέχρι σήμερα έναν Έλληνα αξιωματούχο, πολύ περισσότερο έναν υπουργό των Εξωτερικών να επισκέπτεται στην Πόλη για παράδειγμα ένα σύλλογο Δυτικοθρακιωτών για να μιλήσει μαζί τους και να ακούσει τα αιτήματά τους. Σκεφθείτε, πόσο τεράστια επανάσταση για την γραφειοκρατία του ελληνικού ΥΠΕΞ, θα ήταν αν ένας Έλληνας υπουργός καλούσε τους Δυτικοθρακιώτες που τους αφαιρέθηκε ακούσια η ιθαγένεια τα τελευταία 40 χρόνια, να επιστρέψουν πίσω στην Θράκη!

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα λάθη του παρελθόντος λύνονται και από τις δύο πλευρές με έκφραση καλών προθέσεων. Αλλά η φοβική αντιμετώπιση των ζητημάτων, διευρύνει τα αδιέξοδα, διαιωνίζει την στασιμότητα και εντέλει αφήνει τις μειονότητες έρμαια στις ορέξεις των κάθε λογής ακραίων των δύο πλευρών.

Εφ.Γκιουντέμ  20/12/2013

Σχ : Ούτε κουβέντα από τον αρθρογράφο για τα εξής ζητήματα : Το ποιός πληρώνει τους ιμάμηδες των ψευτομουφτήδων , το ποιός πληρώνει τα έξοδα της ΠΕΚΕΜ (δεν είναι σημαντικό ; ), τα δικαιώματα του μη τουρκόφωνου τμήματος της μειονότητας . Αυτοί τελευταίοι δεν έχουν το ανθρώπινο δικαίωμα να μάθουν την γλώσσα τους στην μειονοτική εκπαίδευση ;  Όσο για την παρότρυνση στον Έλληνα υπουργό εξωτερικών αυτήν πως την φαντάζεται δηλαδή ; Να επισκέπτεται ο Έλληνας ΥΠΕΞ σύλλογο που έχει μέσα την τον χάρτη της ¨Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης ;¨…. Γιατί άραγε αυτή η μονόπλευρη οπτική του στελέχους της ΔΗΜ.ΑΡ. ;