ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ…

Την Λίτζε δεν την έκαψε το ΠΚΚ αλλά οι στρατιώτες.

lice-yi-pkk-degil-askerler-yakmisti_5834_b

Στο κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση της σφαγής στο Λίτζε, περιλαμβάνεται και η κατάθεση του τότε έπαρχου Λίτζε Μουσταφά Ουνλουσόϊ. Ο Ουνλουσόϊ είπε πως ¨Πολίτες ανέφεραν πως την κωμόπολη την έκαψαν στρατιώτες¨.

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες ανακαλύπτονται στο κατηγορητήριο σχετικά με τον θάνατο 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων και του ταξίαρχου Μπαχτιγιάρ Αϊντίν. Στο κατηγορητήριο σχετικά με την σφαγή στην Λίτζε του Ντιγιαρμπακίρ πριν από 20 χρόνια, φαίνεται ότι ο Μπαχτιγιάρ Αϊντίν δεν είχε σκοτωθεί από ΠΚΚδες όπως έλεγαν επί χρόνια οι επίσημες αρχές, αλλά από στρατιώτες, και το κατηγορητήριο αυτό έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Στο κατηγορητήριο εμπεριέχονται πληροφορίες σχετικά με την πυρπόληση σπιτιών και καταστημάτων κατά την διάρκεια της σφαγής της πόλης. Στην κατάθεση του ο τότε έπαρχος Μουσταφά Ουνλουσόϊ είπε πως ενημερώθηκε από τον κόσμο πως οι στρατιώτες έκαψαν σπίτια και επιχειρήσεις. Στην κατάθεση του μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής : ¨Η αγορά της πόλης κάηκε την μέρα του περιστατικού, κατά την δεύτερη και τρίτη μέρα του περιστατικού δεν μπόρεσα να βγω από το επαρχείο, σπίτια κάηκαν αλλά πως κάηκαν δεν ξέρω. Οι πολίτες όμως αργότερα είπαν πως οι στρατιώτες τα έκαψαν, και δεν ξέρω να διεξήχθη κάποια έρευνα για αυτό. Εξ όσων θυμάμαι κάηκαν πάνω από 200 μαγαζιά, τα οποία εμείς ως επαρχείο βάλαμε να επισκευαστούν….¨

Η ΣΤΡΑΤΟΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΠΥΡΠΟΛΗΣΕ

Ο Αμπντουλλάχ Περβανέ που υπηρετούσε τότε ως σκοπός στην αστυνομία αναφέρεις την κατάθεση του τα εξής : ¨ BRT (θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού) που ανήκε στην στρατοχωροφυλακή είδα με τα μάτια μου να πυρπολεί τις εστίες των αστυνομικών και το κτίριο τω δικαστηρίων, μάλιστα κάποιοι συνάδελφοι μου τότε αντέδρασαν. Από αστυνομικούς έμαθα πως την πρώτη μέρα που άρχισαν τα επεισόδια οι στρατιώτες έσπαζαν τζάμια των καταστημάτων, πετούσαν μέσα κάτι σαν σκόνη και μετά τα πυρπολούσαν¨

ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΚΚ

Ο Χασάν Γιαρμπασάρ-τότε αρχηγός της αστυνομίας Λίτζε δήλωσε πως ούτε πριν ούτε μετά από το περιστατικό είδε κάποιο μέλος του ΠΚΚ στην περιοχή. Ο Γιαρμπασάρ δήλωσε : ¨Δεν είδα κανέναν ΠΚΚλή, ούτε άκουσα από κανέναν να λέει πως είδε. Δεν μπορώ να θυμηθώ ποιοί πυρπόλησαν τα σπίτια και τα καταστήματα, αλλά όντως είχαν καεί πολλά σπίτια και καταστήματα¨.

Ο έφεδρος λοχίας Νεντίμ Τσελεμπί που τότε υπηρετούσε στις φυλακές αναφέρει πως ¨Οι ήχοι των όπλων συνεχίστηκαν από τις 08:50 έως τις 18:30. Δεν είδα κανέναν τρομοκράτη. Αλλά είδα σπίτια καμένα¨.

Εφ. Ταράφ 30/10/2013