ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΥΕΖΙΝΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠO ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μουεζίνογλου : H Eλλάδα δεν κάνει ένα θετικό βήμα σχετικά με τα μειονοτικά θέματα

ataturkun-dogdugu-evde-toren-64524

Ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε πως η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν έκανε ένα θετικό βήμα σχετικά με τα μειονοτικά θέματα. Ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου που είχε μια σειρά συναντήσεων στην Θεσσαλονίκη, ακολούθως μετέβη στην πατρίδα του την Κομοτηνή, όπου και συναντήθηκε με ομογενείς. Ο Μουεζίνογλου ανέφερε πως τα μειονοτικά δικαιώματα έχουν πάρει μια χρόνια μορφή, και ότι τα θέτουν σε κάθε συνάντηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Μουεζίνογλου ανέφερε πως δεν προσδοκεί σε σύντoμο διάστημα να επιλυθούν τα μειονοτικά θέματα : ¨Δυστυχώς η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν έκανε ένα θετικό βήμα σχετικά με τα μειονοτικά θέματα. Στις συνομιλίες πάντα βλέπαμε καλή βούληση. Δηλαδή λέγανε «θα κάνουμε το ένα, θα κάνουμε το άλλο». Αλλά στην πράξη αυτό δεν μπορέσαμε να το δούμε. Κατά την προηγούμενη περίοδο ιδιαίτερα υπήρχαν πιο ισχυρές κυβερνήσεις. Υπήρχαν τουλάχιστον κυβερνήσεις με αυτοδυναμία. Τότε πριν από την κρίση, υπήρχαν περισσότερες ελπίδες για την επίλυση των θεμάτων. Τα θέματα είναι σχετικά με τις μουφτείες, το εκπαιδευτικό και την οικονομία. Βήματα λοιπόν που δεν μπόρεσαν να γίνουν εκείνη την περίοδο, το λέω ανοιχτά πως δεν ελπίζω και πολύ πως θα μπορέσουν να γίνουν τώρα¨.

Αγνοούνται τα αιτήματα σχετικά με τις μειονότητες

Ο Μουεζίνογλου ανέφερε πως υπάρχουν θέματα στα πρότυπα της εκπαίδευσης : ¨ Εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα στο να πάνε τα παιδιά στα τουρκικά σχολεία. Αλλά υπάρχει πρόβλημα στα εκπαιδευτικά πρότυπα. Υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Τώρα κατέστη υποχρεωτικό το νηπιαγωγείο. Εδώ τα σχετικά με τις μειονότητες αιτήματα είτε αγνοούνται είτε δεν τους δίνεται σημασία. Όλα αυτά μπορούνε να λυθούν με ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις. Αλλά βραχυπρόθεσμα δεν έχω κάποια θετική προσδοκία. Λυπάμαι¨.

Συζητάμε με τις ελληνικές αρχές τα μειονοτικά θέματα με όλες τους τις λεπτομέρειες

Ο υπουργός Μουεζίνογλου υπενθύμισε πως συζητάνε με τις ελληνικές αρχές τα μειονοτικά θέματα με όλες τους τις λεπτομέρειες και ολοκλήρωσε λέγοντας : ¨ Ως κόμμα ΑΚΡ στην 11χρονη περίοδο συναντηθήκαμε με όλους τους σχετιζόμενους και τους υπουργούς. Π.χ. σήμερα εγώ μίλησα τηλεφωνικά με τον υπουργό Υγείας . Τον κάλεσα στην Τουρκία. Και πάλι παρά τα όσα συμβαίνουν, υπάρχει όφελος από το να καθόμαστε και να συζητάμε. Όταν αυτοί κάθονται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού , ξέρουν και βλέπουν μόνο τα δικά τους θέματα και προβλήματα. Για κάποια από τα θέματα που θέτουμε δεν έχουν καν ιδέα. Είτε μέχρι σήμερα δεν στάθηκαν σε αυτά είτε δεν έδωσαν σημασία. Ενίοτε με αμηχανία μας λένε πως «Για αυτούς τους λόγους δεν μπορέσαμε να το κάνουμε, καταλάβετε μας κι εσείς¨.

Πρακτορείο ειδήσεων Cihan 12/11/2013