¨ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΩ ΣΙΙΤΗ ΤΟΥ ΚΟΒΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ¨

Τζιχαντιστής στην Καλαμούν : Όταν βρίσκω σιίτη του κόβω το κεφάλι !

kalamun_sii_ic

Η λιβανέζικη εφημερίδα Ελ Αχμπάρ συναντήθηκε με τζιχαντιστές στα όρη Καλαμούν που εκτείνονται από την Δαμασκό προς τα βόρεια του Λιβάνου. Ο συριακός στρατός μια εβδομάδα πριν άρχισε επιχείρηση στα όρη Καλαμούν. Οι τζιχαντιστές κρύβονται σε σπηλιές στα βουνά που λόγω της φυσικής και γεωγραφικής τους θέσης δεν είναι και πολύ κατάλληλα για επιχειρήσεις. Σε μια σπηλιά λοιπόν ο θρησκευτικά εκπαιδευμένος Ριντβάν Μουρτά-ανταποκριτής της Ελ Αχμπάρ, ακούει από τον σεϊχη που εκπαιδεύει τους τζιχαντιστές τους ¨κανόνες της τζιχάντ¨.

Ο σείχης περιγράφει πως ο διεθνής δρόμος Δαμασκού-Χούμους τελεί υπό τα πυρά τους και ότι ανά πάσα στιγμή δύνανται να σταματήσουν οποιαδήποτε κίνηση. Ο σεΐχης με την ονομασία Εμπού Ραίντ δηλώνει πως το μόνο που περιμένει την Χεζμπολλάχ εκεί είναι ο θάνατος.

Ένας διοικητής περιοχής εκεί υποστηρίζει πως η Χεζμπολλάχ δεν θα μπορέσει να μπει σε μια τέτοια περιπέτεια. Όταν του επισημαίνουν πως ¨ Τα ίδια είχατε πει και για την Κουσέιρ αλλά χάσατε και αποσυρθήκατε. Ποια είναι η διαφορά σήμερα ;¨ , υποστηρίζει πως αυτοί στην Κουσέιρ δεν ήταν ¨πραγματικοί ισλαμιστές¨ και ότι αγοράστηκαν με χρήματα από τους σιίτες. Σύμφωνα με τον Ράιντ στα όρη Καλαμούν υπάρχουν εκατοντάδες μαχητές των οργανώσεων Ελ Νούσρα, Πράσινη Ταξιαρχία και Ισλαμικό Κράτος Ιράκ-Δαμασκού που όπως λέει ¨θα πεθάνουν υπερασπιζόμενοι την θρησκεία του Μωάμεθ¨.

Ο Ραίντ υποστηρίζει πως αυτή η φορά δεν μοιάζει με τις προηγούμενες και ότι αν χρειαστεί θα πολεμήσουν και στον Λίβανο με την Χεζμπολλάχ.

¨Εάν πέσει στα χέρια μου σιίτης του κόβω το κεφάλι¨

Ένας ¨μαχητής¨ 17 ετών που ήρθε από το Χαλέπι στα Καλαμούν λέει πως ήρθε ¨για να πολεμήσει στον δρόμο του Αλλάχ¨. Στην ερώτηση ¨Τι γίνεται με Ισραήλ και ΗΠΑ ;¨, δηλώνει ¨ΗΠΑ και Ισραήλ είναι επίσης εχθροί μας. Ποια η διαφορά ; Κάθε μέτωπο είναι πεδίο για την τζιχάντ¨.

Ένας άλλος τζιχαντιστής γύρω στα 30 δηλώνει πως οι εχθροί τους είναι ¨Σιίτες, Χεζμπολλάχ και Αλεβίτες¨. Στην ερώτηση ¨Τι κάνεις αν συλλάβεις σιίτη¨, απαντά ¨Σίγουρα θα φύγει το κεφάλι του. Θα τον στραγγαλίσω¨.

Επεμβαίνει ο σεΐχης που λέει πως ¨Το θρησκευτικό σου καθήκον δεν είναι να τον στραγγαλίσεις αλλά να τον φέρεις μπροστά στην επιτροπή της σαρίας¨.

Οι τζιχαντιστές δείχνουν τα όπλα που κρατάνε. Μεταξύ αυτών υπάρχουν πολυβόλα ΡΚ, RPG-29N, τυφέκια Μ16, τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή Μ20 και πύραυλοι Grad και Cornet.

Δηλώνουν πως τους πυραύλους αυτούς τους κατέσχεσαν μετά από επίθεση σε στρατιωτική αποθήκη στο Μάχιν.

Στην περιοχή υπολογίζεται πως υπάρχουν 8 έως 15 χιλιάδες μαχητές οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι της οργάνωσης Ελ Νούσρα.

Οι μαχητές αν και ως οικονομικές πηγές αναφέρουν την ¨λεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων¨, αναφέρουν επίσης πως όπλα και χρήματα καταφθάνουν μέσω Τουρκίας και από το Χαλέπι.

…………

Haber.sol.org 25/11/2013