ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Εκδήλωση για τον Ατατούρκ από την Πλατφόρμα Γυναικών Δυτικής Θράκης

atapaneli2

Στις 11 Νοεμβρίου σε πάνελ που οργανώθηκε στην Ξάνθη εξετάστηκαν τα θέματα ¨Ατατούρκ και φρόνημα¨ και ¨Ατατούρκ και ανθρώπινα δικαιώματα¨.

Η Πλατφόρμα Γυναικών Δυτικής Θράκης (σημ μεταφρ : τουρκόφρονες γυναίκες) οργάνωσαν ένα πάνελ για τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

……..

Τον συντονισμό στο πάνελ είχε η πρόεδρος της Πλατφόρμας Νεολαίας και Γυναικών Τουρκίας καθηγήτρια Ρουβεϊντέ Ακπμπάι. Την εκδήλωση στην οποία μετείχαν ως ομιλήτριες η Σαϊμέ Τοπτάν-συνταξιούχος δικαστής και σύζυγος του πρώην προέδρου της τουρκικής βουλή Κιοκσάλ Τοπτάν και η Οζνούρ Οζντογάν-καθηγήτρια της Ψυχολογίας της Θρησκείας στην θεολογική σχολή του πανεπιστημίου της Άγκυρας, παρακολούθησαν πολλά άτομα.

Η πρόεδρος της Πλατφόρμας Γυναικών Δυτικής Θράκης Ντιλέκ Ανταλί Οσμάν στην εναρκτήρια ομιλία της, ευχαρίστησε τις καλεσμένες από την Τουρκία για την επίσκεψη τους και για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Η διευθύνουσα του πάνελ Ρουβεϊντέ Ακπμπάι στην σύντομη ομιλία της εξέφρασε την ικανοποίηση που αισθάνεται ευρισκόμενη στην Δυτική Θράκη. Είπε πως ο ιδρυτής της Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ένας παγκόσμιος ηγέτης και ότι με το σύνθημα του ¨ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο¨, γίνεται αντιληπτή η σημασία που απέδιδε στην ειρήνη.

…………..

Η καθηγήτρια Οζνούρ Οζντογάν στην ομιλία της ανέφερε πως ¨Εγώ αγαπώ δύο Μουσταφά. Ένας είναι ο προφήτης μας ο Μωάμεθ Μουσταφά και ο άλλος είναι ο ιδρυτής της δημοκρατίας μας ο Μουσταφά Κεμάλ. Και δηλώνοντας το αυτό συγκινούμαι ιδιαίτερα¨, και χειροκροτήθηκε θερμά από τους ευρισκόμενους στην αίθουσα.

………….

Στο πάνελ μετείχαν ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, η βοηθός του μουφτή Ξάνθης Φατμά Ιμάμ, ο πρόεδρος της ΤΕΞ Αχμέτ Κούρτ, ο πρόεδρος του συλλόγου Τσινάρ Τζεγκίζ Ομέρ, η πρόεδρος του Συλλόγου Τουρκάλων Γυναικών νομού Ξάνθης Αϊσέλ Σαγίρ, η Ισίκ Σαδίκ Αχμέτ-σύζυγος του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, ο πρώην βουλευτή Τσετίν Μάντατζι, δημοτικοί σύμβουλοι, ηγεσίες μειονοτικών συλλόγων και ομογενείς.

Η επιτροπή επισκέφτηκε μειονοτικούς φορείς 

Στο μεταξύ επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της Πλατφόρμας Νεολαίας και Γυναικών Τουρκίας, στις 11 Νοεμβρίου έκαναν κάποιες επισκέψεις στην Ξάνθη. Η επιτροπή με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρουβεϊντέ Ακμπάι επισκέφτηκαν την ΤΕΞ, τον μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και τα γραφεία του DEB Ξάνθης.

Η επιτροπή αυτή στις 12 Νοεμβρίου έκανε κάποιες επισκέψεις στην Κομοτηνή. Πρώτα μετέβησαν στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ όπου προσευχήθηκαν και μετά πήγαν στο χωριό Λύκειο όπου επισκέφτηκαν τον εκεί σύλλογο γυναικών. Ακολούθως επισκέφτηκαν τον μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, την Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και τα κεντρικά γραφεία του DEB. H επιτροπή πήγε και στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και την ίδια μέρα επισκέφτηκε το χωριό Μεγάλο Δέρειο.

Τη επιτροπή των καλεσμένων αυτών συνόδευε η Ισίκ Σαδίκ Αχμέτ-σύζυγος του αείμνηστου Δρ. Σαδίκ Αχμέτ.

Εφ. Γκιουντέμ 13/11/2013