ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡEΣ ΟΠΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Στην βουλή η μεταφορά των όπλων

silah-sevkiyati-meclis-te_7929_b

Στην βουλή μεταφέρθηκε το θέμα των όπλων που εν γνώσει της στρατοχωροφυλακής στέλνονται από το Ικόνιο σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα. Ο βουλευτής Εντίμπογλου στην επερώτηση του ρωτά ¨ Μήπως το κράτος έκανε τα στραβά μάτια στην παραγωγή πυρομαχικών ; ¨. 

Στην επικαιρότητα της βουλής τέθηκε το θέμα του εν γνώσει της στρατοχωροφυλακής σταλσίματος 931 βλημάτων όλμου που βρέθηκαν μέσα σε ένα TIR στα Άδανα. Στην προχτεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, ο πρόεδρος του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέγνωσε την κατάθεση που έδωσε ο οδηγός του φορτηγού και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ¨Στέλνετε όπλα στην Συρία υπό τον έλεγχο της στρατοχωροφυλακής¨.

……………

Ο Εντίμπογλου στην ερώτηση του ζητά απάντηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και αναφέρει ¨μήπως Μήπως το κράτος έκανε τα στραβά μάτια στην παραγωγή πυρομαχικών ;

Ο Εντίμπογλου στην επερώτηση του υπενθυμίζει τα λόγια του συλληφθέντος οδηγού TIR : ¨ Τέτοια υλικά άλλες δύο φορές τα μετέφερα στο Ρέϊχανλί και τα παρέδωσα. Ο χώρος όπου τα παρέδωσα ήταν προστατευμένος γύρω γύρω από την στρατοχωροφυλακή. Άλλωστε και για να μπω εκεί περνώ από έλεγχο της στρατοχωροφυλακής. Αλλά το όχημα δεν το ερεύνησαν. Πριν από το δικό μας TIR ήταν ένα άλλο όχημα, με εκείνο συνομίλησαν, και μετά εγώ άδειασα τον φόρτο σε απόσταση 200 μέτρων από το φυλάκιο σε μια κλειστή περιοχή¨.

Ο βουλευτής του CHP Μεχμέτ Αλή Εντίμπογλου απευθύνει προς τον υπουργό Εσωτερικών τα εξής ερωτήματα : Στις 8/11/2013 μετά από καταγγελία για ναρκωτικά η αστυνομία στα Άδανα συνέλαβε ένα φορτηγό ΤΙR που μετέφερε 931 βλήματα όλμων και 10 ράμπες εκτόξευσης όλμων. Στην κατάθεση του στο δικαστήριο ο οδηγός του TIR Λ.Κ. ανέφερε πως τέτοιες μεταφορές είχε κάνει άλλες δύο φορές και ότι παρέδωσε τα πυρομαχικά στην τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα, υπό τον έλεγχο της στρατοχωροφυλακής. Είναι αληθές πως τα πυρομαχικά αυτά παράγονται σε κάποια εργαστήρια στο Ικόνιο και στα Άδανα ; Εάν αυτό είναι σωστό μήπως κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια στην παραγωγή πυρομαχικών ; Ακόμη πιο σημαντικό, η κατάθεση των κατηγορουμένων στο δικαστήριο, δεν θέτει εν αμφιβόλω την διεθνή νομιμότητα της Τουρκίας ; Είναι αληθές πως ο προμηθευτής αυτών των όπλων συριακής καταγωγής Χεϊσέμ Τοπάλτζα, παρά το ότι το όνομα του είχε εμπλακεί και στην υπόθεση της έκρηξης στο Ρέιχανλι, δεν κλήθηκε καν για κατάθεση ; Επίσης το ότι στην δικογραφία αναφέρεται πως η υπηρεσία πληροφοριών παρά το ότι ο Χουσείν Τοπάλτζα επί ένα μήνα έβαλε να παραγάγουν όπλα στο Ικόνιο, αυτοί έκαναν τα στραβά μάτια, και ότι τα όπλα αυτά στάλθηκαν στην Αλ Κάιντα υπό τον έλεγχο της στρατοχωροφυλακής, δεν είναι κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στην Τουρκία ;¨.

………..

Εφ. Ταράφ 28/11/2013