ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡ : ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΥΛΗ

Ακτάι- στέλεχος του ΑΚΡ : Δεν υπάρχει τουρκική φυλή

akpli_aktayturk_diye_bir_irk_yok_h45403Ο καθηγητής Δρ. Γιασίν Ακτάι που είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (MKYK) του ΑΚΡ μετέχοντας σε πάνελ στο Μπαϊμπούρτ δήλωσε πως ¨Ο Τούρκος που αναφέρατε αποτελεί μια σύνθεση. Δεν υπάρχει τουρκική φυλή¨, προκαλώντας αντιδράσεις ενώ κάποιοι φοιτητές εγκατέλειψαν την αίθουσα.

Στην εκδήλωση με τίτλο ¨Αίγυπτος και Συρία στον άξονα της Νέας Μέσης Ανατολής¨ που οργάνωσε στο πανεπιστήμιο του Μπαϊμπούρτ ο σύλλογος Ακαδημαϊκής Σκέψης, μετείχε ως ομιλητής ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγική Σκέψης και μέλος της MKYK του ΑΚΡ καθηγητής Δρ. Γιασίν Ακτάι.

Όταν ένας φοιτητής ρώτησε τον καθηγητή ¨Κατά τη γνώμη σας είναι αληθές πως για να υπάρξει ένα κοινωνικό κράτος πρέπει να ποδοπατηθεί ο εθνικισμός του πλειοψηφούντος σε αυτό έθνους ;¨, αυτός απάντησε λέγοντας :

¨Εάν ασχοληθείτε σε αυτή τη χώρα μόνο μέσω των Τούρκων θα σας κοστίσει πολύ. Θα φτάσετε στο χείλος της διαίρεσης της Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορέσετε να ικανοποιήσετε τους άλλους ανθρώπους που ζούνε στην χώρα. Έτσι τους προκαλείς απέναντι σου. Για αυτό είναι πολύ σημαντική ο ορισμός ενός νέου έθνους στηριγμένου στην ιθαγένεια. Μιλάς για έθνος ; Πάρε έθνος ! Εντέλει το τι είναι ένα έθνος είναι κάτι που καθορίζεται με αποφάσεις πολιτικών. Εντέλει το περιεχόμενο, τα συστατικά και ο ορισμός του έθνους γίνεται από εκείνους τους πολιτικούς. Εσένα σου είπαν ¨Εσύ είσαι Τούρκος¨. Μα τι θα πει τουρκισμός ; Να δήθεν ήρθες από την Μέση Ασία. Μα κοιτάς και λες πόσων οι παππούδες ήρθαν από τη Μέση Ασία ; Ρώτα να δούμε στα αλήθεια. Ισχύει κάτι τέτοιο ; Άλλωστε και η εθνογραφία εκείνου του έθνους σιγά σιγά αρχίζει να λειτουργεί. Πραγματικά έτσι είναι. Π.χ. τι είναι ο Τούρκος ; Ο Ισμέτ Οζέλ έχει κάνει μια πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα ανάλυση. «Ο Τούρκος που αναφέρατε αποτελεί μια σύνθεση. Δεν υπάρχει τουρκική φυλή».

Όταν ένας φοιτητής του είπε ¨Δεν αποδέχομαι την δήλωση σας πως δεν υπάρχει τουρκική φυλή. Διότι Τούρκοι υπήρχαν. Παγκοσμίως γκρέμισαν και έστησαν αυτοκρατορία¨, ο καθηγητής Ακτάι απάντησε λέγοντας : ¨Π.χ. οι Ούγγροι είναι Τούρκοι ; Εγώ δεν μπορώ να το πω. Στην Τουρκία εάν κοιτάξετε, θα δείτε ότι πολλοί άνθρωποι 3-4-5-6 γενιές πριν εμφανίζονται πως ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που οι ίδιοι θεωρούν τον εαυτό τους τώρα¨.

Μετά από αυτήν την εκτίμηση του Δρ. Ακτάι, κάποιοι φοιτητές εγκατέλειψαν την αίθουσα, ενώ κάποιοι φοιτητές ανέβασαν και την ομιλία στο Youtube.

Eφ. Γιουρτ 30/11/2013