1915, ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ…

Στο σπίτι των εξισλαμισμένων παππούδων τους

muslumanlastirilan-dedelerinin-evinde_8406_b

17 Αρμένιοι που προτίμησαν αντί να πεθάνουν να γίνουν μουσουλμάνοι, έζησαν για δύο χρόνια στο υπόγειο.

Η καταγόμενη από την Μερζιφούντα οικογένεια Ντιλντιλιάν, που εγκατέλειψε την πατρίδα της 8 χρόνια μετά από την γενοκτονία του 1915, επέστρεψε με φωτογραφίες 90 χρόνια αργότερα. Τρία μέλη της οικογένειας, ο καθηγητής Αρμέν Μαρσουμπιάν, ο Χεγκ Ντερ Χαρουτιουριάν και η Ρέϊτσελ Ντιλντιλιάν, ήρθαν σε επαφή μέσω των φωτογραφιών που είχαν τραβήξει οι παππούδες τους με πολίτες από την πατρίδα τους στο Τασχάν της Μερζιφούντας. Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο ¨Μαρτυρίες από το χαμένο παρελθόν μιας αρμενικής οικογένειας¨ άνοιξε τον περασμένο Μάιο στην καπναποθήκη στην Κωνσταντινούπολη, και περιλάμβανε φωτογραφίες της γνωστής οικογένειας φωτογράφων Ντιλντιλιάν. Τα τρία εγγόνια που πήγαν μαζί με την έκθεση στην Μερζιφούντα της Αμάσιας, επισκέφτηκαν το σπίτι του παππού τους του Τσολάγκ Ντιλντιλιάν. Την πρώτη φορά που ήρθαν πριν από δύο χρόνια στην Μερζιφούντα και βρήκαν το σπίτι των παππούδων τους, έγιναν φίλοι με την οικογένεια Κοζλού που μετά από την ανταλλαγή πληθυσμών εγκαταστάθηκαν εκεί, και έγιναν φίλοι μαζί τους. Οι Ρεμζιέ και Κεμάλ Κοζλού κάθε φορά που τα εγγόνια της οικογένειας Ντιλντιλιάν ερχόταν στην περιοχή, αυτοί άνοιγαν τις πόρτες τους και τους βοήθησαν να ακολουθήσουν τα ίχνη της οικογένειας τους.

Οι φωτογραφίες περιγράφουν την ιστορία της οικογένειας Ντιλντιλιάν στο διάστημα 1872-1923, οικογένειας που ζούσαν ως φωτογράφοι στις περιοχές Σεβάστειας, Μερζιφούντας και Σαμψούντας, και συγκεντρώθηκαν από τρία μέλη της οικογένειας.

………………….

Ο Μαρσουμπιάν αναφερόμενος στα συναισθήματα που τον έφεραν στην Μερζιφούντα δήλωσε : ¨ Καταρχήν αισθάνθηκα περιέργεια για τα μέρη αυτά όπου και γράφτηκαν αυτές οι αναμνήσεις. Διαβάζοντας τες βρέθηκα μέσα τους. Και τότε σκέφτηκα πως πρέπει να δω αυτά τα οποία διαβάζω¨. Ο Μαρσουμπιάν περιγράφει πως η οικογένεια του εγκατέλειψε την Μερζιφούντα το 1921 και την Τουρκία μέσω Σαμψούντας το 1922, και ότι καθώς η οικογένεια του ήταν φωτογράφοι το 1915 κατέφυγαν στο Αμερικανικό Κολλέγιο, και για αυτό ένα τμήμα τους διασώθηκε. Παρόλα αυτά όπως λέει το 1915 48 άλλα μέλη της οικογένειας τους σκοτώθηκαν σε Σαμψούντα , Σεβάστεια, Βεζίρκιοπρού και Τραπεζούντα και προσθέτει πως από την μεγάλη οικογενειακή φωτογραφία που υπάρχει στην έκθεση, άλλος δεν διασώθηκε.

……………..

Ο Αρμέν Mασρουμπιάν μόνο χρόνια αργότερα έμαθε τον λόγο για τον οποίο ο παππούς του ο Τσολάγκ, ο αδερφός του ο Αράμ και η οικογένεια τους είχαν μείνει ζωντανοί : ¨ Ήξερα ότι στην επιβίωση της οικογένειας έπαιξε ρόλο πως ο παππούς μου ήταν φωτογράφος. Αυτό που δεν ήξερα ήταν πως ο λόγος για τον οποίο εξαιρέθηκαν από την εξορία ήταν πως την τελευταία στιγμή δέχτηκαν τον όρο να γίνουν μουσουλμάνοι και να δεχτούν την τουρκική ταυτότητα. Αστυνομικός ονόματι Τσαναγιακίν τους ενημερώνει πως η μόνη εναλλακτική θα είναι ο θάνατος. Στις 10/8/1915 συγκαλείται οικογενειακό συμβούλιο. Δεν είχε απομείνει άλλη διέξοδος. Το βράδυ πάνε όλοι μαζί στο κυβερνείο και εμφανίζονται στο δωμάτιο του μουφτή. Όλοι μαζί επαναλαμβάνουν τα λόγια του μουφτή : «Ομολογώ πως δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο δούλος και προφήτης του». Αμέσως επιλέγονται και τα ονόματα τους. Ο Τσολάγκ γίνεται Περτέβ, ο Αράμ γίνεται Ζεκί και η Χαϊγκανούς γίνεται Ναντιρέ. Ο Τσολάγκ διασώζει το νοικοκυριό του αλλά δεν μπορεί να διασώσει τα εκτός Μερζιφούντας μέλη της μεγάλης οικογένειας. Μόνο στην Μερζιφούντα 18 Αρμένιοι νέοι επί δύο χρόνια κρύβονται στο υπόγειο του σπιτιού. Τα 18 αυτά άτομα για δύο χρόνια δεν είδαν το φως του ήλιου. Ακόμη όμως και αυτή η έστω επιφανειακή αλλαγή θρησκείας και ταυτότητας δεν στάθηκε αρκετή για να τους κρατήσει στα εδάφη της Ανατολίας¨.

Εφ. Ταράφ 2/11/2013