ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕΧΜΕΤ ΕΜΙΝΟΓΛΟΥ

Δρ. Εμίνογλου : Η εγκύκλιος αυτή είναι πολύ ατυχής, είναι ανάγκη να ανακληθεί¨

dreminoglu1

Ο Δρ. Μεχμέτ Εμίνογλου επικεφαλής του τμήματος ΩΡΛ στο νοσοκομείο Κομοτηνής μίλησε στην εφημερίδα Γκιουντέμ σχετικά με την εγκύκλιο που ζητά από τους γιατρούς στο νοσοκομείο να μιλάνε μόνο ελληνικά. Ο Εμίνογλου δήλωσε : Αυτή η εγκύκλιος υπήρξε πολύ ατυχής. Είναι κάτι το λυπηρό που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό. Μίλησα με τον κύριο διοικητή και ζήτησα το συντομότερο δυνατό να ανακληθεί¨.

Ο πλέον έμπειρος Τούρκος γιατρός Μεχμέτ Εμίνογλου που υπηρετεί επί μακρόν στην Δυτική Θράκη μίλησε ως εξής : Εργάστηκα σε νοσοκομεία Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής. Παλιότερα δούλεψα στο εξωτερικό. Εδώ και 26 χρόνια εργάζομαι στο κρατικό νοσοκομείο Κομοτηνής. Από την μέρα που άρχισα την επαγγελματική μου ζωή μιλάω στην γλώσσα που μπορεί να εκφραστεί καλύτερα ο ασθενής. Στην δουλειά που κάνουμε το σημαντικό είναι ο ασθενής να μπορέσει να περιγράψει καλά τον εαυτό του. Ο ασθενής πρέπει να περιγράψει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εαυτό του, το θέμα του, τον πόνο του. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί και δικαίωμα των αρρώστων αλλά και εφαρμογή του όρκου των γιατρών του όρκου δηλαδή του Ιπποκράτη. Είναι πολύ λάθος και παράλογο να πιέζεις τον ασθενή να μιλά οπωσδήποτε ¨σε αυτή την γλώσσα¨. Είναι κάτι που δεν συνάδει ούτε με την ισότητα, ούτε με την ανθρωπιά, ούτε με το ιατρικό επάγγελμα¨.

ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο Δρ. Μεχμέτ Εμίνογλου ανέφερε πως κατά την περίοδο που δούλευε στο εξωτερικό, σε κάποιες μέρες μιλούσε με ασθενείς ή συγγενείς σε 4-5 γλώσσες : ¨ Κατά τα περασμένα χρόνια ιδιαίτερα κάποιοι ηλικιωμένοι Έλληνες από χωριά της Αλεξανδρούπολης, καθώς τα τουρκικά τους ήταν καλύτερα από τα ελληνικά, μιλούσαν μαζί μας στα τουρκικά. Μάλιστα όταν κάποιες νοσοκόμες επενέβησαν , του είπα να μην ανακατεύονται και να μην επεμβαίνουν στον ασθενή. Δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε αυτό το δικαίωμα από τον ασθενή. Πολύ περισσότερο που αυτό είναι κάτι το φυσικό σε μια πολυπολιτισμική περιοχή. Η παρεμπόδιση του θα γεννήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα¨.

¨ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΤΟΙ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ¨

Ο Δρ. Εμίνογλου χαρακτήρισε ως μεγάλη ατυχία την ύπαρξη μιας τέτοιας εγκυκλίου : ¨Το γεγονός ότι μετά από τόσο καιρό υπήρξε τέτοιο περιστατικό είναι λυπηρό. Εγώ δουλεύω εδώ 26 χρόνια. Ακόμη και σε πιο δύσκολες περιόδους τέτοια ανακοίνωση δεν είχε βγει. Ακόμη και όταν χρόνια πολλά πριν μας είχαν προειδοποιήσει να μην μιλάμε τούρκικα, είχαμε πει πως ¨πρώτα θα απαγορευτούν τα αγγλικά, τα γερμανικά και τελευταία θα απαγορευτούν τα τούρκικα¨. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Η εγκύκλιος αυτή του διοικητή υπήρξε πολύ άτυχης. Τον επισκέφτηκα και του είπα την γνώμη μου. Του ζήτησαν να ανακαλέσει αυτή την εγκύκλιο. Εάν υπήρξε κάποιο πρόβλημα αυτό μπορεί να ρυθμιστεί με συνομιλία μεταξύ των γιατρών. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για μια τέτοια ανακοίνωση, για μια γραπτή εγκύκλιο. Σε περίοδο που εμφανίζεται πάλι ο ρατσισμός, αυτό ήταν κάτι εντελώς ακατανόητο και άτυχο¨.

¨ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ¨

Ο Δρ. Μεχμέτ Εμίνογλου επικεφαλής του τμήματος ΩΡΛ στο νοσοκομείο Κομοτηνής ανέφερε πως το θέμα θα μεταφερθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης και συνέχισε λέγοντας : Στο Δ.Σ. του συλλόγου είμαστε δύο άτομα από την μειονότητα. Φυσικά και θα θέσουμε το θέμα στο Δ.Σ. του συλλόγου. Μετέφερα το θέμα και στον διοικητή που θα αναλάβει τις επόμενες μέρες. Και εκείνος υποσχέθηκε πως μόλις αναλάβει θα κοιτάξει το θέμα. Μέσα από εσάς θέλω να απευθυνθώ στον κόσμο μας. Παρακαλώ να είναι άνετοι. Στο νοσοκομείο μας υπάρχουν δεκάδες γιατροί και υπάλληλοι υγείας που πασχίζουν να τους υπηρετήσουν. Η μεταξύ μας συνεργασία και αρμονία είναι πολύ καλή. Ο κόσμος μας, οι άνθρωποι μας και οι ασθενείς μας να είναι άνετοι. Να εκφράζονται όπως μπορούν να εκφραστούν πιο άνετα. Kαι αν υπάρξει θέμα μπορούν να προσφύγουν σε εμάς και να ζητήσουν βοήθεια. Απευθύνομαι και στους νέους μου αδερφούς-γιατρούς. Και εκείνοι να είναι άνετοι και αν αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε θέμα να μας το περιγράψουν και μαζί θα βρίσκουμε λύσεις¨.

Eφ. Γκιουντέμ 21/11/2013

 Σχ : Τόση φλυαρία και ο άνθρωπος εντέλει δεν λέει αυτό που τον καίει : ¨Όταν κατέβω υποψήφιος και έρθει η ώρα να με ψηφίσετε¨ !

Επί της ουσίας αυτά που λέει είναι μια διαστρέβλωση των όσων αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου στην εγκύκλιο του.