ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Θέματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης σε Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα Μειονοτικά Θέματα

bmturk2

Τα θέματα της τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης περιγράφηκαν σε συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη

Η σχετική με το θέμα ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ) είναι ως εξής :

Η ΕΟΤΔΘ μετείχε στο 6ο Φόρουμ μειονοτικών Θεμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Στην συνεδρία με τίτλο ¨Πέρα από την ελευθερία θρησκείας ή πίστης : Διασφάλιση δικαιωμάτων θρησκευτικών Μειονοτήτων¨, ο αντιπρόεδρος της ΕΟΤΔΘ Ριντβάν Χατζημπεντέλ, ο Δρ. Σεμπαετίν Αμπντουρραχμάν-μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΤΔΘ, η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ΕΟΤΔΘ Μελέκ Κιρματζί Αρίκ, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Περβίν Χαϊρουλάχ, ήταν αυτοί που εκπροσώπησαν την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης. Για πρώτη φορά εκπροσωπήθηκαν στο φόρουμ και οι Τούρκοι Ρόδου και Κω από τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί, ο οποίος παρέθεσε τα θέματα των Τούρκων που ζούνε σε Ρόδο και Κω.

Η Χρυσή Αυγή δεν στοχοποιεί μόνο τους πρόσφυγες στην χώρα αλλά και την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης

Η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ΕΟΤΔΘ Μελέκ Κιρματζί Αρίκ μιλώντας στην συνεδρία σχετικά με την βία κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων, υπογράμμισε την σημασία της αύξησης στην Ευρώπη της βίας που βασίζεται σε μίσος, και εστίασε στην βία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Η Κιρματζί ανέφερε πως οι επιθέσεις μίσους στην Ελλάδα δεν γίνονται μόνο κατά των μεταναστών αλλά και κατά της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Είπε πως οπαδοί της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, γυρνάνε τα χωριά και κραυγάζουν αντιμειονοτικά συνθήματα και ότι δύο μέλη της μειονότητας, εδάρησαν σκληρά από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

 Γ.Γ. Θρησκευτικών Υποθέσεων Καλαντζής : Η Ελλάδα είναι μοναδική στην Ευρώπη λόγω των νομικών αρμοδιοτήτων που έχουν οι μουφτήδες (οι διορισμένοι)

Στην πρώτη μέρα του φόρουμ μίλησε ο Γ.Γ. Θρησκευτικών Υποθέσεων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής που με την ομιλία του στις 22/11/2013 στην εκδήλωση που είχε κάνει το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην μειονότητα. Ο Καλαντζής ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη λόγω των νομικών αρμοδιοτήτων που κατέχουν οι μουφτήδες (διορισμένοι από κρατικό χέρι), και ότι η Ελλάδα πληρώνει τους μισθούς των τριών μουφτήδων (διορισμένων) όπως και των ιεροδιδασκάλων (που διορίστηκαν με τον νόμο που είναι γνωστός στην μειονότητα ως νόμος των 240 ιμάμηδων). Ο Καλαντζής αναφερόμενος στον νόμο των 240 ιμάμηδων που η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης δεν αποδέχεται και ζητά την κατάργηση του, είπε πως από το έτος 2013 παρέχεται η δυνατότητα διδασκαλίας του Κορανίου σε παιδιά της μειονότητας που φοιτούν σε κρατικά σχολεία.

BTAYTD: Από τους 63 ¨δασκάλους Κορανίου¨ που πρόκειται να διοριστούν στα κρατικά σχολεία μόνο οι 3 είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου !¨

Στην δεύτερη μέρα του φόρουμ πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς ο οποίος ανέφερε πως η Ελλάδα με επιμονή και παρά τις τρεις αποφάσεις του ΕΔΑΔ υπέρ της μειονότητας, απορρίπτει την τουρκική εθνική της ταυτότητα και συνεχίζει να απαγορεύει τους μειονοτικούς συλλόγους με τον όρο ¨τουρκικός¨ στην επωνυμία τους. Ο Δημητράς υπογράμμισε πως μάλιστα επίσημα ή στην πράξη απαγορεύεται στην περιοχή η μητρική γλώσσα της μειονότητας τα τουρκικά, ανέφερε πως στο κρατικό νοσοκομείο Κομοτηνής δημοσιεύτηκε εγκύκλιος που απαγορεύει τις συνομιλίες σε ¨ακατάληπτη¨ γλώσσα, και ότι σε συνέδριο για την συνθήκη της Λωζάνης στην Κομοτηνή δεν επετράπη να γίνει παρουσίαση στα τουρκικά.

Μιλώντας στην ίδια συνεδρία η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ και μέλος του BTAYTD Περβίν Χαϊρουλλάχ, είπε πως το ύφος και η ομιλία του Γ.Γ. Θρησκευτικών Υποθέσεων Καλαντζή στο συνέδριο στην Κομοτηνή, ήταν απειλητικά για την μειονότητα και ότι αυτός παρεμπόδισε την μετάφραση των τουρκικών. Η Χαϊρουλλάχ ανέφερε πως άρχισε η εφαρμογή του νόμου που προεβλέπει διορισμό 240 ¨ιεροδιδασκάλων¨ σε κρατικά σχολεία και τζαμιά, ότι από τα 63 άτομα που επελέγησαν για αυτές τις θέσεις μόνο οι 3 είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ότι οι 14 εξ αυτών είναι απόφοιτοι της ΕΠΑΘ, 22 είναι απόφοιτοι λυκείου και οι 24 δημοτικού, και αναρωτήθηκε πως θα γίνουν διοριστούν δάσκαλοι άτομα χωρίς καμμία παιδαγωγική μόρφωση.

Εφ. Γκιουντέμ 28/11/2013

Σχ : Ο καταγόμενος από τα Δωδεκάνησα Καϊμακτσί που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των Τούρκων των Δωδεκαννήσου, αξίζει να σημειώσουμε πως είναι μόνιμος κάτοικος ….Τουρκίας. Και όπως φανταζόμαστε έβαλε χρήματα ο ίδιος, πλήρωσε εισιτήρια, ξενοδοχεία, ταξί και πήγε στην Γενεύη…