ΕΠΑΦΕΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Σύμπραξη μοντέλο για πάντα

22193657

Στο ημερήσιο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου στην Ουάσιγκτον, έγινε προσπάθεια να ξεπεραστεί η ψυχρότητα που άρχισε με τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί. Μετά από την συνάντηση που είχαν ο Νταβούτογλου και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρρι έδωσαν θερμά μηνύματα στην συνέντευξη τύπου, ενώ ο Νταβούτογλου δήλωσε πως ¨Η μεταξύ μας σύμπραξη-μοντέλο θα συνεχιστεί για πάντα¨, ενώ για το θέμα του διαγωνισμού για τους πυραύλους, ανακοίνωσε πως η Τουρκία αναμένει νέες προτάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου 5 μήνες μετά από την επίσκεψη που είχε κάνει τον Μάιο μαζί με τον πρωθυπουργό Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, βρέθηκε πάλι στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε το πρωί στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Αμύνης Τσακ Χάγκελ, ακολούθως με τον υπουργό Εξωτερικών Τζόν Κέρρι και μετά στον Λευκό Οίκο με την σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις.

……………

Μετά από την συνάντηση με τον Χάγκελ όπου εξετάσθηκε η συριακή απειλή και το θέμα των πυραύλων που σχεδιάζει να αγοράσει η Τουρκία από την Κίνα, εξεδόθη μια γραπτή ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και της συμμαχίας τους στο ΝΑΤΟ, ενώ ανακοινώθηκε πως παρατείνεται η περίοδος παραμονής των Πάτριος που εγκατέστησαν στην Τουρκία οι ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ¨Η ανανέωση της εγκατάστασης των Πάτριοτ έχει αμυντικό σκοπό και έτσι θα συνεχίσει να παραμένει¨. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά για τους κινεζικούς πυραύλους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Αργότερα ο Νταβούτογλου έκανε μια ομιλία στο ινστιτούτο Brookings με τίτλο ¨Τουρκική Εξωτερική Πολιτική σε μια εποχή περιφερειακών και παγκόσμιων αλλαγών¨ και εκεί ανέφερε πως ¨Είναι ανάγκη κατά καιρούς να μιλάμε, να συνδιαλεγόμαστε με τις ΗΠΑ και να συντονίζουμε τις θέσεις μας στην εξωτερική πολιτική. Αλλά ΗΠΑ και Τουρκία είναι μαζί και γι αυτό να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για βασική συμμαχία¨.

ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ

Οι Νταβούτογλου και Κέρρι μετά από την πρωινή τους συνάντηση εμφανίστηκαν ενώπιον των δημοσιογράφων και έκαναν μια κοινή ανακοίνωση. Κατά την 45λεπτη συνέντευξη τύπου οι δύο ηγέτες έστειλαν τα εξής μηνύματα :

ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κέρρι : Ο Αχμέτ και εγώ εργαζόμαστε πολύ στενά σε πολλά θέματα. Σχετικά με το θέμα της τουρκο-ισραηλινής προσέγγισης, το θέμα της Συρίας και για άλλα παγκόσμια θέματα. Είμαι πού ευχαριστημένος από την συνάντηση διότι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Είτε αφορά τις δυσκολίες στην Συρία, είτε την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή, είτε το μέλλον της συμμαχίας μας στο ΝΑΤΟ, είτε και την επίτευξη της οικονομικής μας ευημερίας, ΗΠΑ και Τουρκία μοιράζονται τους ίδιους στρατηγικούς σκοπούς.

Νταβούτογλου : Φυσικά και ενίοτε υπάρχει ανάγκη για διαβούλευση. Μερικές φορές έχουμε ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία. Αλλά η μεταξύ μας σύμπραξη-μοντέλο θα συνεχιστεί για πάντα και θα αποτελεί κάτι το σημαντικό για την διεθνή κοινότητα. Στις μεταξύ μας σχέσεις πάντοτε υπάρχει ένας διάλογος άμεσος, ειλικρινής, φιλικός και ενίοτε σταράτος. Δεν έχουμε ανάγκη από σήματα. Με τον Τζον δεν θυμάμαι πια πόσες φορές έχουμε συναντηθεί και πόσες φορές μιλήσαμε στο τηλέφωνο. Σα κάποια φάση που είχα μιλήσει τρεις φορές με τον Κέρρι, η γυναίκα μου μου είπε πως ¨Ίσως και εγώ που θέλω να συζητήσω κάποια θέματα μαζί σου, πρέπει να σε πάρω τηλέφωνο¨.

ΣΥΡΙΑ

Κέρρι : Κοινός μας στόχος είναι να σταματήσει το αίμα στην Συρία. Για να το κάνουμε αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις αντιμαχόμενες πλευρές. Εξετάσαμε επίσης πως θα αποτρέψουμε τον αυξανόμενο σήμερα εξτρεμισμό στην περιοχή. Και αυτό είναι κάτι που δεν απειλεί μόνο το μέλλον της Συρίας αλλά και των γειτόνων της όπως της Τουρκίας. Συζητήσαμε επίσης την τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση στην Συρία. Το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιεί τώρα την πείνα ως όπλο. Αυτό αποτελεί παραβίαση των νόμων του πολέμου.

Νταβούτογλου : Για να σταματήσει το αίμα που ρέει σήμερα στην Συρία, συμφωνήσαμε να κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει η διπλωματία στην Γενεύη-2. Αποφασίσαμε μαζί στην διαδικασία αυτή να μετάσχει και ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (SNC). Η απόφαση για συμμετοχή του SNC στην Γενεύη-2 αποτελεί μια επιτυχία των κοινών εργασιών των ομάδων (ΗΠΑ και Τουρκία) μας.

ΙΡΑΝ

Κέρρι : Σημαντικό ρόλο στο να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ιράν , έπαιξε η εφαρμογή των κυρώσεων. Έχουμε ανάγκη για ενότητα (με την Τουρκία) για να μην αποκτήσει ποτέ το Ιράν πυρηνικά όπλα.

Νταβούτογλου : Εμείς ως Τουρκία δεν θέλουμε κανένας στην περιοχή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Αλλά παράλληλα στηρίζουμε την πρόσβαση σε ειρηνική πυρηνική τεχνολογία. Υπό το φώς αυτών των δύο αρχών πάντοτε στηρίζουμε και την P5+1 και τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την πολιτική δεσμεύσεων του προέδρου Ομπάμα με το Ιράν.Σας διαβεβαιώνω πως ως Τουρκία στηρίζουμε αυτή την διαδικασία. Και η Τουρκία θα πράξει ότι χρειάζεται για να ρίξει την ένταση.

………….

ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Κέρρι ; Μήνες τώρα συζητάμε με την Τουρκία για την Κύπρο και το Καραμπάχ. Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι έχουν καταγράψει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Κάνουμε έκκληση σε όλες τις πλευρές να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία και να αρχίσουν ξανά διευρυμένες διαπραγματεύσεις. Τις τελευταίες 72 ώρες συνομίλησα με τον πρόεδρο Αλίεφ (Αζερμπαϊτζάν) και με τον πρόεδρο Σαρκισιάν(Αρμενία). Σύντομα θα συναντηθούν.

Νταβούτογλου : Ελπίζω σύντομα οι παγωμένες κρίσεις της Κύπρου και του Καραμπάχ να επιλυθούν. Είμαι ικανοποιημένος που ΗΠΑ και Τουρκία έχουν την ίδια οπτική γωνία για το θέμα (Καραμπάχ).

ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ

Κέρρι : Οι ΗΠΑ πήραν κουράγιο από την ιστορική κουρδική διαδικασία ειρήνευσης. Και οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία θα επιφέρουν στην τουρκική κοινωνία περισσότερη διαφάνεια και ελευθερία. Η ενδυνάμωση της ελευθερίας του τύπου και της ελευθερίας των συγκεντρώσεων, αποτελεί πάντα και μια ενδυνάμωση για το σύνολο της χώρας. Η σύμπραξη ΗΠΑ και Τουρκίας στηρίζεται σε αξίες.

Ξανά από την αρχή για τους πυραύλους

Το πιο σημαντικό άρθρο στην επικαιρότητα της επίσκεψης του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ουάσιγκτον ήταν το γεγονός πως η κινεζική πρόταση ήρθε πρώτη στον πυραυλικό διαγωνισμό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε μεταφέρει τις σοβαρές της ανησυχίες για αυτό το θέμα στην τουρκική κυβέρνηση, και το θέμα αυτό συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε ο Νταβούτογλου και με τον Χάγκελ και με τον Κέρρι. Ο Νταβούτογλου κατά την έξοδο του από το αμερικανικό ΥΠΕΞ σε δήλωση του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους είπε πως η Τουρκία αναμένει νέες προτάσεις. Ο Νταβούτογλου δήλωσε τα εξής : Συζητήσαμε (με τον Κέρρι) θέματα σχετικά με το πυραυλικό σύστημα άμυνας. Σίγουρα δεν υπήρξε κάποια-οποιαδήποτε έκφραση ανησυχίας. Περιγράψαμε τα αντικειμενικά κριτήρια που σε αυτό το θέμα και τα βήματα που έχουν γίνει. Και αυτοί κοινοποίησαν τις απόψεις τους…… Για μια ακόμη φορά τονίσαμε πως δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση. Και αυτοί είπαν πως θα συνεχίσουν να εργάζονται για αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει ούτε έκφραση ανησυχίας ούτε διαφορά στην ανταλλαγή των απόψεων. Θα εμφανιστούν νέες προτάσεις και τα θέματα αυτά θα εξετασθούνε.

…………..

Εφ. Χουριέτ 19/11/2013

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone