¨Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ¨…..

Το ντέρτι μας δεν είναι τα χρήματα, οι δράστες να βρεθούν

aihm-koy-bombardimaninda-turkiyeyi-mahkum-etti2ee254e03ae536ceb9e6

Μετά από την καταδίκη της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ σε αποζημίωση-ρεκόρ για την σφαγή των 38 πολιτών που σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό δύο χωριών από πολεμικά μαχητικά αεροπλάνα, μάρτυρες του περιστατικού και συγγενείς θανόντων ανέφεραν πως το ντέρτι τους δεν είναι τα χρήματα, αλλά ότι πραγματικός τους σκοπός είναι να δικαστούν αυτοί που έκαναν την σφαγή και αυτοί που έδωσαν την εντολή. Αποκαλύφθηκε επίσης πως 25 άτομα που έχασαν την ζωή τους κατά την σφαγή, στα δημοτολόγια ακόμη φαίνονται σαν να είναι εν ζωή.

Την ώρα που ακόμη διαρκεί η έρευνα σχετικά με τον θάνατο 38 πολιτών στις 26/3/1994 όταν τα χωριά Κουσκονάρ και Κοτσαγιλί βομβαρδίστηκαν από 2 μαχητικά αεροπλάνα που σηκώθηκαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ντιγιαρμπακίρ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία να πληρώσει πρόστιμο 2 εκ. 305 χιλιάδες ευρώ για παραβίαση του δικαιώματος στην ζωή.

Οι χωρικοί αντιδρώντας στο ότι η έρευνα ακόμη δεν έχει τελειώσει, και οι δράστες ακόμη δεν έχουν προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου, δήλωσαν πως στόχος τους δεν ήταν η αποζημίωση, αλλά η δικαιοσύνη.

Ο μάρτυρας της επίθεσης Αχμέτ Γιλντιρίμ από το χωριό Κουσκονάρ ανέφερε πως τα αεροπλάνα είχαν πετάξει χαμηλά, ότι κρύφτηκαν στο υπόγειο του σπιτιού και πρόσθεσε : ¨ Η σύζυγος μου η Ελμάς Γιλντιρίμ έτρεξε από πίσω μου. Όταν εγώ εισήλθα στο υπόγειο άκουσα μια μεγάλη έκρηξη. Μόλις μπήκα στο υπόγειο περίμενα εκεί αρκετά. Η σύζυγος μου που έτρεξε από πίσω μου δεν πρόλαβε να μπει στο υπόγειο. Όταν σταμάτησαν οι κρότοι, βγήκα έξω και τότε είδα το σώμα της γυναίκας μου να κείτεται κάτω διαμελισμένο. Τότε έμαθα πως πέθαναν οι συγγενείς μου που καθόταν γύρω από το σπίτι μας, Σελίμ, Σεριφέ, Μελικέ, Σαμπάν και Ιρφάν Γιλντιρίμ. Συγκεντρώσαμε τις σωρούς στην πλατεία του χωριού. Εξ όσων θυμάμαι στο χωριό μας είχαμε 25 νεκρούς. Μπροστά στο σπίτι μου είδα ένα λάκκο 2,5 μέτρων βάθους. Γύρω από τον λάκκο είδα κομμάτια βόμβας στο μέγεθος χεριού. Μετά από δύο-τρεις μέρες μαζέψαμε τα πράματα μας και μεταναστεύσαμε στο χωριό Κουμτσάτι¨.

…………..

Ο Ιμπραήμ Κιράτς από το χωριό Κοτσαγιλί, ανέφερε πως την ώρα που έπιναν τσάι μπροστά στο σπίτι τους, πέρασε πρώτα ένα ελικόπτερο που άφησε πίσω του κάτι σαν καπνό, και ακολούθως ¨ Πέρασαν πάνω από το χωριό μας 2 μαχητικά που άφησε το καθένα 4 βόμβες, συνολικά δηλαδή έριξαν 8 βόμβες. Δεν τις πέταξαν σε μια μόνο φορά. Αφού έριξαν πρώτα, έφυγαν και μετά επέστρεψαν και πέταξαν ξανά. Οι βόμβες ήταν μεγέθους μεγαλύτερου του ενός μέτρου.

………..

Από το χωριό μας πέθαναν 13 άτομα¨

………….

Ο Χαμίτ Κατσάρ που κατά τον βομβαρδισμό του Κοτσαγιλί έχασε 6 συγγενείς του μεταξύ των οποίων τον πατέρα του, την κόρη του και την νύφη του, αναφέρει πως πρώτα πέρασε ένα ελικόπτερο, έριξε κάτι σαν τροχιοδεικτικό βλήμα και μετά βομβάρδισαν τα αεροπλάνα : ¨ Άφησε πρώτα μια βόμβα καπνογόνου. Αυτό το ξέρουμε. Απομείναμε μέσα στον καπνό. Μετά από τον καπνό ήρθε ελικόπτερο. Με τα αντιαεροπορικά του θέρισε όλα τα σπίτια. Κανένα σπίτι δεν έμεινε ανέπαφο. Όλα κατέρρευσαν . Από εμάς πέθαναν 6. 14 ήταν αυτοί που π΄θαναν από το χωριό μας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η τιμωρία των ενόχων. Εμείς αυτό ζητάμε. Εμείς χωρίς να κάνουμε τίποτε, ήρθαν και μας βομβάρδισαν. Δεν μας υπολόγισαν για ανθρώπους. Εκείνη την μέρα αν βρισκόταν όλοι στο χωριό, όλοι θα πέθαιναν.Άλλος όμως είχε πάει να μαζέψει χόρτα για τα ζώα, και άλλος για να βοσκήσει ζώα. Οι περισσότεροι στο χωριό ήταν γυναίκες και παιδιά. Μα τι κάναμε εμείς ;

…………..

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 13/11/2013