ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΣΟΥΝΙΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΛΕΒΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Oι ψυχές συναντήθηκαν στον τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν !

af5bd485f51b31cfbb9679acd5ccfedd_XL Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε τοποθεσία κοντά στο χωριό Ρούσα στην περιοχή του Έβρου στην Ελλάδα το κουρμπάνι της Μουρσάλας που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Διαφύλαξης του Τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν. Στην εκδήλωση μετείχαν επίσης και ομογενείς από την Βουλγαρία. Την εκδήλωση σφράγισαν τα λόγια ¨ Ο προφήτης Μωάμεθ λέει πως ¨Εγώ είμαι η πόλη της γνώσης, και ο Αλή είναι η πύλη αυτής της πόλης. Εκείνος, το λιοντάρι του Αλλάχ λέει : Από κοίλο χάρακα, σωστή γραμμή δεν βγαίνει. Συναντιόμαστε εδώ αλεβίτες, μπεκτασίδες και σουνίτες και ψυχές. Εμείς είμαστε όλοι παιδιά ενός έθνους Πρέπει να θέτουμε σωστά τα μέτρα μας.

Στην τελετή μετείχαν ο πρόξενος της Τ.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, η Ντιλέκ Ανταλί Οσμάν-πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λυκείου, ο Αχμέτ Καραχουσείν-πρόεδρος του Ιδρύματος Διαφύλαξης του τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν, ο Αλή Πεντζάλ πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια, o πρόεδρος του Συλλόγου Ισλαμικών Ερευνών Οζλέμ Πεχλιβάν Μουσταφά, ο μουφτής Έβρου του νομού Αδριανούπολης Αμπντουλκαντίρ Μποσάλ, ο αντινομάρχης Αδριανούπολης Σαλίχ Αλτινόκ, ο μουφτής Αδριανούπολης Ομέρ Ταστσίογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλεβιτών-Μπεκτασίδων Ν. Βουλγαρίας Μουσταφά Αλή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβίτικων Ιδρυμάτων Τουρκίας Ντογάν Μπερμέκ, άλλοι καλεσμένοι και κόσμος της περιοχής.

……………..

Εν συντομία στις ομιλίες που έγιναν δόθηκαν τα εξής μηνύματα :

Αχμέτ Καραχουσείν-πρόεδρος του τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν : Λέω το καλώς ήλθατε σε όλους τους μετέχοντες. Αποτελεί καθήκον όλων μας η στήριξη αυτή της κληρονομιάς αιώνων¨.

Πρόξενος της Τ.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ : ¨Ο Σαγίντ Αλή Σουλτάνος και οι μαθητές του είναι οι μπροστάρηδες του Ισλάμ στα Βαλκάνια. Τους τιμούμε ζητώντας έλεος από τον Αλλάχ. Θέλω να δώσω εδώ μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Είναι η Πέμπτη φορά που έρχομαι στον τεκέ. Προσπαθώ να μετέχω σε όλες τις εκδηλώσεις των Αλεβιτών Μπεκτασίδων. Και από τώρα και μετά αν ο Αλλάχ μου δίνει δύναμη δεν θα τις χάσω. Πολύτιμοι ομογενείς, πολύτιμες ψυχές, είναι ανάγκη να μην πέφτουμε σε παγίδες…

………….

Ιδιαίτερα οι ομογενείς μας στα Βαλκάνια. Μην κάνετε διακρίσεις σε αλεβίτες-σουνίτες. Ούτως η άλλως είμαστε σε κομμάτια. Να μην προκύψει και δογματικός καβγάς μεταξύ μας. Αυτή είναι η οδός. Ένας είναι ο Αλλάχ μας, μια η θρησκεία μας, ένας ο προφήτης μας, ένας ο χαλίφης μας, και κοινοί οι ιμάμηδες μας¨.

Εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ :

¨Στον χριστιανικό τύπο είχαμε διαβάσει πως οι άνθρωποι εδώ της περιοχής πριν πολλά χρόνια ήταν χριστιανοί και ότι μάλιστα όταν έκαναν ψωμί χάραζαν πάνω του σταυρό. Με είχε πειράξει πολύ. Μεταξύ μας ακούγαμε κάποια πράματα σε στυλ ψιθύρων. Εμείς ως έθνος χωρίς να διαβάζουμε και χωρίς να μαθαίνουμε, μόνο με λόγια που ακούγαμε βγάζαμε κρίσεις, στρέφαμε την πλάτη μας ο ένας στον άλλο, και εναντιωνόμασταν. Μάλιστα μπορεί και σήμερα να το κάνουμε. Και αυτό ισχύει και στους Τούρκους της Βουλγαρίας, στην Δυτική Θράκη, στην Τουρκία και ίσως σε όλο τον τουρκικό κόσμο. Η ιστορία πραγματικά είναι πολύ κακή. Αλλά εμάς δεν μας αφορά καθόλου. Στο έθνος δεν υπάρχει καμμία θέση για αυτούς τους καβγάδες. Προφήτης Χασάν, προφήτης Χουσεΐν, Κερμπέλα, επίσης δεν έχουν θέση στο έθνος μας. Αλλά αισθανόμαστε τον πόνο τους σε αυτόν τον ευλογημένο μήνα…

Δεν είναι καιρός να ξύνουμε τις πληγές του παρελθόντος. Τώρα είναι καιρός για ενότητα. Στο παρελθόν τα σωθικά μας κάηκαν, συνέβησαν πολύ άσχημα πράματα, μακάρι να μην είχαν γίνει, μακάρι μέχρι τώρα να μην είχε συμβεί τίποτε. Εμείς δεν πρέπει να συνεχίζουμε τα λάθη του παρελθόντος¨.

……………

Μουσταφά Αλή Τσαβούς – πρόεδρος του DEB :

Αυτοί αιώνες πριν ήρθαν εδώ και διέδωσαν το Ισλάμ και τον τουρκισμό. Εμείς με αυτήν λογική στηρίξαμε μέχρι σήμερα αυτόν τον τεκέ. Όταν πέρσι κατέβασαν την πινακίδα του Σαγίντ Αλή Σουλτάν βίωσα μια πολύ μεγάλη πίκρα. Αμέσως βάλαμε να κάνουν την πινακίδα και την κρεμάσαμε στην θέση της. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στηρίζουν τον τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν. Εμείς οι Δυτικοθρακιώτες Τούρκοι είμαστε μια χούφτα. Δεν υπάρχει καμμία ανάγκη για διασπάσεις. Θα ζήσουμε μέσα σε ενότητα και ομοψυχία¨.

………………

Πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ : Ευρισκόμενοι σήμερα εδώ σε αυτόν τον πολύτιμο χώρο αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια. Με χίλιες μύριες δυσκολίες 700 χρόνια τώρα φτάσαμε ως εδώ προφυλάγοντας εδώ τον χώρο. Ελπίζω πως θα παραδοθεί σε καλή μορφή και στις επόμενες γενεές.

Ο κύριος πρόεδρος μας έθιξε ένα πολύ σημαντικό σημείο, σχετικά με την συντήρηση εδώ του χώρου. Πιστέψτε πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Το κράτος δυστυχώς για την συντήρηση ιστορικών χώρων όπως αυτός εδώ, θέτει απέναντι μας μεγάλα προβλήματα. Για να επωφεληθεί ο χώρος από τα ευρωπαϊκά προγράμματα πρέπει να περάσει στα χέρια του κράτους. Δυστυχώς το κράτος ξέροντας και τα λάθη που έκανε στο παρελθόν, κάνει πάλι τα ίδια. Δεν φαίνεται καλή βούληση, δεν φαίνεται καλή προαίρεση.

………………

1470135_10151832437918002_867237740_n

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 25/11/2013

Σχ : Ο πρόξενος και οι ¨υπάλληλοι¨του προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα πως ¨¨ολοι είμαστε Τούρκοι, αυτό έχει σημασία, όλα τα άλλα…¨

Κάτι βέβαια που η Τουρκία δεν το εφαρμόζει στην ίδια την επικράτεια της….

Περισσότερες φωτογραφίες από το κουρμπάνι αυτό μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση

http://www.burasibatitrakya.com/item/3237-canlar-seyyid-ali-sultan-derg%C3%A2h%C4%B1%E2%80%99nda-bulu%C5%9Ftu.html