ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Χρυσή ευκαιρία : Ποιόν ωφελεί η διάλυση των φασιστών στην Ελλάδα ;

Extreme-right Golden Dawn party lawmaker Ilias Panagiotaros is escorted by anti-terrorism police officers as he arrives at a courthouse in Athens

Όσο και αν φαίνεται πως το αντιφασιστικό κίνημα είχε μια μεγάλη επιτυχία, φαίνεται πως η αριστερά και ο λαϊκός αγώνας μακροπρόθεσμα δεν θα έχει όφελος. Ο καβγάς αυτός είναι ανάμεσα στην ακροδεξιά και την ήπια δεξιά.

……………

……………….

H τρίτη εκδοχή είναι λίγο διαφορετική, μπορούμε να φτάσουμε στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση αφού επωφελήθηκε από τις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής, με μια μαστορική κίνηση στοχεύει στην διάλυση της. Αυτό είναι μια θεωρία συνωμοσίας και είναι αδύνατο να αποδειχτεί. Ελάτε όμως και δείτε πως αμέσως μετά από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σε δημοσκοπήσεις που έγιναν η Χρυσή Αυγή έπεσε 2,5 μονάδες. Δηλαδή το περιστατικό αυτό δημιούργησε ένα σοκ. Αυτό ήταν μια χρυσή ευκαιρία για την δεξιά κυβέρνηση. Η διάλυση των φασιστών ήταν ένα θαυμάσιο μήνυμα προς τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους του τύπου ¨Υπάρχει τάξη και κράτος, μην φοβάστε¨. Ταυτόχρονα δίνεται το μήνυμα προς την οργισμένη μετά την δολοφονία αριστερά πως ¨Εντέλει η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε κατά των φασιστών¨. Ταυτόχρονα προκαλείται σύγχυση στους εν πολλοίς συντηρητικούς και οργισμένους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής με το επιχείρημα πως ¨Αυτοί είναι τρομοκράτες¨. Τέλος η Ελλάδα που ετοιμάζεται να παραλάβει την ηγεσία της Ε.Ε. δίνει έτσι προς τις Βρυξέλλες μηνύματα σταθερότητας και δημοκρατίας. Δηλαδή με μια πέτρα πετυχαίνει 4 πουλιά. Για αυτό το λόγο όσο και αν φαίνεται πως είναι μια δικαστική διαδικασία, δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία πως είναι μια πολιτική διαδικασία. Μάλιστα η ηγεσία της Χρυσής Αυγής τις τελευταίες μέρες απειλούσε πως θα παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές και θα δημιουργώντας έτσι συνθήκες γενικών εκλογών.

Και υπάρχει ένα ακόμη σημείο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Για πρώτη φορά μετά από το 1974, μετά δηλαδή από την σταθεροποίηση της δημοκρατίας, κατά παράβαση της ασυλίας βουλευτές ενός κόμματος οδηγούνται στην φυλακή. Και καθώς αυτό είναι μια πολιτική απόφαση, αύριο-μεθαύριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια άλλη παρόμοια συνταγή για άλλο κόμμα. Δεν λέω να μην πάνε οι φασίστες φυλακή. Καθώς όμως γίνεται αισθητό πόσο ισχυροί είναι οι νόμοι, οι εισαγγελείς που τους εφαρμόζουν δύνανται σε μια πολιτική και δικαστική ¨επιχείρηση¨, να αλλάζουν τα πολιτικά κριτήρια κατά το δοκούν.

Και το σημαντικότερο, τι θα γίνει από τώρα και πέρα ; Ακόμη και αν διαλυθεί η Χρυσή Αυγή, οι συνθήκες που δημιουργούν την άνοδο του φασιστικού κινήματος δεν αίρονται. Φτωχοί και απελπισμένοι άνθρωποι, όσο και αν από φόβο και έκπληξη έχουν στριμωχθεί στην γωνία, τα αισθήματα οργής και εκδίκησης δεν τελειώνουν, και καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν αντικομουνιστική ιδεολογία, φαίνεται αδύνατο να περάσουν στην αριστερά. Μια ανάλογη αντιδημοκρατική δομή στο μέλλον, μπορεί να τους ελκύσει.

……………..

Εφ. Ραντικάλ 30/9/2013

Βαγγέλης Κεχριώτης (καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου)