TΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Αυτοί που την βίωσαν την φρίκη στα αλεβίτικα χωριά, την περιέγραψαν

fft64_mf1699078

Με λεπτομέρειες περιγράφεται στην αναφορά της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η σφαγή που διέπραξε στα αλεβίτικα χωριά της Λαζικίγιε στο διάστημα 4 με 18 Αυγούστου η συριακή αντιπολίτευση. Οι αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για κομμένα κεφάλια, και για τυχαία σκοτωμένους πολίτες που τους έδεσαν και τους εκτέλεσαν.

Η αναφορά που ετοιμάστηκε από την Οργάνωση Παρατήρησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την σφαγή κατά την οποία η συριακή αντιπολίτευση σκότωσε 190 πολίτες και απήγαγε πάνω από 200 άτομα, περιέχει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Η 105 σελίδων αναφορά με τίτλο ¨Μπορείς ακόμη να δεις τα αίματα : Εκτελέσεις, τυχαίοι πυροβολισμοί και αρπαγή ομήρων στην αγροτική περιοχή της Λαζικίγιε από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης¨ έχει ως θέμα αυτά που έγιναν στην περιοχή Λαζικίγιε στο διάστημα από 4 έως 18 Αυγούστου 2013. Στην αναφορά αυτή, οι οργανώσεις Ahrar El Şam,Ισλαμικό κράτος Ιράκ και Δαμασκού, Μέτωπο Ελ Νούσρα, Muhacir και Ensar Ordusu και Sukur El İz κατηγορούνται πως διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ οι περιγραφές των μαρτύρων δείχνουν το μέγεθος της φρίκης.

Αυτοί οι οποίοι βιώσαν αυτά που έγιναν στα αλεβίτικα χωριά περιγράφουν την κατάσταση ως εξής : ¨Οι μαχητές της αντιπολίτευσης στην πρώτη μέρα του Μπαϊραμιού έκαναν την πρώτη τους επίθεση στις 4:30 με 5:00 . Οι μαχητές αυτοί μπήκαν πρώτα στην περιοχή Μπαρούντα Σεϊχ Ναχμπάν όπου ήταν εγκατεστημένοι κυβερνητικοί στρατιώτες. Αφού κατέλαβαν αυτή την περιοχή και τα γύρω στρατιωτικά σημεία, επιτέθηκαν στα χωριά Νεμπέτε, Χαμπούσι, Εστέρμπε, Οπεγίν και Καρατά. Ακολούθως προχώρησαν και κατέλαβαν τα χωριά Καλέ, Τάλλα και Καφραγιά¨.

¨ΑΦΗΣΑΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ¨

14 άτομα που ζούσαν σε 8 από αυτά τα χωριά, είπαν πως ξύπνησαν από τους ήχους των όπλων και των πυροβόλων που έριχναν οι μαχητές της αντιπολίτευσης την ώρα που έμπαιναν στα χωριά. Προσθέτουν πως οι μαχητές της αντιπολίτευσης περικύκλωσαν το χωριό και πυροβολούσαν τυχαία, στοχεύοντας σε χωρικούς. Εκτέλεσαν μια ολόκληρη οικογένεια. Μέλη της οικογένειας που μπόρεσαν να επιζήσουν αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους αγαπημένους τους νεκρούς. Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν πως οι της αντιπολίτευσης από τις οικογένειες στις οποίες επιτέθηκαν εκτέλεσαν τους ενήλικους άντρες και πήραν ως ομήρους τις γυναίκες και τα παιδιά.

 ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΙΑ

Άτομο που ζούσε σε οικισμό μεταξύ των χωριών Μπλούτα και Χαμπούσι περιέγραψε πως όταν μπήκαν οι μαχητές στον οικισμό τους, έφυγε μαζί με την μαμά του, αφήνοντας όμως αναγκαστικά πίσω τον γέρο πατέρα του και την τυφλή και ανάπηρη θεία του. Όταν η κυβέρνηση ανέκτησε τον έλεγχο στο χωριό και επέστρεψε, είδε πως είχαν σκοτώσει τον πατέρα του και την θεία του. Το άτομο αυτό περιέγραψε ως εξής : ¨ Στο σπίτι η μάνα βρισκόταν δίπλα μου. Πρώτη βγήκε αυτή και εγώ ακολούθησα. Είδαμε τότε τρεις μαχητές μπροστά μας, και έτσι φύγαμε από την πίσω μεριά του σπιτιού και διαφύγαμε προς την πεδιάδα. Οι τρεις μαχητές που είδα ήταν από πάνω ως κάτω γεμάτοι όπλα. Μας πυροβολούσαν από δύο μεριές. Είχαν πολυβόλα και ελεύθερους σκοπευτές. Ο μεγάλος μου αδερφός ήρθε και κρύφτηκε μαζί μας. Εμείς κρυφτήκαμε αλλά ο πατέρας μας έμεινε στο σπίτι. Τον σκότωσαν ενώ ήταν στο κρεβάτι. Σκότωσαν ακόμη και την 80χρονη τυφλή θεία μου. Το όνομα της ήταν Νεσιμπέ¨.

ΕΙΔΕ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ YOUTUBE

Κάτοικος της Μπαρούντα είπε πως είδε κάποιους από τους 23 αγνοούμενους συγγενείς του σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Youtube : ¨Ο ένας που εκτελέστηκε ήταν ο μεγάλος γιός του αδερφού μου που τώρα μόλις θα άρχιζε το σχολείο…Έχει δύο γιούς , ό ενας 6 και ο άλλος 4,5 χρονών¨.

 ΠΤΩΜΑΤΑ ΔΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΕΝΑ

Ένας –ένας οι 14 χωρικοί και τα άτομα των πρώτων βοηθειών ανέφεραν για τις εκτελέσεις που είδαν και για τα πτώματα που φέρουν τα ίχνη αυτών των εκτελέσεων. Κάποια από τα πτώματα ήταν δεμένα και κάποια αποκεφαλισμένα. Γιατρός που εργάζεται στο Εθνικό Νοσοκομείο της Λαζικίγιε όπου μεταφερόταν οι τραυματίες και οι νεκροί, ανέφερε πως στο διάστημα από 4 έως 18 Αυγούστου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 205 δολοφονημένοι πολίτες.

Σε ιατρική αναφορά με ημερομηνία 26/8 που ετοιμάστηκε από το νοσοκομείο περιέχονται οι εξής φράσεις : Στην πλειοψηφία των πτωμάτων υπήρχαν τομές από αιχμηρά εργαλεία και επιπρόσθετα όλα τα σώματα έφεραν ίχνη από πολλές σφαίρες….Παρατηρήθηκε πως σε κάποια πτώματα το κεφάλι ήταν κομμένο. Επίσης κάποια πτώματα ήταν πλήρως απανθρακωμένα και άλλα ήταν δεμένα…¨

Στην αναφορά καταγράφεται πως με βάση την διαδικασία σήψης των πτωμάτων, υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν γυρω στις 4 Αυγούστου.

Εφ. Ραντικάλ 12/10/2013

Σχ : Τους δράστες αυτών των εγκλημάτων στηρίζουν η Τουρκία, οι ¨πιστές¨ ισλαμικές χώρες του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας και κάποιοι άλλοι από την διεθνή κυνότητα.