ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

O πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφτηκε το ¨Σπίτι Ατατούρκ¨

barto

Ο Πατριάρχης των Ρωμιών του Φαναρίου Βαρθολομαίος με αφορμή την επίσκεψη του στην Β. Ελλάδα, επισκέφτηκε το ευρισκόμενο στην Θεσσαλονίκη ¨Σπίτι Ατατούρκ¨ και τον πρόξενο Θεσσαλονίκης της T.C. Τογρούλ Μπιλτεκίν.

Ο Βαρθολομαίος περιηγήθηκε το ¨Σπίτι Ατατούρκ¨ και ενημερώθηκε για την 13 μηνών επισκευή που έχει ολοκληρωθεί. Ο πατριάρχης των Ρωμιών του Φαναρίου Βαρθολομαίος στο τέλος της επίσκεψης έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων τα εξής : Αισθανόμαστε χαρά για την επίσκεψη μας στο επισκευασμένο σπίτι του ιδρυτή της Δημοκρατίας Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη. Ευχόμενοι για έλεος από τον παντοδύναμο Θεό και για αιώνια διατήρηση των αρχών του, και παρακαλούμε τον Θεό κάθε μέρα που περνά να πραγματοποιείται το σύνθημα του για ¨Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο. Βαρθολομαίος, Πατριάρχης Φαναρίου-Κωνσταντινούπολης¨.

Ο Βαρθολομαίος τελευταία φορά είχε επισκεφτεί το σπίτι του Ατατούρκ το 1997.

Ο Βαρθολομαίος με αφορμή την επίσκεψη του στο σπίτι Ατατούρκ συναντήθηκε και με τον πρόξενο Θεσσαλονίκης Τογρούλ Μπιλτεκίν. Ο Μπιλτεκίν ενημέρωσε τον Ρωμιό Πατριάρχη για το βίντεο με την ημίγυμνη γυναίκα που προβλήθηκε στα πλαίσια της Μπιενάλε στο τζαμί Αλατζά Ιμαρέτ. Ο πρόξενος είπε πως μετά από συνεννόηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την ελληνική κυβέρνηση, τον εν λόγω βίντεο μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο. Στην συνάντηση τους τέθηκε και το θέμα της έλλειψης ενός μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Θεσσαλονίκη.

Ο Βαρθολομαίος υπενθύμισε πως είχαν γνωριστεί παλιότερα στο Λονδίνο και είπε : Στις χώρες που επισκέπτομαι πηγαίνω στις ελληνικές ή και τουρκικές πρεσβείες. Δεν έχω συνήθεια να πηγαίνω σε προξενεία. Αλλά για εσάς έκανα μια εξαίρεση¨. Ο πρόξενος Μπιλτεκίν υπενθύμισε πως η γνωριμία τους έγινε το 2000, και απευθυνόμενος στον Βαρθολομαίο του είπε πως ¨Δεν είναι δυνατόν να μην χαρεί κάποιος που σας γνωρίζει¨.

………….

Εφ. Μπιρλίκ 24/10/2013