ΘΕΤΙΚΕΣ ΜΕΝ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ…

O αστικός μετασχηματισμός κατά των Ρωμά

kentsel-donusum-romanlara-karsi_5606_b

Δίνουν αγώνα για να υπερασπιστούν ενάντια στο κράτος τις εκτάσεις τους που παίρνουν αξία.

Τον Νοέμβριο θα ανακοινωθεί από την κυβέρνησης το πακέτο σχετικά με τους Ρωμά. Το πακέτο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την παιδεία, την απασχόληση και τα οικογενειακά θέματα των Ρωμά πολιτών. Οι Ρωμά όμως έχουν και μια προσδοκία από αυτό το πακέτο. Ζητάνε ¨Η εξουσία να μην μας αφήνει μόνους, να άρει την αρνητική εικόνα που έχει για εμάς¨.

Οι Ρωμα που παραπονούνται πως τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί η ρητορική μίσους εναντίον τους, παρουσίασαν την ¨Αναφορά εγκλημάτων Μίσους¨ τόσο στους εκπροσώπους των κομμάτων όσο και στην Επιτροπή Διερεύνησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρωμά Σμύρνης Αμπντουλλάχ Τσιστίρ, αναφέρει πως έδωσαν μεγάλη σημασία στο πακέτο εκδημοκρατισμού και ότι ιδιαίτερα το ινστιτούτο Ρωμά και οι ρυθμίσεις για το θέμα της γλώσσας τους ήταν πέραν των προσδοκιών τους, αλλά περιέγραψε ως εξής την κριτική του και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στην πράξη :

Ο οργανισμός ΤΟΚΙ ρωτώντας τους Ρωμά είχε πει πως θα έφτιαχνε κατοικίες ανάλογες με τον πολιτισμό μας και τις ανάγκες μας, αλλά στην πράξη απομάκρυναν από τον χώρο τους Ρωμά. Παραδείγματα για αυτό είναι το Σουλούκουλε στην Κωνσταντινούπολη, το Καμπερλέρ στην Προύσα και το Κιουτσουκμπακάλκιοϊ επίσης στην Κωνσταντινούπολη

Στην Σαμψούντα ο ΤΟΚΙ έδωσε σπίτια στους Ρωμά αλλά επειδή δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους έσυρε στα δικαστήρια.

Με τον νόμο για τις φυσικές καταστροφές, και με το πρόσχημα της επικινδυνότητας, συνοικίες των Ρωμά μετατράπηκαν σε πεδίο εσόδων. Πολιτικές και εμπορικές ομάδες βλέπουν τις συνοικίες των Ρωμά ως κέντρο προσπορισμού κερδών.

…………….

Εφ. Ταράφ 18/10/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone